Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Novorodenec a cestovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka,

    začiatkom júna čakáme prírastok do rodiny. Zaujímalo by ma, kedy je vhodné začať cestovať s novorodencom... Dôvodom je svadba mojej sestry, na ktorej by sme sa chceli zúčastniť, lenže bábätko bude mať v tom čase 2, max. 3 týždne a ja silne pochybujem, že to bude pre neho a v konečnom dôsledku aj pre mňa vhodné a správne riešenie. Chcela by som sa vyhnúť konfliktom v našej rodine, ale v žiadnom prípade nechcem riskovať zdravie môjho dieťatka. Existuje vôbec nejaký kompromis? Aký je váš názor? Ďakujem vopred za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja zastávam názor, že cestovanie s dieťaťom do jedného roka je vždy pre dieťa nevhodné, niekedy až nebezpečné. Mám na to rôzne argumenty, ale nedajú sa tu rozpisovať.
    Cestovanie s dieťaťom lietadlom do šiestich týždňov veku dokonca nepripúšťajú niektoré letecké spoločnosti. Dieťatko si v tomto veku len zvyká na prostredie mimo maternice. Svadba nie je len o cestovaní, je to množstvo nových ľudí, zmena režimu, ohrozenie kojenia a aj ohrezenie nakazením vírusovou chorobou ako pre matku tak aj pre dieťa. Myslím, že každý musí pochopiť, že šestonedieľka musí dodržiavať určitý režim, dieťatko je ešte veľmi krehké a preto sa dá ospravedlniť neprítomnosť na svadbe i tak blízkeho človeka ako je sestra.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: