Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • e.colli, citrobakter, klebsiela v stere z recta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka!
    Dcéra má 2,5 roka a po minulotýždňových občasných hnačkách a vracaní (neboli vkuse každý deň), jej bol zo steru z recta vykultivovaný nález - E.colli (bližšie neviem druh), Klebsiela a Citrobakter. Chcem sa opýtať, či tieto mikróby vyžadujú nejakú liečbu, hlavne čo sa týka tej klebsiely a citrobaktera. Dcéra užíva probiotiká, (tie dlhodobo z imunolog. hľadiska), Hylak a Smectu. Je to postačujúce, alebo by mala byť zahájená ešte nejaká iná liečba??? Momentálne nemá žiadne výrazné klinické príznaky, je "vo svojej koži", akurát stále málo papá a stolica je síce formovaná, ale stále nejak sfarbená do zelena. Chcem sa ešte opýtať, či by som teraz na nejaký čas nemala vylúčiť mlieko - pije sunar, nakolko mám pocit, že po ňom tie stolice sú redšie ako obyčajne, či jej to mlieko nejak nebude predsa len chýbať, pretože už som ho aj tak obmedzila, ale jogurty papá denne a nemám pocit, že tie by jej spôsobovali tie redšie stolice, skôr to "vidím" na to mlieko. A ešte by ma zaujímalo, čo s najväčšou pravdebodobnosťou mohlo spôsobiť, že sa tam tieto mikróby dostali. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie baktérie sú súčasťou normálnej črevnej mikroflóry ani jeden z nich netreba liečiť. Majú v hrubom čreve svoju funkciu.
    smectu a Hylak by som nedávala, pokračujte len probiotikami.
    Mlieko, teda Sunar môžete na niekoľko dní/10/ vylúčiť, hnačkovité ochorenie mohlo byť spôsobené vírusmia tie zničia črevnú sliznicu tak, že nie je schopná vstebávať mlieko a hnačky sa vracajú-

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: