Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rachitída

    , Autor: sia

    Dobrý deň,
    našej dcérke pri 11. mesačnej kontrole zistili známky rachitídy a to na rebierkach. Doktorka vysvetlila, že to môže byť dedičné, alebo nesprávnym podávaním vit. D. (Podávala som nesprávne vit. D). Je mi to veľmi ľúto, s dcérkou chodíme každý deň von na slniečko, dávam Vigantol podľa návodu do mliečka 2 kv., taktiež snažím sa o správnu stravu - jabľčko s mrkvou a oliv. olejom, brokolicové jedlá a pod. Ale trápia ma vyhnuté rebierka, chcela by som sa opýtať, či existujú nejaké formy liečby, či sa môžu časom tie rebierka napraviť, čo môžem ešte robiť, aby som to mohla zlepšiť a nie náhodou zhoršiť. Taktiež sa chcem opýtať, ako by mala byť v cca 11. mesiaci zrastená veľká fontanela. Naša dcérka tam má otvorček ešte cca 1cm. Je to správne? ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fontanella 1 cm je v tomto veku primeraná.
    Vitamin D je potrebné dávať do mlieka tak, že z neho odlejete do lyžičky, potom prikvapnete do lyžičky vigantol a dieťa to vypije, potom pokračuje v pití mlieka z fľaše alebo prsníka. Nemôže to byť v celej fľaši, lepo to ostane na stenách fľaše alebo ak dieťa celú porciu mlieka nevypije, nedostane ani celú dávku d vitaminu. Žiadna liečba, myslím rehabilitácia, cvičenie na rebierka neexistuje ale pri správnej výžive a správnom podávaní d vitamínu sa aj rebrá upravia. Tam dochádza, rovnako ako vo všetkých kostiach, k neustálej prestavbe.

Podobné otázky

  • Rachitída

    , Autor: sia

    Dobrý deň,
    prosím Vás, ktorý odborník sa zaoberá detskou rachitídou?Dcérka má rachitídu a potrebovali by sme zájsť sa odborníkom.
    Vďaka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží na tom, čo spôsobilo rachitídu. Je to problematika nefrológa ale hlavne endokrinológa, tiež všetka odborníka na metabolické poruchy. Myslím, že najlepšie je riešiť problém na detskom oddelení, najlepšie počas hospitalizácie, ak ešte nie je stanovená príčiny ochorenia. Ak je však ochorenie spôsobené nesprávnym alebo vynechaním podávania vitamínu D alebo nesprávnou výživou, tak problém vyrieši aj detský lekár, v ktorého starostlivosti a ambulancii dieťa je.

  • Rozšírené subarachnoidálne priestory

    , Autor: pizik

    Dobrý deň. Mám 8 mesačného synčeka, ktorému bolo pri sone hlavičky zistené že má rozšírené subarachnoidálne priestory a podozrením na rachitídu. Boli mu urobené odbery krvi a moču, ktoré boli v poriadku a rachitída sa nepotvrdila. Dnes (teda po mesiaci) sme boli na kontrolnom sone s tým, že nález sa zhoršuje. Zatiaľ k tomu nevieme nič bližšie, poslali nás na neurológiu. Chcela by som sa preto opýtať aké to môže mať následky prípadne čo to pre nás znamená do budúcnosti. Môže to mať vplyv na jeho vývoj (fyzický, psychický)?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príčinu rozšírenia týchto priestorov môže objasniť neurologické vyšetrenie. Pri progresii nálezu, v závislosti aj na jeho príčine to samozrejme môže mať vplyv na psychomotorický vývoj dieťaťa, ale je dôležité, prečo sa to vlastne začalo vyšetrovať. Aké bolo tehotenstvo, aký bol pôrod, aký je doterajčívývoj dieťatka. Viac v odpovedi neviem napísať.

  • Anemia a rachitis aktivna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, velmi pekne Vas prosim o Vas nazor na nas problem.Moj syncek sa narodil v 41 tyzdni 3820g/56cm, adaptacia nekomplikovana, ikerus nemal.
    Ked mal syncek 3 mesiace zistili mu nedostatok zeleza, rovnako nas p. doktorka pediatricka odporucila na neurologiu s podozrenim na hypertonus. Sucasne nam naordinovala Aktiferrin 2x10kv, vitamin C 50 mg denne, pyridoxin 2x1/4 a acidum folicum 1x1/2 obden. Od 15 dna sme uzivali 2 kvapky Vigantolu denne do mliecka odstriekaneho na lyzicke a od 1 mesiaca 1x1kv mesacne Kanavit.Kedze mal syncek problem s tvrdou stolicou znizila mu p. doktorka davky Aktiferrinu na 2x5kv.Do 5 mesiaca bol plne kojeny potom nam odporucila p. doktorka zacat s prikrmovat.
    Na neurologii nam stanovili diagnozu: Vrodena hypertonia, Makrosomne dieta, kraniotabes s normALP, Ca, P, Rachitis susp. a zvysili davky Vigantolu 3kv denne, zaroven nas odporucili na sono hlavicky a metabolicke vysetrenie.
    Sono mozgu: Hranicne subarachnoidalne priestory/mozne znaky rachitidy/ ostatny nalez v norme.
    Metabolicke vysetrenie: Moc1-r:Vyrazne nizky odp. P, inak v norme, diagnoza: Aktivna rachitida, a naordinovali nam P-roztok 3x5ml, Vigantol 3kv denne.Kontrola 10.6.
    V 5 mesiaci sme boli na kontrolu u neurolgicky, ktora mi oznamila, ze sa to nezlepsuje kraniotabes ma stale a urcila diagnozu vrodela hypertonia, hranicne vzpriamovanie, rachitis aktivna a kontrolu o 2 mesiace.
    Moje otazky na Vas:
    Ako je to mozne, ze sa kraniotabes nezlepsuje, ked sme zvysili davky Vigantolu a berieme P-roztok?
    Ako mam podavat P-roztok, aby bol co najucinnejsi, syncek ho vypije iba v ovocnej stavicke, je to spravne?
    Nemoze mat uzivanie Aktifferinu vplyv na nedostatok P, nemohlo sa stat ze Fe z Aktifferinu nejako viaze P a preto ho ma syncek nedostatok?
    Ako casto by sa mal urobit rozbor krvicky ked uzivame Aktiferrin ?
    Moze sa dlhodobo v nasom pripade uz 3 mesiace uzivat Pyridoxin, vit C a acidum folikum?
    Prosim poradte mi, velmi sa o synceka bojim a nechcem nic podcenit. Dakujem velmi.

  • rachitída

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, chcela by som sa spýtať, môjmu 4,5 mes. synčekovi diagnostikovali aktívnu rachitídu: krvné parametre v norme, v moči vysoký Ca/kr, extr. nízka fosfatúria, rtg zápastia: zn. rachidíty Doporučili nám dávať P-roztok 3x4 ml. Naša praktický pani doktorka povedala, že je to veľmi dobre liečitelné a že z neho budeme mať športovca:-).
    Syn je plne dojčený. Chcem sa spýtať, čo je dôvodom (či je to len nedostatok D vitamínu,alebo aj niečo to môže byť s obličkami -ale nič mi o tom nehovorili, len som to čítala niekde v článku? A ešte či sa to dá úplne vyliečiť a či to môže mať nejaké dôsledky do budúcnosti? (ale nikoho som doteraz nestretla s prejavmi viditelnej rachitídy. Syn sa narodil načas.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rachitída je najčastejšie spôsobená nedostatkom vitaminu D a poruchou osifikácie kostí ako jeho následku. Sú rôzne príčiny tohto nedostatku. Taktiež existujú určité geneticky podmienené poruchy, ktorých výsledkom je nedostatok tohoto vitaminu a potreba liečby. taktiež niektoré ochorenia obličiek môže mať za následok poruchu tvorby kostí ale tam nie je príčinya v nedostatku vitaminu D ale v porušenom vy.učovaní vápnika a fosforu. V každom prípade je nutné dieťa sledovať, dodávať vitamin Dk v príslušnej dávke a forme, eventuálne iné lieky a pri nezlepšení stavu pátrať po príčine rachitidy, ktorá ako udávam býva rôzna.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: