Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Červené fľaky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka chcem sa spýtať na červené fľaky, ktoré sa môjmu takmer 7-mesačnému synovi objavujú od 2.mesiaca. Ide o fľaky na tvári, v hlavičke a niekedy aj na uškách. Objavujú sa pri námahe alebo rozrušení (napríklad ked sa mu prihovára niekto cudzí alebo ked zbadá fľašu s mliekom). Niekedy sú mierne, inokedy intenzívne a zlievajú sa. Po chvílke ani nie 5 minútach sami miznú. V časopise Zdravie som sa dočítala že by mohlo ísť o Nevus Flameus. Čitatelke poradili návštevu kožného lekára. Keď som sa pýtala mojej kožnej lekárky ked som to prvýkrat synovi zbadala povedala že to máme iba sledovať a až časom sa zistí či to je len prechodné alebo ide o diagnózu. Možem sa spýtať na Váš názor? Nechcem nič zanedbať i keď som sa o Nevus flameus na internete dočítala že do dvoch rokov by mal spontánne odznieť. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Naevus flameus je trvalý stav a vy popisujete, že sa tieto fľaky objavia pri určitom vzrušení a potom zmiznú. Môže to súvisieť s prekrvením kože ale aj s vyplavením určitých hormonov. treba dieťatko sledovať, možno by bolo vhodné zmerať tlak. V každom prípade by som tento jav oznámila vašej ošetrujúcej lekárke.

Podobné otázky

  • Fľaky na tele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebujem sa poradiť. Nášmu 15M chlapčekovi sa na telíčku robia červené fľaky, ktoré vyzerajú ako keby od uštipnutia komárom (no komár to určite nie je) je ich veľmi veľa, na chrbte a bruchu a aj na tvári. Po cca hodine samé zmiznú. Posledný týždeň to mal každý druhý deň, vždy cca hodinu a potom až o 2dni znova. Z jedla to byť nemôže, pretože raz to mal hneď keď vstal a nestihol prísť do kontaktu s ničím ani s vodou. 2x to mal keď sme boli na plávaní, no kým sme vyšli z bazéna (cca hodina), tak to zmizlo. 3x mu to vyšlo po kakaní.
    Neškriabe ho to, je úplne rovnaký ako stále. Hravý, akčný..
    Doteraz nikdy chorý nebol, očkovania dávame všetky. Neviete mi pomôcť? Čo to môže byť? Môžem poslať aj foto

  • červené flaky na tvari

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    potrebovala by som poradit ohladom mojho 5 mesacneho synceka. má cervena flaky na tvari hlavne na cele a v oblasti oci...je aj mierne vyhadzany. toto iste sa mu vysvkutuje aj za uskami, a trocha aj na krku. vedeli by ste mi povedat co to moze byt ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne sa jedná o seborhoickú dermatitidu, zväčša sa upraví aj bez liečby ja mám dobréskúsenosti s Holtovou masťou, v tenkej vrstve, nesmie sa dostať do očiek a nesmie sa s ňou ísť na slnko

  • cervena koza pod krkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka mam 2 tyzdnoveho synceka a teraz mu vysli take cervene flaky pod krkom.bola som u doktorky a predpisala mu oilatum do kupela a krem excipial u hydrolotio a povedala ze su to potnicky.mam mu to natierat 2 krat dene,ale nepomaha to.ma to take ake to mal v utorok ked sme boli u doktorky a trva to uz tyzden a neviem ze ked mu to natieram ci ho to nestipe pretoze velm place.prosim Vas poradte my co mam robit aby mu to zmizlo.a na tvaricke ma take biele botky take vyrazky.da sa stym nieco robit?dakujem pekne a dufam ze my pomozete.s pozdravom mamicka Maruska

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie vyrážky na tváričke nie je potrebné riešiť, len ich umývajte prevarenou ochladenou vodou a ničím nenatierajte.
    Vyrýžky na kru je ťažké hodnotiť, ale keď sú velmi červené,môže tam už byť kvasinková infekcia, natrela by som to dvakrát denne imazol krempastou. V každom prípade skontrolovať u pediatra.

  • Kliest-borelioza?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    pisala som Vam pred cca 2 tyzdnami ohladne toho, ze synovi som nasla vo vlasoch kliesta. Uz su to dva tyzdne, pozeram mu miesto vo vlasoch, prvy den po vytiahnuti som mu tam nic nevidela, potom tam mal taky maly pupacik, ale nebolo to nejake cervene, momentalne tam uz ani nic nevidim. Akurat sa mu spravil taky cerveny flak na nohe, keby nemal predtym kliesta, myslela by som si, ze ho ustipol komar (jeho ked nieco ustipne, tak mava take dost velke cervene flaky), ale kedze som strasne nervozna a moja detska doktorka ma akurat dva tyzdne dovolenku, tak sa Vas chcem este opytat, ci ak by mal boreliozu, mohlo by sa to prejavit zacervenanim aj inde ako okolo miesta vpichu. Inak synovi zatial nic nie je. (toho kliesta chytil na zahrade u starych rodicov v Ruzomberku)
    Dakujem velmi pekne za odpoved ,
    Tana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sú tie vyrážky na dolnej končatine v tvare kružnice, červenej a v prostriedku výbled, tak to borelioza môže byť a potrebuje liečbu Duomoxom na tri týždne, žiadne odbery. V každomprípade odporúčam návštevu lekára.

  • Pokožka bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Môj synček má práve 1 mesiac a na tvári sa mu urobili malé červené pupienka,ktoré však po asi týždni zoschli a teraz vyzerá ako keby mal nejaký ekzém,sú to červené fľaky a na dotyk je tvár drsná,počula som že to maju deti okolo jedneho mesiaca,chcem sa spýtať či to môžem natierať kamilkovým odvarom aby sa to lepšie hojilo,alebo radšej detským olejom keď je to také suché. Ďakujem pekne. Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenatierajte to ničím!!!!!!!!!!!!!!!Ani olejom a kamilkami už vôbec, bývajú ťažkým alergénom. Ak by sa to nelepšilo samostatne vysušovím, konzultujte lekára

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: