Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Mliečna kaša

    , Autor: Vladik

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, mám 7 mesačnú dcerku ktorú kojím (samozrejme papá už prikrmy - zeleninu, maso, ovocie..) a ako prvú večeru som jej začala dávať mliečnu (zarábanú s vodou) neochutenú kašu, je to v poriadku? Alebo mám jej dávať radšej nemliečnu? Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite jej dávajte mliečnu kašu práve preto, aby mala v strave bielkovinu kravského mlieka, ktorá v mliečnej kaši je v primeranej forme.

Podobné otázky

  • Príkrm

    , Autor: Ivana242

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa spýtať, kde robím chybu. Môj 7 mesačný syn odmieta jesť raňajky. Náš deň vyzerá takto. Ráno sa zobudí cca okolo 7:30. Niekedy vypije 100 ml mlieka ale to cca okolo 9:30. No niekedy vôbec. Okolo 10:30 ide spať. 12:00 sa budi a 12:30 podávam zeleninový príkrm. Ten mi tiež často odmieta. Zje zopár lyžičiek a potom si vypýta mlieko. 15:00 ide spať. Väčsinou ma polhodinový spánok 15:30 je hore. Okolo 16:00 podávam nejaké ovocie ( výživu, alebo banan zmiešaný s bielym jogurtom alebo kašičky) to tiež zje len trošku. Tvári sa pritom akokeby jedol citrón. Vypýta si m´ieko okolo 17:30. Niekedy má ešte jeden spánok od 18:30 do 19:00. Niekedy nie. O 19:00 sa kupeme a o 20:00 ide spať. To už mlieko vôbec nechce. No zato mi v noci o 23:00 vypije 210 ml a potom o 4:00 ráno tiež 210. Jednoducho chcem povedať že čo sa týka jedenia je slabý jedák a mám pocit že mu nič nechutí. Robili mu aj krvný obraz, či náhodou nie ke chudokrvný. Ten bol v poriadku. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusí byť slabý jedák, len to má trocha zamotané.
    Ráno by mal vypiť lieko alebo by mohol dostať mliečnu kašu. Dopoludnia má mať ovocie, banán by som dávala minimálne, skôr jablko, hrušku alebo ovocnú detskú výživu. Na obed správne podávate mäsovozelninový príkrm, množstvo si určí sám. Po zobudení by mal mať mlieko, od deviateho mesiaca až zaraďujem jogurtale ak ho už konzumuje, môže mať jogurt. Veceč pred kúpaním mliečna kaša a pred spaním mlieko, alebo niekedy po zobudení. Mal by už mať len dva spánky denne.

  • Stravovanie a výživa 9 mesačnej dcery

    , Autor: Suz

    Dobrý deň, pani doktorka, poprosila by som Vás vyjadrit sa k jedálničku a najmä gramazi potravy, ktorú dcérke dávam…nakoľko sa manzelovi, celej zvyšnej rodine a aj znamim zdá, že je mala tzv.”príliš dobre živená”…muž to dáva samozrejme za vinu mne, že ju zbytočne tlacim a neviem či teda ubrať umelého mlieka alebo inak rozložiť jedlo alebo čo…fakt by som potrebovala poradiť aj gramaze príkrmov napríklad či je v norme ak zje 100 gramov ovocného prikrmu alebo 150 už je veľa a naopak 50 malo…od jej 7 mesiaca je na umelom mlieku, dovtedy kojená..vyzerá to u nás takto:
    Na nočný spanok ju ukladám medzi 18:00 a 18:30 (tak to malej vyhovuje preto tak skoro), počas noci ma 2xNutrilon 1x o 23:30 hod, 2x o 3:30 hod…
    6:00 hod budík
    7:00 hod ovocný prikrm medzi 80-100gramov (jablko nastruhane alebo banán alebo hruska, občas jej do toho pridám podrvene ovsene vlocky na prasok na zahustenie ale fakt máličko)…za ovocným prikrmom ponúknem malej vodu, občas vypije 20-30ml, niekedy len po lyžičkách trosku
    9:00 hod 150ml Nutrilon a spanok
    10:30 hod 70-90g biely jogurt s makom alebo kokosom alebo čistý
    12:00 hod masovo-zeleninovy prikrm 50-100gramov (zje ako kedy)
    13:30 hod 120 ml Nutrilon a spanok
    15:00-16:00 hod (podľa toho kedy vstane) 80gramov kase obilninovej s jablkom alebo ovocie alebo kusok syru a rohlik
    18:00 hod 180 ml Nutrilon

    Čo sa týka iných tekutin ponúkam po každom jedle po lyžičkách občas poobede trosku vypije cistu vodu aj z fľaše ale inak žiadna sláva…

    Veľmi pekne dakujem a prajem prijemny deň!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vody potrebuje max 200 ml za deň, etreba dávať žiadne čaje ale do vody ju nútiť netreba len jej ponúknuť.
    Do roka vôec nedávať syry!!!!!!!!!Nepotrebuje ani maslo a ja nedávam ani chlieb a pečivo, lebo obsahuje soľ.
    Pije pomerne veľa mlieka, čo síce nie je na škodu ale mala by mať mlieko ráno po zobudení a po odpoludňajšom spánku, prípadne pred spaním. V noci by už v tomto veku mlieko mať nemusela, ak tak maximálne raz. Množstvo jedla vôbec nie je veľké, práve naopak, možno preto pije veľa mlieka, lebo nespapá veľ bez mliečnej stravy. Ovocie bežná dáv
    ka 100-150 ml, mäsovozelneinový príkrm 150-250ml, kaša rovnako. Takže ráno o tej šiestej-siedmej nutrilon, potom ovocie, po zobudení mäsosozeleninový príkrm, na olovrant jhogurt alebo mlieko, pred kúpaním mliečna kaša, pred spaním alebo po prvom spánku mlieko.

  • Odmietanie umelého mlieka

    , Autor: miriamam

    Dobrý deň pani doktorka. Mame doma skoro 11mesacnu slečnu. Pred 5 dňami som ju prestala zo zdravotných dôvodov kojiť. Problém je v tom, že odmieta UM. Skúšali sme značku Sunar a Nutrilon. Kojena bola len pred nočným spankom, raz v noci a raz ráno keď vstala. Ráno a večer sa snažíme nahradiť mlieko kašou. Dávali sme jej nemliecnu, ktorá sa zarábala UM. Teraz sme jej kúpili mliečnu, ktorá sa zarába vodou. Je aj takáto kaša dostatočná náhrada mlieka?
    Nočné kojenie nám 3 noci nechýbalo. Síce sa zobudila, ale dali sme jej cumel a spinkala ďalej. 2 noci sa však prebrala a musela som ju úplne nanovo uspavat (to je nas ďalší problém, ze zaspí len uhajanim na rukách). Avšak bolo počuť ze jej v brusku skvrka. Ponúkli sme jej UM avšak odmietla ho. Co robiť v takom prípade? Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mliečna kaša je dostatočná náhrada mlieka. Môžete jej dávať aj jogurt. Niektoré deti odmietajú piť mlieko, ale ak majú dostatočnú stravu s mliečnymi výrobkami / syry tvaroh až po roku/ mäsom, strukovinami / po desiatom mesiaci červená šošovica/ tak mlieku nemusia piť.

  • Stolica 8 mes dietata

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den,
    Dcera (8 mesiacov) je kojena + papa mixovane prikrmy (doobeda ovocie, na obed masovo zeleninovy prikrm, na veceru mliecna kasa). Cca pred 2 tyzdnami mala zvlastnu stolicu - bledosivej farby a akoby zlozena z malych guliciek. Nejedla pred tym ziadne nove jedlo. Vcera sa to opat opakovalo a dnes mala po ovoci (banan a jablko) podobnu stolicu (co sa tyka farby a konzistencie) ale navyse bola tvrda a sucha. Po obede mala uz normalnu stolicu. Zvycajne kakava 1-3 krat denne. Je to prosim Vas normalne?
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pri zmene stravy, zavádzaní nových potravín môže nastať aj zmena stolice. Odporúčam podávať probiotika, a ponúkať prevarenú, ochladenú vodu. Nie šťavy, nie čaj. Netreba nútiť do pitia ale ponúkať.

  • Problémy s bruškom u 5mesačnej dcérky

    , Autor: Bajuss

    Dobrý deň pani doktorka,
    píšem vám zo zúfalstva, lebo neviem či prístup našej lekárky je správny alebo len ja to moc prežívam ako matka....moja dcérka ide mať za pár dní 5 mesiacov, je skoro od narodenia na umelej výžive (momentálne hipp bio combiotik). Prešli sme si typickými kolikami, trojhodinové plače cez deň, bolesti bruška, problémy s kakaním, s prdíkmi...do toho má mierny reflux zistený sonom. Bola na ar mlieku, to sme už vysadili nakoľko mala strašné problémy so stolicou, grckanie má už veľmi mierne. Ale čo ma trápi, neustále sa pučí až je bordová, vypína sa do luku, zatína bruško ako keby sa chcela vykakať alebo vyprdkať a nič. Spúšťa pri tom strašný nárek ktorý trvá tak 5 min a potom stíchne. Neustále jej buble v brušku, býva nespokojná, robí to aj zo spánku. Vie sa vykakať sama, zatiaľ je čisto na mlieku, dávam jej espumisan, nezačali sme ešte s prikrmami. Keď je v kľude tak bruško má mäkké, stolicu má kašovitú...Doktorka to len okomentovala, že vzhľadom na jej vek by to už malo ustúpiť a ďalej neriešila....no ja sa už bojím o ňu, je toto správanie v jej veku v poriadku? Sú to ešte koliky? Alebo to súvisí s refluxom? Mám to riešiť? Ďakujem vám krásne za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Detičky takéto prejavy mávajú. Pridala by som v liečbe probiotika. Po piatom mesiaci treba začať s bez mliečnymi príkrmami: zelenina, čoskoro aj mäso, potom mliečna kaša a až po šiestom mesiaci ovocie.
    Ak by stále pretrvávalo podozrenie na bolesti bruška, je potrebné možno podrobnejšie vyšetrenie. Ak však dobre papá, priberá, správne sa vyvíja, sú to len občasné prejavy nespokojnosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: