Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • suchý kašel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Pani doktorka.Chcela by som sa poradiť, co mam davať synovi, ked m suchý kašel, len v noci pri spaní.Ked sa otáča kašle, ako keby ho niečo škrabalo v hrdle. Zvlhčujem vzduch v izbe, davam mu mokrú osušku na postielku, ale stale kašle asi týždeń.Jesť mu chutí, inak je zdravý, len sa mu prerezávajú posledné stoličky.Dakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno má pri prerezávaním viac slín, ktoré ho podráždia na kašeľ. Skúste mu podať kalciový sirup, calsium chloratum 3x1čajovú lyžičku. Ak by kašeľ pretrvával, poraďte sa s lekárom.

Podobné otázky

  • kasel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    rada by som Vas poprosila o radu, syn (5rokov) prekonal laryngitidu s typickymi priznakmi, zo sucheho stekaveho kaslu presiel do vlhkeho zreleho kasla (bral antibiotika a kortikoidy), po tyzdni sa mu stav upravil, teraz je uz uplne v poriadku len sa mu znova objavil suchy kasel, hlavne rano a v priebehu dna (v noci vobec).je vypisany uz do skolky, ale ten kasel sa mi vobec nepaci....moze to doznievat este ta choroba alebo sa mu to znova vratilo, ci to moze znamenat nejake ine ochorenie, prip. alergiu???
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Túto jeseň a zimu vidíme opakovane ochorenie dýchacieho traktu spojené s rôznymi druhmi kašľa u toho istého dieťaťa. Ak neprestane kašľať, je potrebné sa znova poradiť s lekárom, ktorý dieťa vyšetrí.

  • Upcjhaty nostek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    V prvom rade sa chcem podakovat za pomoc pri predchadzajucej otazke.Nezijem so syncekom na slovensku,tak mi tato stranka dost pomaha:)Maly ma 7 tyzdnov a objavili sa mu sopliky,dost chrapci,sopliky mu ale nevytekaju a neviem co by som mala pri takom malom babetku pouzit.Mame hrusku na odsavanie soplikov,ale niesom si ista ci ju moznp pouzit aj kedze je este taky malicky a ci to vobec zaberie.Popritom si aj trosku pokaslieva,je to skor taky suchy kasel,len sem tam.Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kašlanie u tak malého dieťaťa by som pri neustupovaní po troch štyroch dńoch určite riešila s lekárom. Chrapčanie je len zvuk, ktorý počujete pri zaschnutých soplíkoch v dýchacích cestách. neznamená ochorenie.

  • draždivý kašel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,potrebovala by som poradiť ako sa dá predísť kaslu z nadchy.Moj syn pokazdím co dostane nadchu o 3 dni začne kašlať.Myslím že mu steču soplíky počas spanku do hrdla a preto kasle.Davam mu hedelix aby to vykašlal.dusí ho väčšinou ked spinka.NECHCEM hned utekať k doktorke aby zas nebral antibiotika,pretoze ich bral asi pred3 tyždnami koli kaslu.Skušala som mu dat aj olejoví zabal ,len neviem či to pomaha pri suchom kasli.Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je dieťa staré. hedelix nie je na suchý kašeľ. Zabrániť tomu, aby pri soplíkoch nekašľal sa nedá. AK je kašeľ zo soplíkov a odkašliava, odporúčam sinupret. AK je kašeľ suchý, tak stoptussin. Je to veľmi orientačné, bližšie sa dá až po vyšetrení.

  • kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som sa Vas opytat, ako mam postupovat pri liecbe kasla mojej 8 mesacnej dcerky. Dnes je 7. den co uzivame antibiotika, mala spociatku vobec nekaslala, ale predvcerom ju zacalo poriadne dusit, tak som jej nasadila Stoptussin kvapky, kedze to bol suchy kasel. Momentalne uz pri kaslani citit, ze sa jej pusta a uz nie je taky bolavy, je tam uz aj hlien. Mam je stale podavat Stoptussin alebo ho mozem zmenit za nieco ine? Napriklad za Sinupret, s tym mame dobre skusenosti. Dakujem Vam a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je kašeľ vlhký, má aj hlieny a soplík, je Sinupret určite vhodnejší ako stoptussin. V každom prípade predpokladám, že sa chystáte na kontrolu k svojmu lekárovi.

  • kasel a soplik

    , Autor: arian

    Dobry den pani doktorka. Chcela by som Vas poprosit o radu. Sme na navsteve v zahranici uz 7dni.Po prichode sem syncek 4r. dostal soplik a vcera zacal uz aj pokasliavat. Dnes sa zobudil s kaslom. Kasle pomerne dost. Lieky so sebou mam. Davam mu do nosteka: Otrivin 0,05 2xdenne, caj s citronom a mliecko s maslom.Z liekov na kasel tu mam Ambrobene, Promethazin 5, Calcium chloratum-tie sa myslim beru spolu a mam tu este Stoptussin. Nezda sa mi ze by bol kasel vlhky, teda nic nevykasliava, ale neni to ani suchy kasel ktory byva pri spani, ak je v izbe suchy vzduch.Tak teraz neviem ktory liek na ten kasel pouzit.Prosim Vas poradte mi. Syncek mal aj teplotu 2dni dozadu 37,2.Nic som na nu nepodala kedze bola nizka.Budeme tu este 6 dni, a nechcem nieco zanedbat.Velmi pekne dakujem za odpoved. Majte sa krasne a nech Vas este dlho bavi takto skvele pomahat nam maminam a nasim detom.Dakujeme Maria P.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dajte mu stoptussin a kalcium chloratum, teplý olejový obklad na hrdlo a pri postieľke nech má vlhký froté ručník.Ak by ste mali fenistil tak 3x10 kvapiek alebo Dithiaden 2xštvrť tbl.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: