Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nádcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka mam 1a pol rocneho synceka.. prvý krat mi dostal natku .. uz dnes vecer mal teplotu 37,4 a cez den 37,7 tak som sa rozhodla ist na pohotovost ak sa mu chytilo stoho hrdielko.. Na pohotovosti mi dali antibiotika PENBENE... dosli sme domov. vyspal sa a zrazu nema ani pelotu ani soplik nic je culi na nespoznanie ... a teraz neviem ci mu mam davat tie natibiotika.. nechcem mu zatazovat zbytocne zaludok tak vas poprosim o radu...:(dakujem velmi pekne...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste antibiotika začali dávat, pokračujte v nich celých desat dní. AK ste antibiotika ešte nezačali dávat, tak ich ani nedávajte, najneskor do dovch dní navštíbte vášho lekára pre skontrolovanie stavu.

Podobné otázky

  • Opakujúci sopel

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať čo robiť v prípade často opakujúce ho sa sopla po nástupe do školky ? Dcerka má 3r, od januára chodí do škôlky a už 3x problém so soplom. Pred 2 týždňami preliecena klacidom a sulfacetamidom . Vitamíny sú samozrejme. Vyšiel v nosteku zlatý stafylokok,máme aj problém s ekzemami, teraz zistená alergia na abkm a vajcia ( už mesiac máme diétu ). Čo by ste mi prosím poradili aby dcérka mohla chodiť do kolektívu? Ďakujem...a ešte prosím keď ma soplik ako dlho nesmie ísť do škôlky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď má soplík nie je to dôvod na liečbu antibiotikami, ani keď tam má nejakého bacila, čo je v kolektíve bežné a netreba to riešiť. Soplík sa treba naučiť vyfúkať, aby bol noštek voľný.
    Niekedy to však ani nie je soplík, nádcha ale dieťa má zväčšenú nosnú mandľu, preto sa celý okruh horných dýchacích ciest horšie čistí a dieťa vyzerá stále akoby choré a aj opakovane choré býva. Nosné mandle treba vyšetriť u ORL lekára v období, keď je dieťa úplne zdravé.
    Samozrejme, že nádcha môže súvisieť aj s alergickými ochoreniami dieťaťa, to musí zhodnotiť lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.
    Opakované ochorenia dýchacích ciest zväčša s nie ťažkým priebehom sú po nástupe do kolektívu časté. Niekedy je potrebné prerušiť dochádzku do kolektívu aj na niekoľko týždňov.
    Veľmi dobrým podporným prostriedkom na imunitu je prípravok imunoglukan, iné možnosti musí navrhnúť lekár po vyšetrení dieťaťa.

  • Arko defenses

    , Autor: Katy84

    Dobrý deň,
    Mojej 4rocnej dcére som dávala arko defenses kid 3mesiace ako odporučila lekárka. Kdesi som čítala,že sa môže podávať aj dlhšie ,ak dieťa je často choré,má oslabenú imunitu. Dcéra chodí do škôlky a je tam 2-3dni a 3tyzdne doma a stále to isté dookola. Má bežné baktérie v nose,co sa neliečia,ale aj tak v noci chrápe, dýcha ústami. Konvickujeme stále,má tam žlté sople aj po 4tyzdnoch. ORL-vsetko ok, alergia slabá iba na palinu. Čo odporúčate? Môžem ešte pokračovať s arko defenses? Rýchlejšie jej prešla nádcha iba 10dni a je ok. Ďakujem

  • Dlhotrvajúca zvýšená teplota

    , Autor: VlaJan

    Dobrý deň, prosím Vás, syn ochorel začiatkom decembra nádcha a kašeľ, 1.deň mal teploty nad 39, to celý deň prespal a podávali sme lieky Paralen / Nurofen na striedačku, potom ďalšie 2 dni mal teploty nad 38, to už sme lieky nedávali a od 4.dňa má až doteraz teploty nad 37 (na 14.deň mal stále 37,5 až 37,9). Boli sme u lekárky po 10.dňoch teplôt, CRP bolo len 0,5, potom o 2 dni mu brali krv a tiež tam boli zápalové markery negatívne. Takže lieky nedostal žiadne, dávali sme len Kalobu, Sinupret, vitamíny C+D+Zinok a Imunoglukan Acute. Na 18.deň sme opäť boli na kontrolu u lekárky, poslala ho na rontgen pľúc, ten bol v poriadku, ale predpísala nám antibiotikum Medoclav a ešte sirup Isoprinosine, tie berie od pondelka 19.12., ale dnes je to 20.deň odkedy ochorel a stále teplota 37,4. V piatok máme ísť na kontrolu a ak to neprejde chcú nás poslať do nemocnice na oddelenie. Chcela som sa len spýtať, či už ste sa stretli s takýmito dlhotrvajúcimi teplotami a čím by to mohlo byť spôsobené. Bojíme sa aby to nemalo nejaký negatívny vplyv napr. na srdce, ľadviny... Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, všetci sa teraz stretávame s takýmito teplotami. Zväčša je to chrípka, každé dieťa od 6 mesiacov veku mohlo byť zaočkované a pravdepodobne by neochorelo alebo by bol priebeh miernejší.
    Zvýšená teplota do 37.5 st C po prekonaní chrípky s dlhodobou teplotou je príznak rekonvalescencie, nie je potrebné to riešiť inak,len dostatočným kľudom, spánkom dobrou stravou a tekutinami a vitamínmi. Určite tak dlho ako bol chorý, by mal byť v domácom prostredí v rámci rekonvalescencie, určite nepatrí do kolektívu

  • Vlhký kasel

    , Autor: gabbi02

    Dobry den, syn 3,5 roka uzival trifed 10 dni zeleny spolu s atb augmentin (mal teplotu, kaslal a nadchu). Douzival a po 4 dnoch sa mu kasel a nadcha vratili, naparoval sa, uzival uz iba trifed opäť 10 dni. Teraz soplik uz nefuka, nos cisty, inahluje vincentku, ale stale ma vlhky kasel rano a pocas dna iba ked place (je doma uz skoro mesiac a pyta sa do skolky), pripadne viac beha, v noci nekasle. Mne to pride ze mu zateka nadcha, pretoze obcas pocut na hlasivkach zmenu hlasu, nema nosovy hlas. Chcem sa spytat, ci moze trifed uzivat este dalej, kým mu kasel neprejde, alebo to nechat tak a prejde sam. Nemam skusenosti s kaslom vobec, kolko trva, ja ako dieta som mala kasel vzdy iba par dni. Inak mu nie je nic. Ďakujem vopred za akukolvek radu. Nasa pediatricka je momentalne mimo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som už nedávala rifed. Podávala by som imunoglukan acute 2x5 ml desať dní. AK je kašeľ veľi vlhký, pridala by som kaloba 3x10 kvapiek,môže brať aj viac ako 10 dní.

  • Nádcha u 18 mesačného dieťaťa

    , Autor: Mackova.ka

    Dobrý deň pani doktorka,
    Syn má 18 mesiacov a máme taký problém.

    Dostal nádchu. Prvé dva dni mu sopliky tiekli aj samé,odsávala som. Tretí a štvrtý deň mu už netiekli samé ale keď som odsávala vždy som odsala dosť. Na piaty deň už mu nešlo odsať nič a tak som si myslela že nádcha už ustupuje a pomaly končí. Dnes je to však 10ty deň a jemu stále v nose chrci,stále mu tam vzadu niečo počujem,keď dýcha cez deň tak dýcha s otvorenými ústami. Prešiel obyčajný vytekajuci soplik do zadnej nádchy? Mám mu nasadiť sinupret alebo to prejde samo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Má zatekanie ale možno sa v rámci ochorenia zväčšila nosná mandľa, to môže byť prechodné ale aj dlhodobé, potom to bude treba vyšetriť prípadne aj odstrániť.
    Teraz len zvlhčite prostredie v okolí dieťatka, doma ani na balkóne nefajčite. Do nošteka odporúčam kapať viackrát denne alliamare.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: