Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Aká je správna vhlkosť v miestnosti?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás o ujasnenie nášho večného sporu s manželom. Pokiaľ viem, ideálna vlhkosť v miestnosti sa pohybuje v rozmedzí 40-70%. U nás máme 30-35% v spálni, a cca 40% v kuchyni+obývačke. Podľa mňa je to nedostačujúce, hlavne v spálni, keďže tam s nami spinká malé dieťa. Myslím, že by bolo žiadúce vlhkosť zvýšiť. Manžel je však proti. Nechce, aby čokoľvek viselo na radiátori (nádobka akosi nefunguje a uteráky tam nechce kvoli neefektívnemu vykurovaniu miestnosti), a nesúhlasí ani s nákupom zvlhčovača vzduchu (kvoli jeho hlučnosti a odberu el.energie). Argumentuje tým, že on vyrastal v paneláku, kde bol určite oveľa suchší vzduch, a napriek tomu je on, i jeho súrodenci zdraví.
    Prosím Vás o názor. Chcem len vedieť, či mám vobec presviedčať manžela o nákupe zvlhčovača (cítim, že by som zvládla ho JEMNE, POSTUPNE.. presvedčiť.. :-). Alebo sa Vám zdá uvedená vlhkosť dostačujúca? Inak, teplotu v spálni máme cca 19 C. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ako babe mi je to blbé, ale v zásade musím dať za pravdu manželovi, vlhkosť okolo 35 40% je v poriadku. Musím však ubezpečiť, že vlhké / nie z aviváže/ plachty alebo ručníky v okolí postieľky dieťatka / nie na radiátore/ pôsobia na dýchacie cesty veľmi dobre.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: