Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok- odpoveď

    , Autor: Zuzi32

    Dobrý deň,
    Asi sme sa nepochopili... vecer zaspí bez problémov a aj v noci pekne spinká. Len sa prebudí, napapá a spí kľudne ďalej. Problém máme CEZ DEŇ.. nevie sa uložiť, zaspať a preto plače pred každým jedným denným spankom asi 20 minút. Spí 4krát počas dňa- tri spánky sú krátke- cca 30 minút a jeden dlhý- cca 2 hodiny. Dokopy spí 13-14 hodín za 24 hodín. Medzi dennými spánkami bdie asi 2 hodiny. Nemám pocit, že by ho bolelo bruško, nezvykne papať tesne pred denným spankom. Je plne dojčený na požiadanie.

    Moja predošlá otázka: Už si neviem dať rady, tak to skúsim tu... Môj synček má 3 mesiace a má veľké problémy so zaspávaním, ale iba cez deň. Večer po kúpaní bez problémov zaspí, v noci spí bez problémov, zobudí sa 2-3krát, napapá a spinká ďalej. Ale cez deň každý jeden spánok sprevádza aspoň 20minutový plač. Skúšala som všetko, uspávanie v postieľke, kočíku, nosiči, na rukách... ticho pol hodinu pred spánkom, ale aj biely šum, ale vždy spánok predchádza plač. Plač taký, že mi ide puknúť srdce. Viete mi poradiť ešte niečo iné? Alebo treba len vydržať a časom to prejde?

    Vaša odpoveď: Ak zaspáva po ppaní možno ho bolí bruško, má pocit plneého bruška, / asi ako keď sa my dospelí prejeme/ alebo má možno gastroesofageálny reflux, čo však nie je choroba. Preto doporúčam po jedle dať do zvýšenej polohy / vyššie hlavička/ nechať odgrgnúť ale či už si odgrgne alebo nie treba ho do zvýšenej polohy uložiť. Po najedení ho nehojdať, nenatrisať, nenadhladzovať. Keď máte pocit, že ho môže bolieť bruško môžete pred krmením podať espumisan alebo coliprev.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ale tá odpoveď je vhodná aj keď nevie zaspinkať cez deň. V tomto veku postupne prechádzajú na taký režim, že nespia medzi každým papním ale jedno medzikojenie, medzipapnie spia a jedno bdejú. A príčinou naozaj môže byť reflux.
    Možno som ešte zabudla napísať, či si náhodou ráno nedáte čiernu kávu, aj to môže byť príčinou, že dieťatko nevie zaspať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: