Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rotarix ci rotateq

    , Autor: juzanka

    Dobry den, mam ani nie 2 tyzdnovu dcerku. V poradni sme dostali info o vakcinach rotateq a rotarix. Podla coho sa rozhodnut, kt. vakcinu dcerke vybrat? Do konca augusta ma rotateq akciu (3 vakciny za cenu 2), je proti 5 typom virusov. Rotarix pozostava len z 2 davok, no neviem, proti kolkym typom virusov je a ani to, kolko stoji 1 davka. Je mozne zakupit vakciny uz teraz a podat ich dcerke az neskor, ked bude vekovo vhodnejsia na ich prijatie?
    dakujem Mirka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    obe vakcíny sú rovnako účinné proti rotavírusom, ktoré vyvolávajú závažné ochorenie zažívacieho traktu u detí, čím je dieťa mladšie, tým závažnejšie ochorenie prebieha, u detí do roka zväčša končí liečbou v nemocnici. Takže účinnosť vakcín je rovnaká, akurát sú inak vyrobené.
    Obe vakcíny musia byť podané do konca šiesteho mesiaca dieťatka, neskôr neočkujeme, takže oddalovanie vakcinácie / podáva sa do pusinky, nie vpichom/ nemá význam ani dôvod. Začíname očkovať po šiestom týždni, ja osobne v ôsmom až dvanástom týždni. Je v zásade jedno, pre ktorú vakcínu sa rohodnete. Dvojdávkovú / rotarix/ máte skôr zaočkovanú a nemusíte na ďalšiu dávku myslieť/ ak má trojdávková lepšiu cenu, rozhodnite sa pre ňu, ak vám to lepšie vyhovuje. Odstup medzi jednotlivými dávkami, či už u dvoj dávkovej alebo u trojdávkovej je namenej 4 týždne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: