Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zubky

    , Autor: lucka1206

    Dobry den. Mam otazku phladne zubkov. Maly mal rok a ma osem zubkov a idu mu dalsie. Vzdy si dal zubky vycistit ale teraz odmieta. Musime mu ich doslo a cistit nasilu. Odmieta s nimi hryzt a to nemal pred par mesiacmi problem ziadny. Zial teraz nechce. Na zubkoch ma take svetle az priehladne flaky. A vrche dva predne zubky vyzeraju ako keby sa mu z nich ulomila sklovina. Bojime sa aby sa mu nekazili. Aladke nepapa. Ani nepije. Mal isty cas slivkovu vodu teda susene slivky namocene vo vode a tie sa potom vyhodi . Pil iba tu vodu a to len kvoli stolici. Mame ist k zubarovi tak uvidime. Viete mi povedat preco ich ma take. Je stale dojceny. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť porucha skloviny a možno ho zúbky pri papaní bolia. Nespadol niekedy a neudrel si zúbky, niekedy to je príčina takéhoto stavu.
    Určite je na mieste konzultovať stomatológa.

Podobné otázky

  • Spanok

    , Autor: Dúška

    Dobry den. Chcem sa opytat na caste budenie 6 a pol mesacneho syna v noci. Cim to moze byt. Su noci kedy sa zobudi aj 10x . mliecko mu davam 2x za noc sme na UM.
    Zubky neviem ci idu, slinta aj derie vsetky hracky o dasienka ale opuchnute nema. Posledne dni odmieta aj prikrmy aj mliecko. Viete mi poradit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo odmieta príkrmy aj mlieko. To treba vyriešiť, ak by to trvalo dlhšie.
    Nočné budenie je v tomto veku časté, nikto nemá patent ako to vyriešiť. pokiaľ sa len zobudí, nemá žiadne ťažkosti treba to prijať, ale v noci sa s ním nehrajte, dajte najavo, že je noc a má spinkať. je to prechodný stav, po určitom čase sa spánok znova upraví.

  • Tvrdá stolica + zúbky

    , Autor: Lívia R.

    Dobrý deň,

    Čítam že tu máte veľa podobných tém ale nenašla som svoju odpoveď.
    Mám dcérku má 8 mesiacov, od narodenia plné dojčena,od 6 mesiaca prvé príkrmy.
    Začali Sme mať problémy s tvrdou stolicou od toho 7 mesiaca. Každý deň má tvrdu stolicu, oná sa vykaka ale strašné pritom tlačí , niekedy je až červená , stále ak vidím že jej to ide príliš ťažko pomôžem jej rektalnou lebo nechcem aby sa tak trápila. ( Ale stále niečo vykaka aj samá) každý deň máme ten istý cyklus to je raňajky kašička Sunar inu nechce ( pridávam do nej slivkovu šťavu.), mliečko, zeleninu a kuracie mäsko, mlieko , výživu jablkovú ,zeleninu, mlieko.. zatiaľ vsetko na pyré lebo nechce jesť väčšie kúsky, a polievky mi vôbec neje odmieta to jesť.. ovsené vločky zatiaľ nechcela ale skúšam jej dávať... Vypije skoro celú fľašu 125 ml vody alebo harmančekovy čaja plus mlieko... probiotiká berie každý deň a aj ja beriem aby to malá v mlieku.. Konzultovala som to aj s lekárkou ktorá mi odporučila zmäkčiť stolicu podávaním slivkovej šťavy a harmančekovym čajom no zatiaľ nám to nepomohlo. Skúšam teda u vás či mi vieto niečo odporučiť.
    Ták isto nám idú zubky dve už máme tie bolí v pohode ale teraz nám idú 5 náraz a už ich vidno úplne na konci e neprerezali sa ešte..v nocí je veľmi nespokojná. Dávam jej gelik a nurofen syrup ale nepomáha je niečo iné čo by jej pomohlo na zúbky?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nurofen sirup pokiaľ nemá teplotu nie je prečo dávať!!!!!!!!!!!Gély pri prerezávaní tiež neodporúčam, lebo môžu alergizovať. prerazávanie zúbkov býva niekedy ťažké, ale treba to pretrpieť.
    Solica po zavední príkrmov sa zmení, jej farba, konzistencia aj frekvencia. Určite neodporúčam pomáhať rektálnou rúrkou. Ani neodporúčam harmančekový čaj, ako vidíte aj tak nepomáha.
    Podávajte probiotika, zo stravy vyraďte ryžu a ryžovú kašu, ani mrkva nech nie je vždy v mäsosozelnienovom príkrme, maximálne raz dvakrát týždenne. Dieťa nemá v tomto veku konzumovať nijakú polievku. Má mať ráno kašu alebo mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozelneinový príkrm, odpoludnia mlieko / neskôr po deviatom mesiaci napríklad jogurt/ pred kúpaním mliečnu kašu, pred spaním ešte niektoré deti chcú mlieko alebo sa nakojiť. Podávajte prevarenú ochladenú vodu podľa chuti dieťatka, nie viac ako 200 ml denne.

  • Prvé zúbky

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    Dobrý deň, dcéra má 3 a pol mesiaca a v poslednom čase veľmi slintá, dáva si rúčky do úst a je takmer celý deň nervózna. Chcela by som sa opýtať, či jej už môžu pomaly začať rásť zúbky, aby sme vedeli, kedy jej môžeme dávať napríklad gel na zúbky. Len nedávno jej skončila kolika, pár týždňov bola pohodové bábätko a zase začína obdobie kedy je veľmi nervózna a veľa plače. Máte prosím nejakú radu ako toto obdobie prejsť čo najľahšie alebo opäť treba len vydržať kým sa zuby neprerežú? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiaden gel na zúbky netreba používať, vôbec! Môže mať alergiu práve na gel!
    V tomto veku je málo pravdepodobné, že jej idú zúbky. Slintá, lebo až teraz sa jej začali viac tvoriť slinky,
    Pchá si ručičky do pusinky, lebo to patrí k normálnemu psychomotorickému vývinu v tomto veku: objavuje svet, ale ešte sa nevie hýbať, tak robí čo sa dá, objavuje ho ústami a najbližšie sú rúčky.
    Treba sa jej prihovárať, uložiť do ohrádky, aby vás videla a mohli ste s ňou komunikovať.

  • Zelenina a mäso

    , Autor: mimac14

    Dobrý deň pani doktorka, mám ročnú dcérku , v 10. mesiaci jej začali rásť zúbky a od vtedy odmieta jesť zeleninu a mäsko. Chcem sa opýtať či je to kvôli tomu, že jej teraz idú zúbky, je to iba nejaké prechodné obdobie alebo to môže byť niečo vážnejšie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kvôli zúbkom som ešte tento problém nepozorovala.
    Skpste jej cca 5 dní zeleninu a mäso nedávať a potom skúste znova, potrebuje to. Neviem v akej forme ste to dávali, ak len popučené, skúste sa vrátiť k mixovanému, ak mixované, skste už len popučiť. Možno jej vadila pri zúbkoch konzistencia.

  • Maximalne nekludny spanok 8mes.chlapceka

    , Autor:

    Dobry vecer p.doktorka.Uz 3-krat som hladala u Vas kvazi pomoc ci aspon vysvetlenie,aby som pochopila,co sa asi deje s nasim synom,obraciam sa na Vas aj tentokrat...maly ma 8 mesiacov aj par dni.Ako bábo spaval uzasne,uz od cca 4 mesiacov sa prestal budit na jedenie v noci(sme na UM,mmntalne uz aj na prikrmoch).Dokazal potiahnut aj 12 hod.vkuse,az sme sa cudovali.Od cca pol roka zacal spavat horsie,aj Vy,aj nasa pediatricka sa vyjadrila,ze trpi nocnymi desmi,nakolko zacal hocikedy silno plakat,no popritom oci zatvorene,ked som sa prihovorila,ci pohladila,niekedy som ho aj na ruky musela zobrat,ukludnil sa a spinkal dalej.Potom som sa dopatrala k metode,ako pomoct od nocnych desov pravidelnym budenim,aspon po dobu tyzdna,cca 75 min.od zaspatia,a ono to naozaj fungovalo.Medzitym vyliezli prve spodne zuby,mysleli sme, ze tie hystericke place su za nami.No maly sa potom sam posadil,chvilu na to zacal 4nozkovat,a uz aj chvilu na to sa zacal stavat na nohy.Noci zas zacali byt nepokojne,stale sa budil,mrncal,cca kazdu hodku a pol.Aj homeopat bol u nas,skusili sme Chamomilu,no nezabralo.Mame vonku uz aj dalsie dva,horne,zubky a ja zatial nevidim,ze by isli dalsie.Cez den je velmi aktivny,stale v pohybe,no rad si aj pospi,cca 2 hodky doobeda(to je na nom vidiet,ze je po neprespatej noci unaveny)a potom kolo hodky poobede.Kupeme pravidelne,v cca rovnaku hodinu kazdy vecer,pri piti mlieka sa uspi a uplne zaspi uz v postielke sam.No zas nam asi po 3 hodkach zacne silno plakat,ked ho aj utisim,polozim,zas zacina,zmoli sa po tvari,vyhadzuje si z ust cumlik,ktory ma inak rad,a uz sa zacina "nocna sichta".Posledne noci konci pri mne,v posteli,no tak ako v postielke,aj tam sa stale mrvi,hadze hore dolu,niekedy zaspi,no niekedy sa proste posadi a zacne plakat.Neviem,ako mu uz ulahodit.Posledne 2 noci som mu uz nad ranom dala aj mlieko,potom pospal v klude este asi 2 az 3 hodiny.Je to bezne?Su to zuby,ci hlad,ci strach,ci moze mat nejaku poruchu spanku?Nasa Dr.len tvrdi,ze to prejde samo.Asi ma pravdu.Neda sa mu naozaj nijako pomoct?Aj levandulovy masazny olej skusam,pocula som aj o medovkovom cajiku...Dakujem Vam vopred za odpoved.Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to taký typ dieťatka. Možno je v noci hladný, respektíve nad ránom, skúste mu podať mlieko.
    Existuje taký sirup JUNIOR relax, je to výťažok byliniek na upokojenie, mohli by ste ho skúsiť.
    Niekedy pomôže aj to, keď dieťa spí s matkou, ale to musí byť vaše rozhodnutie, či túto tzv. vzťahovú výchovu budete praktizovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: