Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bolenie bruska

    , Autor: buba133

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som poradit v nasledovnej veci. Dcerka bude ma 3 mesiace, je kojena MM a dokrmovana Bebou HA. Pretym sme pouzivali aj Bebu AR+HA, lebo ma tichy reflux a zle nam spi, rusi ju to a bola kazdu chvilu hore a museli sme uspavat. Asi pred mesiacom zacala mat problemy s bruskom. Predtym od narodenia az do tychto problemov mala stolicu v kazdej plienke, neprdkala casto a ked prdela tak neplakala alebo sa nesnazila. Teraz ma stolicu tak 1x za den, cely den tlaci, je cervena, pri prdikoch tiez place a v plienke nic. Krci nozickami, cvicim s nimi, masirujem brusko Pupikom, nahrievam brusko. Neviem ako by som jej este mohla pomoct. Predtym sme uz prespali aj 6 hodin v kuse, teraz je kazde dve hodiny hore co sa zobudi na tie krce, potom prdi, ale nezaspi, musim ju uspavat. Stolicu nema tvrdu, ma ju taku normalnu, zafarbenu do zelena. Myslite, ze moze ist o koliky, nerozumiem preco sa to objavilo az teraz. UM zarabam prevarenou vodou z vodovodu, nemoze byt v tom problem, nezistilo by sa viac zaslanim stolice na rozbor, ja mam tiez problemy s naduvanim a vetrami, pricom nejem ziadne potraviny z ktorych zduva. Ale tento problem som mala od zaciatku, takze ak by suvisel so mnou, tak ma asi bolesti bruska od porodu. Dakujem krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo musí byť dokrmovaná, keď sa správne kojí, tak zväčša sa tvorí toľko mlieka, koľko dieťatko potrebuje. Ale to asi nezmením. Solicu môže mať len jedenkrát denne, dokonca niekdy aj raz za niekoľko dní, všetko z mliečka využije na rast a čo sa vyplaví z organizmu odíde močou.
    Koliky často prichádzajú až po prvých týždňoch života. Odporučila by som podávať probiotika, najlepšie swis lactobacily alebo bifoval pre bábätká. Je potrebné podávať dlhodobo. To, že sa pučí, ochká tlačí nemusí byť žiadne chorobný príznak, hlavne ak prdká, nezvracia prúdom, priberá.

Podobné otázky

  • Pomoc

    , Autor: Olgales

    Dobrý deň prosím o radu mala bude mať 3 mesiace a ešte v noci nespala celú noc cez deň ju nemôžeme zobudiť stále chce spinkať zaspí sama od seba ale v noci je to katastrofa príde 20:00 a nemôže sa dostať do spánku len sa hnevá kričí plače aj je kľudná chvíľku ale takto to ide až do 4 hodiny do rána už nevládzeme neviem ako jej to prehodiť aby mi cez deň bola aspoň od poobedia hore alebo mala spanky tak pol hodinku ťažko ju zobudiť a keď ju zobudím tak je mrzuta vydrží chvíľočku hore a zasa zaspinka ano mava aj bolenie bruška mastime pupikom aj espumisan a ked je najhoršie tak aj rurku cez den sa ani tolko nebudi iba na papanie ale v noci chce každe 2 hodinky aj skôr papať niekedy... NIEKEDY JU TO CHYTÍ že dajme tomu v pondelok večer nespí celú noc prespí od rána od 04:00 do 08:00 napapa sa zaspí zobudí sa o 11stej celý deň nespí až do večera a v noci nespí taktiež vôbec zaspí znova až o 4

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či je kojená alebo umelo živená, je to dosť podstatné, lebo kojené deti, ale pravda je, že len prvé týždne, cca 8, papajú viac v noci, lebo vedia, že sa matke bude tvoriť viac mlieka. Aj všeobecne sa hovorí, že si dieťa zmení noc za deň. U vás to zjavne trvá ďalej. Myslím, že jediná možnosť je trpezlivo vytrvať, kým si to dieťatko samé otočí a hlavne musíte si aj vy cez deň oddýchnuť, aby ste to zvládli.

  • Bolenie bruška a kakanie

    , Autor: petrass

    Dobrý deň. Ešte by som sa chcela opýtať k podávaniu probiotík. Je to dobré už od takéhoto veku? Potom ešte dávame kvapky Vignatol, každý deň dve kvapky. Keď som čítala vedľajšie účinky, tak to tam je. Ale predtým také problémy nemal. Kakal pekne. Problémy trvajú asi tak tri dni. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dve kvapky vigantolu nezvyknú sposobit žiadne problémy, ak by sa dávka omylom prehnala niekolkonásobne, dieta by malo hnačky. Naozaj problémy s kakaním pri uvedenej dávke vigantolu nepozorujem. Probiotika v tomto veku nei sú problém. Nemusíte ich dávat trvale, možete niekolko týždňov a potom prestat.

  • Bolenie bruška a kakanie

    , Autor: petrass

    rosím poraďte mi. Mám 4. mesačného chlapčeka. Celý deň sa pučí ako by chcel kakať, ale nič. Dva dni už až večer plače, asi od bolesti, tak mu musím pomôcť teplomerom alebo rektálnou rúrkou. Potom sa vykaká a už je dobre. Stolicu má normálnu, nie hustú. Ja si dávam pozor na to čo zjem, aby som mu nespôsobovala potom bolesť bruška, lebo je plne kojený. Dávam mu aj probiotiká a sem-tam infacol. Neviem čo mu je. Nemôže to byť niečo vážne?
    Petrass

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne mu nie je vobec nič. Teda za predpokladu, že pekne papá, prdká, nezvracia prúdom. Jednoducho si nevie začat kakanie. Deti v tomto veku, hlavne kojené ani nemusia denne kakat. Deti sa naozaj pri pochodoch v brušku pučia, mrvia, plačú až kričia. Oni totiž muusia uvolnit vonkajší zvierač, aaby kakanie začalo. Keď podávat rektálnu rúrku alebo teplomer , bude toto naučenie sa na spustenie kakania trvat o to dlhšie. Nechajte ho trocha nech sa pučí, mrví, poplačkáva, kakanie sa potom naučí. Možete v takomto prípade uložit na bruško kakanie sa možno spustí skor. Alebo aspon odídu vetry, či si grgne.

  • kravské mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moja dcera bude mat 10 mesiacov. Dodetaz som ju dojcila a samozrejme od ukoncenych 6 mesiacov som zacala s prikrmami. Teraz mi uz ustupilo mlieko a chcela som zacat s podavanim praskoveho. Vyskusala som 4 druhy, ale vsetky moja dcera odmieta. Skusila som prevarene kravske mlieko zriedene 1:1 s dojcenskou vodou a to vypila s nadsenim a ani jej to ziadne problemy (stolica, bolenie bruska, vyrazky) nesposobilo. Kedy je optimalne zacinat s kravskym mliekom? Je potrebne, aby som jej nejakym sposobom nahradzala prisun vitaminov a mineralov obsiahnutych v praskovom mlieku? Ak ano, akym? Nechce pit ani ine tekutiny (caj, voda) co s tym?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu by ste jej mali ponúkať, mala by vypiť cca 180 ml. Kravské mlieko do roka neodporúčam, po roku ak tak čerstvéz automatu, prevarené. Ak odmieta práškovémlieko, skúste kúpiť tekuté detské mlieko, niektoré firmy ho vyrábajú / hipp/. Ak sa predsa len rozhodnte pre kravské mlieko tak v židnom prípade nie trvanlivé / je to konzerva/ a v žiadnom prípade nie nízkotučné!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: