Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Soplik

    , Autor: tanicka15

    Dobrý deň, mám ešte jednu otázku. Dnes nás caká prvé očkovanie čiže v 3.mesiaci. Malý mal soplik. Nič vo veľkom množstve za deň som odsala 3 krát dokonca len ručnou odsávačkou. Dnes ráno som pocula že este aj dnes tam nejaky ten soplik je. Sopliky boli bud vodnate čiré Alebo biele. Čo si myslíte, môžeme ho dať zaočkovať alebo radšej odložiť očkovanie ? Ďakujem pekne Tatiana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každý lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí. Podľa nálezu a samozrejme aj podľa príznakov,ktoré povie mamička sa rozhodne či v danej chvíli je možné alebo nie je očkovať.
    Pravdou je, že kontraindikáciou očkovania, teda nemožnosťou očkovať je len vysoká horúčka a závažné akútne ochorenie, čo soplíky určite nie sú.

Podobné otázky

  • Zadné sopliky a kašel po očkovaní druhej dávny bexero

    , Autor: Meg

    Dobrý deň. Malá 2,5 ročná dcérka mala od januára a do polky februára trošku problem so soplikmi, bez teploty len kašel. Po troch týždňoch od skončenia soplikov sme boli teraz vo štvrtok na očkovaní druhej dávky bexero proti meningokokom. Po očkovaní mala trochu zvýšenú teplotu, začervenanie miesta vpichu a bolela ju nožička. Dnes v noci sa jej znova začali zatekat sople. Je to krátko po očkovaní. Je tam možná dáka komplikácia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je komplikácia po očkovaní Bexsero, to boli tie teploty a začervenanie v mieste vpichu. Chorobnosť všeobecne je veľmi vysoká, takže znova pravdepodobne virosa.

  • Posunute ockovanie

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktorka!! O aku dlhu dobu sa da posunut ockovanie 3.davky hexy? My sme mali poslednu (2.davku)pred 8.mesiacmi..kvoli chorobam sa to posunulo.. Len neviem ci sa to este da.. Vraj sa potom ockuje nanovo vsetko??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade sa neočkuje nanovo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pokračuje sa treťou dávkou ako najskôr sa dá. Len netreba robiť falošné kontraindikácie ako napríklad soplík.

  • Zaočkované choré dieťa?!

    , Autor: Jolanka11

    Dobry deň včera sme mali 1. Očkovanie môjho 3m synčeka nič nenasvecovalo tomu že by bol chory bežne kýchnutie a zakaslanie bábätka len ako od narodenia no dnes ráno sa zobudil úplne zahlieneny a kašľom včera po očkovaní to znášal zle veľmi sa o neho bojím povedzte mi čo môžem čakať

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    AKo sa bude vyvíjať ochorenie naozaj nemôže dopredu vedieť. Môžete očakávať teplotu, tá však môže byť aj reakciou na očkovanie Predpokladám, že vám pri očkovaní povedali ako treba postupovať pri teplote u trojmesačného dieťatka.
    Zahlienenie a kašeľ s očkovaním nesúvisí, dieťatko ochorelo. Treba mu čisťiť noštek sterimarom alebo alliamare, odsávať / nie vysavačom!/, podať aj nosné kvapky nasivin 0.01% ak je sliznice dáchacích ciest opuchnutá Na riedenie soplíka sú vhodné kvapky sinupret 3 X 5 kvapiek.
    Pri zhoršení celkového stavu, pretrvávaní teplôt je potrebné vyhľadať lekára.

  • Kiahne

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktorka dala som zaočkovať proti kiahnam dveru pred 1,5 rokom jednou dávkou, nestihla som ešte druhou lebo mala v kuse sopliky chcem sa opýtať chráni ju aj jedna dávka alebo môžem ju dat preoxkovat ešte tou druhou takmer po2 rokoch? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokojne ju nechajte preočkovať, pokiaľ neprekonala kiahne. Časový limit medzi dvoma dávkami môže byť akokoľvek dlhý, len nesmie byť kratší ako 6 týždňov.

  • Ockovanie MMR

    , Autor: Kristy22

    Dobry den,
    Moj dvojrocny syn bol teraz 9.6.2022 ockovany 1.davkou MMR. Na 8. den, t.j. 17.6.2022 mal teplotu 38,3. Ta odsila a uz nemal teplotu. Je ale odvtedy stale ako keby zachuchmany, sem tam kychne ale soplik ziadny vyrazny nema. A ked spi tak mu v nose tak chrpaci. A ma teda este aj zdurene uzliny. Moze to byt vsetko nasledok ockovania? Alebo zas nejaka viroza? Nedavam mu ziadne lieky, len morsku vodu do nosa. Inak je akcny, papa, pije, cika, kaka.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplota aj zväčšené uzlinky môžu byť prejavom účinku očkovania. Nádcha a zachuchmanosť nie.
    Ak by uzlinyk zväčšené pretrvávali viac ako 14 dní, odporúčam návštevu lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: