Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hemofilus

    , Autor: Janina2112

    Dobrý večer chcem sa spýtať moja dcérka má hemofilus dostali sme pamycon na to do očiek a do nošteka . Občas sa malá sťažuje že ju bolia kĺby nohy ruky dnes pred spánkom trocha vzadu krk chcem sa opýtať či je to v pohode akoze s ochorenia alebo môže viesť niečo vážnejšie ? Mala je inak čula .Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S hemofilom vo výtere to pravdepodobne nesúvisí. AK by si na to sťažovala opakovane, treba sa poradiť s lekárom.

Podobné otázky

  • Hemofilus

    , Autor: Janina2112

    Ešte by som chcela pridať k otázke hemofilus že dlshie spinká včera spala od 10 vecer do 10 ráno či je to ok ďakujem za odpoveď

  • Hemofilus v hrdle

    , Autor: Pat8

    Dobry den, pred 2 tyzdnami dcera doniesla zo skolky chorobu, mala vysoke horucky, kasel, bolest hrdla, vsetko dokopy. Po 3 dnoch sme isli k dr. Kde zistila hnisave capy v hrdle a vyterom sa potvrdil masivne hemofilus. Dostala antibiotika cefzil, rovnako sme to doma vsetci chytili a vsetci mali atb, ostatnym nam do par dni uplne zabrali. Dcera uz atb dobrala, a hnisave capy v hrdle jej vidim stale, isli sme znova k dr, ta jej zatial predpisala broncho-vaxom. Uz su to dalsie 3 dni a stale nevidim ziadny rozdiel, hnis jej tam vidim rovnako v hrdle. Samozrejme ak sa to nezlepsi pojdeme znova, ale aky postip by bol vhodny ? Nieje to nebezpecne ze je akoby stale nedoliecena ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Doliečená je. Čapy mohli byť aj pri angíne spôsobenej mononuklesou, ale tá by už tiež mala byť preliečená. Skutočnú príčinou čapov a ich riešenie odhalí len opakované vyšetrenie u lekára.

  • bacily v nose a hrdle

    , Autor: laraxy

    Dobrý deň, chcem sa opytat ci bacil v nosteku- stafylokok a hemofil mozu prejst a orestat robit šarapatu len tak alebo či je potrebné hneď davat antibiotika.Moj syn (2roky)bral atb pred mesiacom kedy mal chytené priedusky a zaroven bacil hemofilus. prešlo mu to ale hneď na to bol v blizkom kontakte s 5,6chorobou o čom sme nevedeli a nakazil sa a od vtedy stale kašle.kašel je vlhky a nič ine mu nie je . nekašle od rana do vecera ale zakasle. dr mu teraz dala dalsie atb ale vysadili sme ich pretoze malnsilne bolesti bruska a plakal nam v noci. ma este sestricku kt je uz vyse mesiaca zahlienena (6mesiacov) ta mala vytery v poriadku a teraz uz vysiel stafylokok v nose k comu zas mame pre nu atb ona ich znasa v pohode tak jej ich podavame. zaroven nam ju treba zaockovat a teda nemozme lebo je zahlienena skusali sme vsetko mozne na pustenie tych hlienov nic nespustilo stale sa držia rovnako. synovi sme dnes po vysadeni liekov nechali len vitaminy a dali mu jazveciu mast do mlieka vypiť dakujem za vas nazor čo s tym :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jazvečia masť v mlieku a vypiť neviem, či je dobrý nápad. Možno by som ju dala ako obklad na hrudníček
    Ja sa k podávaniu antibiotík deťom nebudem vyjadrovať, lebo somich nevyšetrila.
    Faktom je, že ani hemofilus v nose a už vôbec nie stafylokok v nose nie sú dôvody, aby sa deťom ordinovali antibiotiká. Antibiotiká sa dajú, keď dieťa má známky bakteriálnej infekcie, teda teploty, horúčku, kašeľ zvýšená únava nechutenstvo, vysoké laborat=orne hodnoty niektorých parametrov, napríklad CRP. Vami uvedené príznaky ani jeden parameter nesplnili.
    Sama ste videli, že bezprostredne po vysadení antibiotík sú deti znova osídlené baktériami, je to, lebo baktérie sú všade okolo nás. Proti závažným bakteriálnym infekciám, napríklad aj nebezpečnému druhu hemofila sú deti očkované. Preto v prípade malej dcérky je dôležitejšie čo najskôr očkovať ako vyšetrovať výtery a potom nasadzovať antibiotiká. Soplík a hlieniky nie sú dôvodom odkladať očkovanie!!!!!!!!

  • Bacil Haemophilus influenza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam rocnu dceru,ktora este nebola chora. Asi 3x mala sopliky bez teploty bez kasla, nasledne po tom sa jej prerezali zubky.Teraz ma 13 mesiacov a znova mala spoliky asi 2 tyzdne potom sa pridruzil aj kasel.Bola som s nou u lekara ktory zhodnotil ze dychanie ma ciste a na kasel mam davat volnopredajny sirup od kasla.Na sopliky som davala Fenistil.ale len 3 dni. Pre istotu jej urobili vyter z krku.Z vyteru jej bol zisteli bacil Haemophylus influenza.Doktor povedal ze ak sa pacient citi dobre bacil sa nelieci.Chcem sa opytat ako mohla moja dcera toho bacila dostat?Bude ho mat na cely zivot a ake tazkosti jej moze sposobit?Ked uz bacila ma moze ho prenasat dalej akym sposobom?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Máte výbornú lekárku!!!Naozaj neliečime výtery ani nevyháňame bacily liečime ochorenie ak je prítomné u pacienta. Haemophilus influenzae je baktéria, ktorá sa vyskytuje aj u zdravých jedincov v ich nesterilných častiach tela, tento bacil najčastejšie v nose. Ak by došlo k oslabeniu organizmu tak sa môže uplatniť aj on ako vyvolávateľ ochorenia. V tomto prípade to tak však nie je, preto ani nie je potrebné ho liečiť. Ak by sa totiž aj nasadili antibiotiká, možno by sa nevyskytoval v nose niekoľko dní po dobratí antibiotík a následne by sa tam znova udomácnil. Baktérie a aj hemofilus, sú všade okolo nás, tvoria paralelný svet tomu nášmu a celé dejiny sveta žijeme spolu. Pravdepodobne nebude dieťatko nosičom tejto baktérie celý život ale znova sa stretne s inými baktériami a bude nosičom iných baktérií. Hemofilus môže byť vyvolávateľom rôznych ochorení dýchacích ciest.

  • hemofilus z vyteru z hrdielka

    , Autor: miriama13

    Horuci ale pekny den Vam prajem pani doktorka,syncek ma 4 rociky a navstevuje MS,v piatok rano mal zvysenu teplotu a zacal nam soplik tak som synceka odhlasila zo skolky a kedze isiel vikend bola som sa s nim ukazat nasej pani doktorke,hrdielko mal ciste,jazyk ruzovy,a teplota 37,3,pani doktorka urobila vyter z hrdla,vecer nam teplota vyskocila nad 38,sirup som vsak nepodavala pretrvavala v noci medzi 38 az 38,3,v sobotu stale pretrvavala v noci vybehla na 38,8 tak som podala pabadol sirup,teplota pretrvavala aj v nedelu akurat sa nam pustil soplik tak vysmrkavame,a v pondelok rano sme boli cely den bez teploty,uz sme si mysleli ze bude lepsie,ale v noci opat vybehla mal 38,8,tak sme sa rano boli ukazyt nasej pani doktorke,odobrana krvicka na sedimentaciu,vysledok bol 10 32,vraj mierne zvysena,syncekovi sa pridruzil taky zastrety kasel,pani doktorka vravela ze ma deticky s larigintidou,vyter z hrdielka znel stafylococus na jeden krizik a hemofilus,pani dokrorka sa rozhodla dat tomu este den,dva a uvidime a ked tak budu musiet byt nasadene ATB,zatial sme z vyterov mali len stafylococa a pneumococa ale neliecene kedže nam nesposoboval problemy a preto sa chcem opytat ci aj hemofilus je bacil ktory moze bat v nasom organizme a nesposobovat problemy alebo ci podla vas nasadit ATB kedze syncek ma tie teploty,a hlavne co je to za bacila,ci tym ze ho syncek ma v organizme ci moze pridruzit nejake problemy,velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pani doktorka postupuje veľmi správne, že sa neponáhľa s antibiotikami. Výsledky z výterov hovoria o tom, že sa tam uvedené baktérie nachádzajú, synček je pravdepodobne ich nosičom. ale nepôsobia mu žiadne problémy. Súčasné problémy sú pravdepodobne vírusová infekcia, akých teraz vidíme viac. Vyčkajte ako sa synčekov stav vyvinie, či bude mať známky bakteriálnej infekcie, na ktorej by sa hemofilus mohol podieľať ale mal by aj zvýšené CRP .Hemofilus, ktorého mal vo výtere nie je ten, ktorý spôsobuje závažné ochorenia, pretože proti takému je očkovaný. Takže trpezlivosť, vyčkávať a skontrolovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: