Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Reflux

    , Autor: misisika

    Dobrý deň.
    Máme doma 3,5 mesačnú dcérku. Už od narodenia je nespokojná a veľmi plačlivá. Grckala nám veľmi veľa (min. 20x denne, pri každom pohybe a dokonca aj ležmo, aj 3 hod po jedle), tak jej naordinovali UM antireflux. Grcká oveľa menej, ale plač je intenzívnejší. Po jedle sa začína odťahovať, krútiť hlávkou, pchá si pršteky do pusy až k hrdielku a neskutočne kričí. Uložiť na denný spánok je takmer nereálne, či doma alebo vonku v kočíku. Pospí tak max. 20 min a potom sa zobudí s plačom (niekedy počuť ako prehltne). Málokedy sa mi ju podarí zase po 20 min uspať,situácia sa aj tak zopakuje. Tým pádom, spánok nemáme dlhší ako 40min- 1 hod/ raz pri najlepšom dva krát denne. Čká niekoľko krát denne, na bruško si ju môžem dovoliť dať len 2,5 hodiny po jedle inak zase grcne. Kaká nepravidelne každý alebo každý druhý deň, ale stolica je pekná, riedka. Polohujeme, po jedle nechávame odgrgnúť (grgne 2-3 krát),nosíme ju vertikálne cca 15-30 min po každom jedle aj v noci (jeme 7x/denne), pravidelne jej vyplachujem noštek...je to naozaj všetko, čo môžeme urobiť? Naozaj sa to samé upraví? Je zrejmé, že ju to bolí + už je aj veľmi unavená, zíva mi v jednom kuse. Bojím sa, že jej tie kyselinky čo sa jej vracajú môžu nejako podráždiť orgány. Inak je veľmi aktívna (až príliš), zatiaľ priberá pekne. Prosím, ako jej ešte môžem pomôcť a hlavne ako naučím dieťatko s refluxom cez deň spávať? A naozaj za to všetko môže reflux? V noci je relatívne kľud, celý kolotoč nám začína nad ránom. Ďakujem za pomoc!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má reflux, ak sa k tomu nepriduží aj kašeľ a infekcie dýchacích ciest, nie je to choroba, je to len nedovretie hornej časti žalúdka, čo sa postupne upraví. Netreba s ňou hlavne po jedle veľmi hýbať, natriasať, hojdať ju, hajkať. Uložte ju do zvýšenej polohy: podložiť predné nohy postieľky tak, aby mala vyššie hlavičku.
    Je to dočasný stav, vekom sa upraví. Možno skúsiť po jedle podať gastrotuss.

Podobné otázky

  • Umelé mlieko

    , Autor: Claudi2021

    Dobrý deň,
    Dcérka ma o chvíľu 16 mesiacov je na UM Sunar AR&Comfort 2, chcela by som jej mliečko zmeniť keďže reflux už nemá a z tejto rady číslo 3 nie je. Ale odmieta mi ostatné mlieka, skúšala som Hipp, Hami, Sunar complex, kendamil, každé vypľula a rozplakala sa. S papanim problém nemá, snažím sa aby mala pestrú stravu ale chcem aby mala UM čo najdlhšie a krabicové mlieko z obchodu určite nechcem dávať. Čítala som, že sa môžu zamiešať dve um dokopy najprv 50:50 a postupne pridávať viac nové mliecko nech si postupne zvykne na nové. Je to správne ? Bojím sa aby som jej neuškodila. Ďakujem, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete postupným zmiešavaním alebo striedaním oboch mliek prejsť na nové mlieko. je veľmi správne, že budete do troch rokov dávať umelé mlieko, formulu.

  • Reflux

    , Autor: Michaela96

    Dobrý deň pani doktorka,touto cestou by som sa chcela spýtať na par vecí...mam doma mesacne bábätko a všimla som si ze sa jej v brušku prelieva tekutina...vravím si však je po kŕmeni tak hej trávi a zrazy vidím ze cela tvárička ocervenela a začala chrcat a akoby na chvíľu dýchať....vydesila som sa na základe toho sme boli hospitalizovaní a zistili nám reflux dodržiavali sme opatrenia vyvýšena poloha ,kŕmiť menej a častejšie....lenže sa ta akoby zastáva dychu zopakovala .....okrem ineho je strasne nervozna placliva takmer nespi ....nedojcim ale krmim umelým mliekom viete mi poradiť ako malej pomôcť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Len tak ako vám povedali: uložiť po papní do zvýšenej polohy, nehojdať, nehajkať, nenatrisať. Kŕmiť pravidelne, častejšie menšie dávky. Môžete mlieko zahustiť nutritonom alebo kŕmiť antirefluxovým mliekom alebo po jedle podať gastrotuss.
    Dôležité je sledovať vývin, rast a prípadne chorobnosť dieťatka. Ak rastie, nebýva choré, normálne sa vyvíja, je reflux vývinová záležitosť, má ho asi 50%všetkých detí.

  • Bábätko sa po jedle pučí

    , Autor: Miskapt

    Dobrý deň, môj syn ma 7 týždňov a väčšinou po jedle sa pučí. Má pravdepodobne reflux pretože zvracia skoro stále po jedle, nepomáha ani gastrotus ani nutriton. Niekedy zvracia aj hodinu dve po jedení. Ide o to že sa ale akoby pučí ale čítala som že pri refluxe sa prehýba dieťa do luku, on práveže dáva hlavičku dopredu akoby skrcí k hrudníku a nohy pritiahne k brušku, ruky ako kedy občas pritom dvihne alebo dá k telu. Ale neplače, iba keď mu vyjdú grcky. Je to normálne? Strašne sa bojím či to nemá niečo neurologického pôvodu

  • Nespavosť 7 týždňového novorodenca chlapčeka

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, mam 7t syna ktory vôbec nespí, cez den max 20 minút aj to len akoby bdiel a potom sa z nicoho nic zobudi a zacne byť nervózny a rozhadzovať rukami nohami, krútiť sa a plakať. Do 6t to nerobil bol pokojne dieťa. Je plne kojení, no začal vyžadovať papanie uz dosť často, po polhodine ???? neviem či je to laktacna kriza alebo rastový spurt ale trva to už týždeň, tazko sa uspava, zly spanok, neustále sa kruti, skruca, šponuje. Kakať kaká a aj prdiky ma. Neviem ci to môžu byť koliky. Naša pediatricka nas odbila a laktacna poradkyna tiez ze je to normálne. No každým dňom je to horšie keďže nespi, ma červené očká od unavy a nemôže sam zaspinkat- iba nosenim na rukach v zavinovacke. Nechce sa mi veriť ze by sa to zmenilo len tak z ničoho nič. Uz som skúšala ci nie je aj urieknuty a pretrela ocikanou plienkou hoci si myslim ze je to blbosť ale ani to nepomohlo. Prosím vas o co by mohlo ísť? Na pohotovosti povedali že to môže byť tichý reflux alebo koliky tak sme kupili kvapky. Od narodenia vydáva rôzne zvuky hlavne v noci aj ked spi, chrčí, chrapci a piska. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvuky ako popisujete bábätká vydávajú.
    Naozaj to môže byť laktačná kríza, cestou je len časté kojenie, niekedy naozaj ostať celú deň v posteli, len sa kojiť, mojkať a ničomu inému sa nevenovať. Zväčša sa to po pár dňoch upraví. Treba sledovať počet mokrých plienok má ich byť 5 až 8 ak to tak je, mlieka má dosť.
    Pozor na vašu stravu, určite vylúčiť kávu a kofeínové nápoje, úplne!!!!!
    Skúste mu dať coliprev, upravuje trávenie mliečneho cukru

  • 5 mesačné dieťa vracia aj po najmenšej dávke

    , Autor: Suellin

    Dobrý deň. Mám 5 mesačnú dcéru (7kg) a od 2 mesiacov je kŕmená UM beba optipro. Nezje viac ako 100ml s 3 odmerkami beba. Jedáva cez deň každé 3 hodiny. Aj tak po každej dávke vracia toľko, akoby jej strávilo max. polovicu z toho čo zjedla.
    Raz do dňa aj prikrmujem výživou mrkvovou ale nič sa nezmenilo. Môže to byť tým že jej beba nechutí. Spáva každú hodinu/dve na 15 minút a vnoci chce jesť každé dve hodiny. Čo vyskúšať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomot veku už má mať aj bez mliečne príkrmy, kvalitné smäsom. Keďže je na umelej vážive môže mať aj mliečne obilninové kaše. Vrcia asi preto, že má gastroesophageálny teflux, treba jej zavieš antirefluxový režim prípadne zaviesť antirefluxové mlieko. Režim spočíva v tom, že dieťa nehojdáme. nenatriasame a po jedle uložíme d zvýšenej polohy: vyššie hlavička.
    Podstatné je, aby dobre priberala a vyvíjala sa a nemala opakované respiračné infekcie. Ak to nemá, vracanie treba riešiť len tak ako som napísala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: