Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • umývanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Dr.
    -chcela by som sa prosím optýtať, do kedy odporúčate používať syndety u detí. Stále od narodenia používame Syndet Sebamed. Malý už bude mať dva roky, tak sa chcem opýtať, či už môžeme použiť aj klasické detské mydlo-napr. Nivea baby s oliv. olejom bez toho,že by sme mu spôsobili nejaké vysúšanie pokožky a nebodaj ekzémy. Keď je s olejom,tak by nemalo vysúšať. Tie syndety sú dosť drahé, preto sa informujem.
    -tiež sa chcem prosím opýtať, do akého veku stačí mydlo používať 1-2 x za týždeň (genitálie a rúčky samozrejme umývame mydlom každý deň). Do 3 alebo až 6 rokov stačí to mydlo takto používať,že nie denne na celé telíčko?
    -kamarátka mi spomínala,že jej kozmetička povedala,že tehotné ženy by nemali používať krémy s obsahom panthenolu. Nepamätá si tú zložku presne, ale zdá sa jej,že je povedala panthenol. Ja som zas na internete čítala,že by sa nemala používať vtedy kozmetika s obsahom kyseliny silicylovej v koncentrácii vyššej ako 1 percento-lepšie značky garantujú,že ich výrobky nepresahujú hranicu 1 percenta kyseliny silicylovej,takže sú vhodné pre tehotné aj dojčiace ženy. Teraz,keď vidím tieto zložky v detskom kozmetickom prípravku,tak mám obavu,či je to pre ne vhodné. Panthenol sa mení na kyselinu pantoténovú v tele-obe sú to kyseliny a kyseliny poškodzujú bunky(alkohol ich ničí napríklad-ale asi len pri konzumácii vnútorne,lebo ten je tiež v kozmetike),preto sa chcem opýtať, či sa im v zložení výrobkov pre deti radšej vyhýbať,alebo keď je to prípravok pre deti,tak je to v bezpečnej koncentrácii a netreba sa toho obávať. Dr.nám povedala,že sebamed je dobrá kozmetika a aj ten syndet obsahujem panthenol a vo veľa detských kozm.výrobkoch je tiež použitý. Aký máte prosím na to názor? Možno sa len zbytočne obývam,lebo kyseliny aj jeme a žijeme-citrón-kyselina citrónová, ocot-kyselina octová,tak asi veľa analyzujem,ale radšej sa opýtam
    -malému sa vyhadzuje v lete taká krupička na líčkach, minulý rok nám dr. povedala,že to je nič, že to malé deti do cca 3 rokov mávajú. Zo slnka to nebude,lebo minulý rok ešte nechodil a stále sedel v kočíku so slnečnou clonou a mal to už vtedy v lete. Povedala nám,že to je hlavne v lete z tepla,ako potničky, keď je horúco a potí sa tvár. Má to aj teraz. Nenatieram ho ničím,ani opaľovacími prípravkami, držím ho v tieni. Len keď je z času na čas suchší-tak nivea baby krém. Teraz keď pár dní nie je tak teplo,tak badám,že to má lepšie,takže asi to naozaj bude len z tepla. Cez rok som si to nejak nevšimla,takže asi to nemal,len keď sa oteplí. Na slnku ak pár minút prejde,lebo aj keď má klobúčik a chodíme von len ráno do 11:00 a poobede po 15:00, tak tým,že už chodí,tak sa nedá ho na 100 percent držať len v tieni, aj po slnku prejde-ale to na pár minút, inak sa zdržiavame v tieni a tam sa hrá. Treba tú krupičku niečím iným natierať,alebo je to treba nechať prirodzene stratiť vekom,že z toho vyrastie. Nemá to zapálené,ani to extra nevidieť, je to len drsnejšia koža-také drobnučné pupáčiky a vidno to len na svetle v určitom uhle,takže asi keď to nie je červené a extrémne zapálené,tak to asi netreba riešiť. Čítala som,že netreba umývať tvár vodou každý deň,lebo aj to dráždi,ale ak to má zas zo spotenia,tak asi treba, ja neviem, poraďte prosím. Je to drobný problém,ale ak sa tomu dá nejako predchádzať,tak by som rada vedieť ako.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dieťa bezproblémovú kožu je možné používať bežné kvalitné mydlo.
    V tomto veku podľa aktivity dieťatka / pieskovisko, pobyt na dvore, v prírode/ je možné v rámci hygieny používať mydlo aj denne.

Podobné otázky

  • Umyvanie novorodeniatka dievcatko

    , Autor: Nita88

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa informovala ohladne kupania novorodeniatka. Mam tyzdnovu dcerku a v porodnici mi povedali,ze staci kupat raz za dva dni,aj kvoli pupceku,ktory este neodpadol. Je to tak spravne? Ci kupkat radsej kazdy den.
    Dalej by ma zaujimalo ako spravne cistit genitalie dievcatka. Pri prebalovani postupujem vzdy smerom od genitalii k zadocku. Niekedy sa stane,ze ma stolicu aj na velkych pyskoch,tak sa snazim to jemne poutierat,aby som to nezaniesla dovnutra. Mam obavu,aby sa jej to tam nedostalo. A pri umyvani staci oplachovat,alebo je potrebne velke pysky aj roztiahnut a tak poumyvat vodickou? DAKUJEM VELMI PEKNE ZA ODPOVED

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľké pysky ale aj malé trebá opbčas roztiahnuž, aby sa zabránilo ich zrastu / čo sa niekedy stane aj napriek tomu/. Umývame vždy čistou vodou od genitálu smerom k ritnému otvoru. Mázok ktorý tam je neodstraňujeme ale akýkoľvek zbytok stolice odstrániť musíte aj zvnútra genitálu. Nebojte sa ho umývať. Používajte vždy len čistú vodu, nepoužívajte vlhčené utierky, nikdy, len keď ste vonku a nemáte prístup k vode. Inak to všetko ukazujem mamičkám na novorodeneckej náívšteve.....aj vaša lekárka vám to mala ukázať
    Čo sa týka kúpania ja som zástanca kúpania každý večer: aj na dieťa padá prach, treba ho umyť, keď ho idete kúpať celé ho zoblečiete a vidíte prípadné zmeny na koži. A dieťa nemá režim, ale rituál večerného kúúania, ukladanie k budovaniu režimu isto prispeje

  • Umývanie genitálií dievčatka 2

    , Autor: monika02

    Dobrý deň pani doktorka, ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Chcela by som sa Vás ešte spýtať, počula som a dočítala som sa aj, že by sa oblasť malých pyskov mala umývať detským olejčekom (máme doma Aviril s azulénom). Prosím Vás, chcela by som sa Vás spýtať, môžem používať na umývanie genitálií (aj malých pyskov) detský olej, alebo len čistú vodu?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď!

  • Umývanie genitálií dievčatka

    , Autor: monika02

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa spýtať, mám 4-týždňovú dcérku. V pôrodnici mi povedali, že nemám umývať (iba jemne zvonku) genitálie, aby som nezmyla biely povlak, ktorý vraj slúži na ochranu genitálií bábätka. Dcérka má 4 týždne a stále jej to takto umývam, aby som jej nezmyla ten biely povlak. Na stolicu dávam pozor, aby sa tam nenachádzala a nedostala, vždy to jemne zotriem v smere ku konečníku. Niekde som čítala, že pri každom kúpaní treba ľahko oddialiť od seba pysky a ošetriť miesto pošvového vchodu. Zatiaľ som nič také nerobila, umývam to zľahka len zvonku, aby jej na pyskoch zostal ten biely povlak. Prosím Vás, chcem sa spýtať, dokedy sa to má takto robiť, aby som nezotrela ten biely povlak, čo má dievčatko na genitáliách? Mám už začať pomaly oddialiť pysky od seba a ošetrovať - úmývať aj miesto pošvového vchodu? Alebo treba ešte nezmývať ten biely povlak, ktorý vraj slúži ako ochrana, aby malinká nedostala nejakú informáciu. Prosím Vás o radu. ĎAKUJEM Vám veľmi pekne! S pozdravom Monika Malá

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Genitálie dievčatka umývame tak, ako to správne robíte odpredu do zadu smerom ku konečníku. Umývame čistou vodou, často, hlavne po stolici, aby nezostali zbytky stolice na genitále,. Nemusíme ten biely povlak odstrániť, ale genitál umývame aj v oblsti malých pyskov a tiež ich od seba môžeme oddialiť, aby nedošlo ku zrastaniu. Neumývame teda len povrch, ale aj oblasť celého genitálu, teda aj malých pyskov.

  • Umyvanie predkozky

    , Autor: kk111

    Dobry den, chcem vas poprosit o radu ako spravne umyvat 4mesacnemu syncekovi penis, niekde radia stahovat predkozku az od roka a niekde ze uz od malicka. V porodnici mi nenapadlo sa na to pytat a chcem si byt ista.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predkožku nesťahujeme, nasilu ani po roku nie. Zväčša v 15tich mesiacoch pri preventívnej prehliadke predkožku skontrolujem a podľa nálezu poradím mamičke, čo robiť, Zatiaľ naozaj vôbec nič!

  • Umyvanie zubkov

    , Autor: ivet77

    15-mesacnemu syncekovi som zacala od dovrsenia 12. mesiaca umyvat zubky zubnou kefkou bez pouzitia pasty. Zo zaciatku, asi prve 2-3 tyzdne, to bolo bez problemov. Bola som nadsena a kazdy vecer som mu zubky umyla. Potom nastala zmena a umyvanie zubkov absolutne odmieta! Nedovoli mi vobec vlozit kefku do ust, krici, odvracia sa. Uz som skusila kupit aj tu silikonovu kefku, co sa navlieka na prst, ale ani to nepomohlo. Snazim sa ho zabavit, zaujat, dat mu nieco do ruk, ale ani to nepomaha. Dokonca som skusala umyvat zubky aj v inej dobe, napriklad rano alebo poobede, pri kupani a podobne, nic nepomaha. Bojim sa, aby sa mu zubky nezacali kazit. Co mam robit, ako mam postupovat?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odložte umývanie zúbkov na dva týždne a potom sa začnite hrať na umývanie zúbkov hračkám, napríklad koliesku a uvidíte sama.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: