Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pľúcne chlamýdie typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Žijeme so starými rodičmi v jednej domácnosti. Mám 2 deti - 7a2 ročné. Babka má pľúcne chlamýdie typu A, kašľala asi mesiac, ale keďže brala všetko možné i nemožné od kašľu, tak kašeľ pred pár dňami ustal. Včera bola u dr. pre výsledky krvi, potvrdené sú tam chlamýdie A. P. dr. sa vyjadrila, že potrebuje lieky, lebo chlam. sú aktívne, ale keď jej babka povedala, že pár dní nekašle, tak p. dr. jej lieky nedala (len na základe babkineho vyjadrenia, že pár dní nekašle).
    Dnes som bola s dcérou na odber krvi (kvôli operácii oka), povedala som to našej dr. a tá ostala zhrozená, že pokiaľ sú chlam. A, tak ich treba liečiť atb, zbytočne sa vystevujeme ďalší 5 členovia rodiny nákaze. Upozornila, že zvlášť pri malých deťoch, ak by to dostali, tak to môže viesť k chronickému ochoreniu.Ďosť som si toho naštudovala aj na nete, takže viem o aké ochorenie ide, i aké môže mať následky.
    Chcem sa teda spýtať, ku ktorému názoru by ste sa priklonili vy? Treba brať tie atb alebo nie? Babka okrem toho berie lieky na imunitu (Imunor), nakoľko bola celú zimu chorľavá a od októbra vybrala 5 druhov atb ( viackrát angína, ale liečená bez výterov, zápal ucha, priedušky). Výtery nosa a hrdla má momentálne negatívne. Sťažuje sa, že nevládze, bolia ju kĺby. Ale to má 67 rokov, tak to pripisuje veku. Ďakujem a prajem pekný deň i pekné sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlamydie môžu spôsobovať aj zvýšenú únavu aj bolesti kĺbov u babky. Ten vek , ak bola doposiaľ zdravá toho príčinou byť nemusí. Chlamydie nie sú typu A ale pravdepodobne sú pozitívne prilátky IgA. Nie je to však paušálne dôvod liečiť, ak klinické známky ochorenia už nie sú . Závisí aj na tom, aká bola ich hladina, či sa brali prvý raz alebo už to bola druhá vzorka / ak nie, mala by sa druhá vzorka o dva až tri týždne skontrolovať a podľa hladiny by sa antibiotika nasadili/ Okrem toho ak už braala opakovane antibiotiká, pravdepodobne brala aj nejaké, ktoré sú na tieoto infekcie účinné, treba ich však brať nqajmnej dva týždne. Ak vaše deti príznaky ochorenia na chlamýdie nemajú, myslím, že nie je potrebné ich vyšetrovať ani liečiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: