Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • "Pasenie konikov"a pravidelne grckanie popri tom+nekludny spanok

    , Autor:

    Dobry den p.doktorka.Vopred dakujem,ak budete mojmu pridpevku venovat pozornost.Uz dlhsi cas nam doma robi trochu starost pravidelne vygrckavanie mlieka u nasho takmer 6 mesacneho synceka. Od narodenia sme na UM,s vygrckavanim mal vzdy problem,no neboli to prudy mlieka a pribera velmi pekne.Je velmi akcny,uz ked zacal dost trepotat rukami a nohami pri lezani,po jedle,vychadzalo mu mliecko von.Po odgrgnuti ho dlhsie drzime vo zvyslej polohe, aj pri potrebnom prebalovani po jedeni sme opatrni.Avsak odkedy sa naucil prevracat na brusko,cca zaciatkom 4.mes.,vzdy mu ide mlieko von.Najskor sme ho vedeli aj hodku a pol drzat,aby sa nepretacal,no niekedy to aj tak nepomohlo.Nechceme mu uz v tom branit,aby sa mohol pekne pohybovo vyvijat.Davame ho uz na zem,pekne sa zacina plazit za hrackami,dava sa uz na kolienka,dokonca sa uz ako keby dava do takeho bocneho sedu.Len je stale vsetko ogrckane.Vzdy mi to tak nejak prislo,ako by to mlieko bolo riedke a jeho trav.system to nejak neudrzi,no nasa Dr.nic neriesila,kedze prospieva.Nakolko uz prikrmujeme,zaobstarali sme polohovatelnu jedal.stolicku.Niekedy ho tam aj mimo papania dame,do mierneho sklonu,lebo je velmi chtivy do sedenia,aj v sportovom kociku uz je v mierne vyvysenej polohe,aj vtedy grcka.Je to ok,vieme s tym nieco spravit?Este vyuzijem priestor,snad budete ochotna odpovedat...dolne dasna ma uz isty cas take opuchnute,je vidiet ako by take 2 pluzgieriky na mieste,kde idu prve zuby,rve si do pusy vsetko,co mu dovolime,niekedy sa aj akoby rozhneva,ked otlaca tie dasna.Ide mi o to,ze uz davno spava celu noc,bez jedenia.Co je pre nas uzasne,a noci byvali fajn.Asi posledny mesiac sa stale strasne hadze v postielke,obcas aj zaplace,ked ho zoberieme,oci ma zavrete,a potom sa upokoji.Len je mi tazko sa na neho pozerat,aky je nekludny.Mozu az toto sposobit zubky ci proste mava uz sny a rusi ho to zo spanku?Dakujem za Vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zúbky to môžu ale nemusia byť. dieťa v tomtoveku sleduje okolie, je vnímavé, ide do obdobia prvej deprivačnej úzkosti a preto sa jeho spánok znekľudní, akoby sa stále bálo, že príde o najbližšiu osobu a preto kontroluje či je nablízku / keď sa mu prihovoríte, upokojí sa.
    Čo sa týka grckanie, jedná sa pravdepodobne o gastroesofageálny reflux. pokiaľ dobre priberá, správne sa vyvíja, nebýva chorý, nie je to ochorenie, je to stav nedostatočnej dozetosti horného zvierača žalúdka, majú to takmer všetky deti. Odporúčma po jedle hlavne tekutom, teda mlieku, podávať gastrotuss cca 1,5 až 2,5 ml, je to sirup, dostanete v lekárni bez predpisu. V tomto veku , okrem času kedy papá, neodporúčam dieťatko ukladať do sedu, v sedačke na jedenie ani v autosedačke! Dieťa baude sedieť, keď si sadne samo a udrží sa v sede, k čomu vá synček, podľa vašich informácií už smeruje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: