Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Telesná teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, svojej 7 mesačnej dcére z času na čas zmeriam teplotu digitálnym teplomerom v konečníku. Jej hodnoty sú najčastejšie v rozmedzí 37,5 - 37,8 stupňa celzia. Keď odrážam pol stupňa, vychádzajú teploty 37,0 - 37,3. Je to v poriadku? Nejde o zvýšenú teplotu? Takéto hodnoty má od malička.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odratáva sa 0,5 až 0,7, je potrebé teplotu hodnotiť v kontexte toho, ako sa dieťatko správa ako sa vyvíja, či nejaví známky ochorenia. Pravdepodobne aj z opatrnosti by som pri takomto údaji nechala dieťaťu vyšetriť moč.

Podobné otázky

  • Telesna teplota

    , Autor: kelly

    Dobry den, chcem sa spytat, ci je normalne kolisanie telesnej teploty u trojmesacneho dietata aj o pol stupnaa v priebehu hodiny. Ked je v klude ma aj o pol stupna nizsiu teplotu ako napr. o hodinu ked lezi a neustale meta rukami a nohami. Pri placi hned scervenie a spoti sa na cele. Donedavna sa vobec nepotil, zacalo to zaciatkom tretieho mesiaca. Su taketo prejavy v norme? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží na tom ako teplotu meriate a koľko nameriate. Pokiaľ je to teplota v konečníku a nie je vyššia ako 37,5 st. C je všetko v poriadku.

  • kúpanie v bazéne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka. Chcem Vás poprosiť o radu. Máme 11 mesačnú dcérku a chceli by sme s ňou ísť len na krátku dovolenku niekde tu na Slovensku. Môže sa také malé dieťa už kúpať v detských bazénoch na termálnych kúpaliskách. Dcérka nebýva chorá a prospieva dobre. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade!!!!!!!!!!!!!!!Už som malé dieťa v termálnom kúpalisku videla a bola som zdesená. Teplota okolo 40 st.C, bežná v termálnom kúpalisku je o tri stupne vyššia ako telesná teplota dieťaťa a pri relatívne veľkom povrchu dieťaťa vzhľadom k orgánom ľahko môže dôjsť k prehriatiu organizmu! Okrem toho je termálny bazén živná pôda pre mikroorganizmy. Do troch rokov ani náhodou termálne kúpalisko!!!!!!!!!!!!!!!!

  • telesná teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Mám takmer mesačnú dcérku. Je kojená a pekne rastie. Včera pri kojení sa mi zdalo, že má vyššiu teplotu, tak som jej ju zmerala. Teplomer ukázal 37,4. V knížke som sa dočítala, že u takýchto tetí malý vzostup teploty nemusí byť príznakom choroby.
    Chcem sa preto spýtať pani doktorka, pri akej teplote by som si už mala začať robiť starosti a či naozaj sa nemusím znepokojovať, ak mojej dcérke vystúpi teplota.
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade závisí na tom, kde a akým teplomerom ste merali. Pri meraní v ritke sa odpočítava 0,5 až 0,7 st.C. Teplomery do ucha, na čelo a podobne merajú orientačné hodnoty.
    Teplota tela je aj u detí do 37 st. C normálna, do 38 st. C zvýšená a nad 38 st. sa jedná o horúčku, kedy už začína zasahovať podaním lieku proti horúčke. Lekára by som konzultovala nameraním zvýšenej tploty opakovane, napríklad dva dni za sebou.

  • telesná teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať čo môže znamenať keď ma dcera teplotu 35,5 stupňov na ortuťovom teplomeri meraním pod pazuškou , dcerka ma 2roky a 8 mesiacov, pred 2týždňami bola chorá mala teplotu 39,že to bolo výrusové ochorenie tak sme dostali nurofen a proti kašlu robitusin dcerka už neberie lieky týždeň a pol a teplotu si stále drží od 35 do 36 bolo mi povedané že to bol silný výrus a sú to "dozvuky po chorobe " možem sa opýtať je to v poriadku dcera pôsobí v poriadku papa, pije tekutiny len je trošku bledá. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj príznak rekonvalescencie, dodrživajte kľudový režim, prechádzky hodne spánku, podávajte vitamíny. Stav sa upraví.

  • zvýšené teploty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som vás poprosiť o váš názor. Mám 18 meačného synčeka, ktorému som na základe vašej rady a rady našej ORL dala spraviť imunologické testy, nakoľko malý mal v zime 5 týždňov vkuse zápaly stredného ucha.
    Výsledky krvných testov potvrdili zmeny v bunkovej imunite s tým, že 2 parametre mal zvýšené a 3 znížené ( nepamätám sa presne, ktoré to boli ) a bola mu nasadená liečba Ribomunylom a Xyzalom ( nakoľko mal veľmi vysoké hodnoty IgE ).
    Problém je v tom, že odkedy berie Ribomunyl ( sú to už 2 mesiace dennodenne), má neustále zvýšené teploty do 37,6 ( jeho normálna telesná teplota sa pohybuje v rozmedzí 35,8 - 36,4 ).
    Je možná takáto reakcia na tento liek?
    Alebo treba hľadať príčinu zvýšených teplôt niekde inde? Ak áno, aké vyšetrenia mám žiadať?
    Teploty má zväčša iba večer, prípadne poobede.

    Malý má večne soplíky - pred pár týždňami znovu prekonal zápal stredného ucha, pričom soplíky mu trvali vyše 3 týždňov a po týždennej pauze sa mu teraz znova objavili a ja len tŕpnem, či mu znova nperjdú do uška, tak ako doteraz.

    ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že toto treba konzultovať s vašou lekárkou alebo aj s alergolo-imunologom. Môže to mať rôzne príčiny, často sa príčina aj nenájde. Možno to súvisí s liečbou Ribomunylom a posilňovaním imunitného systému ale z mojej strany sú to len špekulácie, správnu odpoveď môže dať len lekár, ktorý dieťa pozná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: