Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zlomený zúbok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mám 1,5 ročného synčeka a pri zakopnutí si z predného zúbka odlomil malý kúsok - malý trojuholník. Časť, ktorá takto vznikla nevyzerá príliš ostrá a myslím, že jedením sa obrúsi a otupí. Prosím Vás, aký je ale štandardný postup? Je potrebné zabrúsenie, alebo čo sa robí v takejto situácii? (viem, že moja otázka je možno vhodnejšia pre stomatológa, žiadnu poradňu som však takto cez internet nenašla)

    Ďakujem, želám príjemný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že jedno z mojich vlastných detí takýto problém malo a mierne mu ho somatolog upravil. Myslím, že ak to nebude robiť ťažkosti, hlavne boestivosť, netreba nič robiť. Ak by si dieťa na ničo sťažovalo, je treba navštíviť lekára.

Podobné otázky

  • zlomený zúbok

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Práve sme prišli od zubného lekára, lebo mojej 4,5 ročnej dcérke sa tlačí nový "dospelácky" zúbok dole v predu, ale vôbec sa mliečny nekýval. Bol napevno. Jeden už vytiahol pred mesiacom a bol na prekvapenie s dlhým 14 mm špicatým korienkom. Dnes vytiahol druhý, ale pri vyťahovaní ( dcéra sedela na mne ) bolo počuť rupnúť a zúbok bol prelomený. Bez špicatého konca, ukončený typicky prelomením, dlhý 8 mm. Podotkla som, pred zubárom, aký je zúbok malý a on povedal, že každý je iný. Nemala som odvahu, opýtať sa ho, čo ak sa prelomil. Preto sa obraciam na Vás s prosbou o odpoveď aj keď viem, že je z iného odboru. Čo ten kúsok zúbka tam urobí. Ako sa to vyvýja. Nepredpokladám že výjde sám, keď je hlbšie, je pevný a už sa tlačí na jeho miesto nový. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by tam aj nejaký úlomok ostal, nový zúbok ho musí pretlačiť, inak by sa nedostal von. Inak na vek je výmena chrupu dosť zavčasu. Možno preto aj tie "komplikácie".

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: