Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odklad očkovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 5,5 mesačneho synčeka, prve povinne očkovanie sme mali v termine, pred mesiacom sme mali dostat preočkovanie. Maly mal najprv zapalene usko a na kontrole v ambulanciu sme chytili noro vir., skoncili sme v nemocnici, teraz sme uz tri tyzdne doma na diete a maly zacal odmietat materske mliecko,ma po nom bolesti a krce, nie je mozne ho nakojit, tak dostava bezlaktozove. Čakame na vysledky je tam podozrenie na intoleranciu laktozy. Po hnačkach mal premnozene aj e coli, tak podla vysledkov dostane asi aj ATB. Rada by som vedela ako sa to riesi dalej s povinnym očkovanim, moze byt taky dlhy interval od prveho očkovania, alebo sa bude musiet začat s očkovanim nanovo? Aka je max doba na odklad očkovania? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovať nanovo sa nebude musiť, interval sa nedodržiava striktne, ale má sa zaočkovať najskôr ako to len bude možné. Ak by bol interval veľmi dlhý, je potrebné sa poradiť s odborníkom na očkovanie a určiť individuálny plán očkovania.

Podobné otázky

  • Odklad Očkovania kvôli zvýšeným hepatalnym testom

    , Autor: 18sokolka18

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa opýtať ci je normálne ze moja dcérka dovŕšila 2. 1..2021 5 mesiacov a ešte nebola prvý krát zaockovana....? . Je pozorovana nakoľko mala zvýšené hepatalne testy. (seriologicke vyšetrenia a testy ma v poriadku) A zatiaľ ju pediatricka nechcela očkovať. Dcérke dost dlho pretrvávala novorodenecka zltacka a je plne kojena chcem sa tiež opýtať ci zvýšené hepatalne testy môžu byť aj vďaka tomuto? Pediatricka tiež tvrdí že prvé očkovanie sa môže podať aj v piatom mesiaci aj keď to je hraničná možnosť. Co na to poviete? Za odpoveď vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkový stav dieťatka a neviem ani ktoré hepatálne testy sú zvýšené a koľko.
    V zásade však platí, že zvýšené hepatálne testy ani dlhšia žltačka nie sú dôvodom na posúvanie , odkladanie očkovania.

  • Skore očkovanie

    , Autor: karli

    Dobrý večer,
    mame 8mesacneho syna a práve u nas prebieha prvé "trojockovanie" Prvé dve zvládol malý dobre, o chvíľu nás čaká posledná vakcína z trojice, ale mám trošku obavu.
    Ide o to ze este pri prvom mi povedali termíny, s tým že posledné sa bude robiť 10ty mesiac. Zdôraznila sestrička že nie ako desiaty mesiac- október, ale že keď dieťa dosiahne 10mesiacov, nie skôr.
    Ibaže v termíne ktorý nám dali bude mať malý ledva 9mesiacov.
    Preto sa chcem poradiť či mám požiadať o odklad očkovania alebo by to nemal byť problém a nebude vadit ak bude zaočkovany o mesiac skôr?

    Ďakujem za odpoveď,
    Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je také podstatné, kolko bude mat práve mesiacov, podstatné je, aby boli správne dodržané intervaly: hexavakcína prvé očkovanie, druhé o 6 týždňov až dva mesiace, tretie o 6 mesiacov po druhom očkovaní. Pneumokoková vakcína/ prevenar alebo synflorix/ prvé očkovanie o dva meesiace druhé očkovanie o pol roka /6 mesiacov/ po druhom očkovaní tretie očkovanie. Pozrite si dátumy a takto to musí sediet!!!!Samozrejem ak žijete na Slovensku a očkujeme v schéme 2+1

  • odklad áno alebo nie?

    , Autor: martom

    Dobrý deň prajem p. doktorka,

    prosím Vás o radu. Môj synček má momentálne 4 mesiace a pár dní.
    Doteraz nebol očkovaný, lebo mal hlieny a tiež mu našli v hrdielku
    baktériu e coli haemolytica a z výteru z hrdla, aj nosa mu našli zlatého
    stafylokoka na ktorého som sa liečila pred dvomi mesiacmi aj ja, lebo
    som mala zápal prsníka. Doteraz nebral žiadne ATB a snažím sa tomu vyhýbať, keďže mám pocit, že okrem hlienov, ktoré má pravdepodobne z refluxu mu nič iné nie je. Ak teda nerátam mrzutosť a nespavosť v posledných dvoch týždňoch, ale to si myslím, že môže byť spôsobené už niečo v spojitosti so zúbkami, keďže si neustále hryzie rúčky a všetko naokolo.
    Pani doktorka rada by som sa opýtala, či existuje nejaký test alergie na hliník a či po spomínaných problémoch je dôvod na odklad očkovania alebo nie?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    M.Tomková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Test na alergiu na hliník pravdepodobne existuje, to vedia alergológovia, ale u takto starého dieťatka nie je dôvod ho podstúpiť. U kovov je najčastešia alergia na nikel, ktorá sa prejavuje na koži / v mieste gombíka, náramku a pod/.
    Ak dieťatko nejaví známky ochorenia, dobre papá, nemá horúčku, akýkoľvek nález bežného mikróba v krku alebo nose nie je dôvod na odklad očkovania.
    V každom prípade dieťa pred očkovaním vyšetrí lekár, zhodnotí celkový stav a potom rozhodne, či je alebo nie je možné očkovať.

  • odklad očkovania

    , Autor: jana44

    Dobrý deň. Keď mala dcéra presne 3 mesiace, tak bola zaočkovaná vakcínou Infanrix a po dohode s doktorkou sme mali prísť na očkovanie Prevenarom o týždeň na to, vraj to bude pre ňu šetrnejšie. Lenže sa Prevenar odložil, lebo mi ochorela, mala sople, kašlala a mala teplotu. Dostala ATB. Tak sme sa po vyzdravení objednali zase. Mali by sme tam ísť dneska, sestrička povedala, že to musí byť zaočkované do piatku, lebo v piatok bude mať presne 4 mesiace. Lenže mi včera zase začala sopliť a pokašlievať. Teplotu nemá. Bude sa musieť znovu očkovanie odložiť alebo bude musieť byť zaočkovaná do toho ukončeného 4.mesiaca aj keď je chorá? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tam nie je žiaden určený termín štyri mesiace. Je možné bez akýchkoľvek medicínskych prblé=mov očkovať obe vakcíny naraz. Ak si to však rodičia prajú alebo to lekár rozhodne oddeliť, nie je to problém, zväčša očkujeme v odstupe 14 dní.
    Soplíky nie sú dôvod na odkladanie očkovania. V klaždom prípade o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý dieťa vyšetrí a rozhodne, či je možné očkovať. Nie je potrebné sa stresovať ohľadne termínov, obmedzení a pdobne. Zdravé dieťa sa očkuje, choré dieťa sa lieči a potom sa očkuje, štyri mesiace nie sú žiadne predelový vek!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: