Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mna by zaujimalo,preco ma moja dcerka taky cierny povlak na celych zubkach,je to geneticky,lebo som si vsimla,ze niektore deticky to maju a niektore nie.Dcerka ma 2,5 roka a pravidelne je j umyvam zubky rano a vecer od jedneho roku,dovtedy som jej ich vytierala .Nepapa sladke,zboznuje vela ,vela ovocia a zeleniny,ale oblubuje ku vsetkemu jedlu dzusik,moze to byt teda aj z toho?Pije okrem toho aj cistu vodu,ale nic ine,caj raz odskusala a odvtedy nikdy,je to zle ze nepije caj? Alebo pouzivam nespravnu zubnu pastu?Ako tomu predist? A kedy moze ist take dieta k zubarovy?Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už v tomot veku môžete navštíviť stomatologa. Možno vám na vaše otázky odpovie. Povlak môže byť spôsobený aj liekmi / železo/ ale je aj značne geneticky determinovaný. Aj deti, ktorým sa mliečne zuby zavčasu kazia, môžu mať trvalý chrup zdravý.

Podobné otázky

  • Spanok

    , Autor: Dúška

    Dobry den. Chcem sa opytat na caste budenie 6 a pol mesacneho syna v noci. Cim to moze byt. Su noci kedy sa zobudi aj 10x . mliecko mu davam 2x za noc sme na UM.
    Zubky neviem ci idu, slinta aj derie vsetky hracky o dasienka ale opuchnute nema. Posledne dni odmieta aj prikrmy aj mliecko. Viete mi poradit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo odmieta príkrmy aj mlieko. To treba vyriešiť, ak by to trvalo dlhšie.
    Nočné budenie je v tomto veku časté, nikto nemá patent ako to vyriešiť. pokiaľ sa len zobudí, nemá žiadne ťažkosti treba to prijať, ale v noci sa s ním nehrajte, dajte najavo, že je noc a má spinkať. je to prechodný stav, po určitom čase sa spánok znova upraví.

  • Tvrdá stolica + zúbky

    , Autor: Lívia R.

    Dobrý deň,

    Čítam že tu máte veľa podobných tém ale nenašla som svoju odpoveď.
    Mám dcérku má 8 mesiacov, od narodenia plné dojčena,od 6 mesiaca prvé príkrmy.
    Začali Sme mať problémy s tvrdou stolicou od toho 7 mesiaca. Každý deň má tvrdu stolicu, oná sa vykaka ale strašné pritom tlačí , niekedy je až červená , stále ak vidím že jej to ide príliš ťažko pomôžem jej rektalnou lebo nechcem aby sa tak trápila. ( Ale stále niečo vykaka aj samá) každý deň máme ten istý cyklus to je raňajky kašička Sunar inu nechce ( pridávam do nej slivkovu šťavu.), mliečko, zeleninu a kuracie mäsko, mlieko , výživu jablkovú ,zeleninu, mlieko.. zatiaľ vsetko na pyré lebo nechce jesť väčšie kúsky, a polievky mi vôbec neje odmieta to jesť.. ovsené vločky zatiaľ nechcela ale skúšam jej dávať... Vypije skoro celú fľašu 125 ml vody alebo harmančekovy čaja plus mlieko... probiotiká berie každý deň a aj ja beriem aby to malá v mlieku.. Konzultovala som to aj s lekárkou ktorá mi odporučila zmäkčiť stolicu podávaním slivkovej šťavy a harmančekovym čajom no zatiaľ nám to nepomohlo. Skúšam teda u vás či mi vieto niečo odporučiť.
    Ták isto nám idú zubky dve už máme tie bolí v pohode ale teraz nám idú 5 náraz a už ich vidno úplne na konci e neprerezali sa ešte..v nocí je veľmi nespokojná. Dávam jej gelik a nurofen syrup ale nepomáha je niečo iné čo by jej pomohlo na zúbky?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nurofen sirup pokiaľ nemá teplotu nie je prečo dávať!!!!!!!!!!!Gély pri prerezávaní tiež neodporúčam, lebo môžu alergizovať. prerazávanie zúbkov býva niekedy ťažké, ale treba to pretrpieť.
    Solica po zavední príkrmov sa zmení, jej farba, konzistencia aj frekvencia. Určite neodporúčam pomáhať rektálnou rúrkou. Ani neodporúčam harmančekový čaj, ako vidíte aj tak nepomáha.
    Podávajte probiotika, zo stravy vyraďte ryžu a ryžovú kašu, ani mrkva nech nie je vždy v mäsosozelnienovom príkrme, maximálne raz dvakrát týždenne. Dieťa nemá v tomto veku konzumovať nijakú polievku. Má mať ráno kašu alebo mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozelneinový príkrm, odpoludnia mlieko / neskôr po deviatom mesiaci napríklad jogurt/ pred kúpaním mliečnu kašu, pred spaním ešte niektoré deti chcú mlieko alebo sa nakojiť. Podávajte prevarenú ochladenú vodu podľa chuti dieťatka, nie viac ako 200 ml denne.

  • Prvé zúbky

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    Dobrý deň, dcéra má 3 a pol mesiaca a v poslednom čase veľmi slintá, dáva si rúčky do úst a je takmer celý deň nervózna. Chcela by som sa opýtať, či jej už môžu pomaly začať rásť zúbky, aby sme vedeli, kedy jej môžeme dávať napríklad gel na zúbky. Len nedávno jej skončila kolika, pár týždňov bola pohodové bábätko a zase začína obdobie kedy je veľmi nervózna a veľa plače. Máte prosím nejakú radu ako toto obdobie prejsť čo najľahšie alebo opäť treba len vydržať kým sa zuby neprerežú? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiaden gel na zúbky netreba používať, vôbec! Môže mať alergiu práve na gel!
    V tomto veku je málo pravdepodobné, že jej idú zúbky. Slintá, lebo až teraz sa jej začali viac tvoriť slinky,
    Pchá si ručičky do pusinky, lebo to patrí k normálnemu psychomotorickému vývinu v tomto veku: objavuje svet, ale ešte sa nevie hýbať, tak robí čo sa dá, objavuje ho ústami a najbližšie sú rúčky.
    Treba sa jej prihovárať, uložiť do ohrádky, aby vás videla a mohli ste s ňou komunikovať.

  • Unava

    , Autor: Katarinabn

    Dobry den, pani doktorka

    chcela by som sa poradit ohladom mojho synceka. Aktualne ma 20 mesiacov, korig. vek 18,5 mesiaca (nar. v 34. tt, diag. hypertonus DK. Do roka Vojtovka.). Cez noc spi vacsinou tych 11 hodin (1-2x hore na mliecko), cez den 1x vacsinou 3 hod. Medzi tym vsak byva uz dlhodobejsie unaveny. Zacne si pokladat hlavicku a vidno mu to aj na ockach. Hlavne aktualne rano. Niekedy uz aj po 1,5 hodine. Vecer je uz okolo 18tej znacne unaveny. Hlavne, ked spi menej cez obed. To mu zacne az privierat ocka. Nasa dr. my na to povedala iba tolko, ze ma normalnu dobu spanku na jeho vek. S tym, ze krv ma v poriadku (Brana kvoli zelezu. Do roka bol anemicky.) a z neurologie nas uz tiez vyradili. Eeg vraj ok. Teraz je to este ocividnejsie, idu mu zubky. Teplotu mava niekedy okolo 37-37,2. Mohla by nadmerna unava suvisiet aj s tym? Alebo co by bolo dobre podla vas este vylucit? Je tu este taka vec, ze som musela pocas tehotenstva kvoli velmi zlemu stavu brat AD (SSRI) a anxiolitika posledne 3 mes. Tak uvazujem ci aj to nemohlo uskodit. Viem, ze vyskumy nie su, ale skusenosti z praxe ano. Vopred velmi pekne dakujem za radu. K. B.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lieky, ktoré ste užívali nemajú pravdepodobne vplyv na jeho únavu.
    Ako najpravdepodobnejšie by som videla chudokrvnosť, ale tvrdíte, že je to vyšetrené a toto príčina nebude.
    Závisí aj od toho, čo cez deň robí. Niekedy sú deti unavené aj z toho, že sú preťažované, napríklad na prechdádzku by ste mali chodiť v kočiariku a len na bezpečnom mieste ho nechať behať v jeho tempe koľko chce. Dlhé prechádzky pešo môžu dieťa veľmi neprimerane unaviť.
    Ak by ste videli, že únava sa stupňuje, dieťatko je spavé, je potrebné vyhľadať znova vyšetrenie.

  • Kryve predne zubky

    , Autor:

    Ako pomoct 20 mesacnemu clovekovi a kryvymi prednymi zubkami?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak mu to nerobí problém pri zatvorení pusinky, papaní alebo zásadne neovplyvňuje vývin reči nie je potrebné v tomto veku nič riešiť. Poruchy rastu zúbkov sa rieši až pri trvalom chrupe u špecialistu na ortodonciu. Samozrejme môžete tohto špecialistu navštíviť aj v tomto veku ale myslím, že je odpoveď bude rovnaká.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: