Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok 16 mesačného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim vas o radu ohladom spanku mojho dietatka ktore ma uz 16 mesiacov. Od 3 do 6 mesiacov spinkavalo krasne celu noc a teraz uz 9 mesiacov sa budi stale, niekedy kazdu hodinu, niekedy kazdych desat minut. Zobudi sa placom a jedine co mu zabera je dat mu cajik, alebo mlieko a cumel a zaspi dalej.Ale to len zas na par minut alebo hodinu. Doktorka na to povedala ze to su zubky,ale keby to boli len zuby, raz by spal lepsie a raz horsie, podla toho ako by sa zubky tlacili. Lenze on spi zle kazdy den. A ja mam dojem ze asi sa to zacalo pred tymi 9 mesiacmi tym ze ho boleli zubky a na to sa budil a teraz si myslim ze to je uz len zvyk, a nevieme ho od toho odnaucit. Nepomoze ani nechat ho dlhsie plakat lebo sam sa neupokoji a ani nezalezi na tom ci mu dam vo flasi caj alebo mlieko, kojeny uz nie je. Tiez nepomohlo premiestnit mu postielku. Skusili sme uz aj Sedaliu aj caj na kludny spanok, vobec nic vsak nezabera. Manzel vstava nevyspaty rano do prace a co je najhorsie, nastupujem zachvilu do prace aj ja a neviem ako to budem zvladat ked v noci k nemu vstavam aj 30 razy. Neviete mi poradit??Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to porucha spánku a treba zhodnotiť celý režim dieťaťa ale aj stravu. Ako prvé by som vyradila zo stravy banány a banánové kaše. Ako druhé by som zrušila v noci čaj, mlieko maximálne raz. Ak sa zobudí , tak skúste podať čistú vodu, ak je smädný, napije sa. Treba tiež zhodnotiť, ako spí, či nie ste všetci v jednej miestnosti, kde ide aj elevízia alebo sa robí na počítači. Treba si uvedomiť, že večer, keď je všade ticho znejú údery klávesnice ako delové salvy. Taktiež by sa v byte ani na balkóne nemalo fajčiť, je to zlý vzduch a dieťa môže byť z toho nepokojné. Taktiež ukladanie má byť v rovnakom čase, s určitým rituálom, aby dieťa nebolo nepokojné. V žiadnom prípade sa nesnažte dieťa prehnane unaviť, aby potom v noci dobre spalo, funguje to presne opačne, neprimerane unavené dieťa spí zle a hlavne nevie zaspať. Dieťa v tomto veku by malo spať aj odpoludnia, aby naozaj večer nebolo neprimerane unavené. Taktiež je možné, že ho v noci niečo bolí, najčastejšie uško. Hlavne ak chodíte na plávanie kojencov, je potrebné uši vyšetriť u špecialistu ORL. Posledná možnosť je chudokrvnosť, tieto deti bývajú zvýšene nepokojné.

Podobné otázky

  • Otázka k vašej odpovedi- Spánok 16 mesačného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, dakujem Vam velmi pekne ze odpoved na moju otazku s nazvom Spánok 16 mesačného dieťaťa. Riadime sa Vasimi odporucaniami. Banany sme mu vyradili zo stravy, v noci podavame namiesto caju vodu, dietatko velmi neunavujeme. Okrem toho u nas nik nefajci a v spalni nie je tv ani pocitac. Dietatko vsak v noci opakovane vstava s placom. Nakolko ste nas problem oznacili ako porucha spanku (my sme to povazovali doteraz za "horsie" obdobie vyvoja nasho synceka) chceli by sme to zacat riesit a preto Vas prosim este o jednu otazku. Na koho sa mozeme obratit s touto poruchou? Su na to osobitni doktori alebo specialisti ktori sa zaoberaju poruchami spanku u deti? Resp. viete nam poradit kto by nam pomohol upravit spanok nasho dietatka? Dakujeme pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Porucha spánku v prvom rade súvisí iste s nervovým systémom dieťatka / samozrejme aj s režimom a podobne ako sompôvodne písala/. Takže konzultovala by som neurológa.
    Ako podporu na zlepšenie spánku je možné podávať vitamin B, teda celý jeho komplex. Taktiež existuje sirup Junior relax, ktorý by mohol spánok zlepšiť.
    Ja predpokladám, že je to prechodné, ale pokiaľ si spomínam je to také časté, že naozaj som vyjadrila podozrenie na poruchu spánku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: