Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať či babatká krmené umelým mliečkom môžu nemať stolicu každý deň. Mám doma 5 týždnoveho chlapčeka a trapi nas bolesť bruška..nemôže sa vykakat (tlačí ale neide mu a zvyčajne to končí riadnym plačom)..skusili sme všetko masaže cvičenia čajiky obklady kupel. Nakoniec sme skusili rektalnu rurku po ktorej sa vykakal ale povedali nám aby sme to nerobili často lebo by si na to mohlo dietatko zvyknut. Moja otazka je že ako dlho môže nemať dieťatko stolicu pri UM. A po kolkých dnoch bez kakania možem tu rurku použiť nech sa tolko netrápi. Ďakujem za odpoveď. Labudová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv ani umelo živeným deťom nie je potrebné ale ani vhodné podávať žiadne čajíky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Aj umelé mlieko, formula zabezpečí prívod tekutiny aj energie.
    Rektálna rúrka len oddiali schopnosť dieťatka začať si kaknie. Musí totiť uvolniť vonkajší zvierač, aby sa uvolnil konečník, s tým majú detičky niekedy problém, musi sa to jednoducho naučiť. Nechajte ho , nech sa pučí, dvíha nožičky niekedy aj mrnčí, ale len tak príde na to, ako sa to robí, aby sa kakanie začalo. pokial nezvracia, nemá krv na stolici, prdká, nie je čo riešiť. Nikedy pri bolesti bruška a kolikách veľmi pomôže podávanie probiotík, v tomto veku napr. swis lactobacil. Niekedy si bábätko dobre začne kakanie v polohe na brušku. To, že nekaká denne nie je zápcha!

Podobné otázky

  • Zápcha pri užívaní zeleza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , pani doktorka neviem čo mám robiť , dcéra má osem mesiacov a užíva železo dvakrát denne , má anemiiu ,ale začalo ju zapekať z toho... Dávam jej probiotiká ovocie masáže , tepla plienka na brusko ...ale nepomáha , málokedy sa vykakať pekne ...väčšinou musím dávať každý tretí deň rúrku a keď jej trochu pokruzim v konečníku vyjde tvrdá stolica a za tým už redšia ...a takto fungujeme...neviem však či sa môže rieka tak často používať ... Ako jej môžem ešte pomôcť sa vykakať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Býva to vedľajší nežiaduci príznak liečby železom, niekdy majú zase skôr hnačku.
    Zmeňte probiotikum na iné, podávajte tekutiny, vyraďte zo stravy ryžu varenú a mrkvu varenú, ponúkajte už prípadne aj jogurt. Niekedy ak je zápcha veľmi vážna treba zmeniť preparát železa alebo dávkovanie rozdeliť na viac dávok

  • Zápcha?!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať čo presne sa u 9 mesačneho bábätká považuje za zápchu?
    Mala kaka veľmi zriedka, raz za týždeň, naposledy s pomocou cipku na koľko som nevedela či ju trapi bruško alebo zuby.....vtedy sa vykakala odvtedy prešli 4 dni ,zatiaľ nekaka no stále ju vidím sa ,,pucit " nie však s placom vždy iba chvíľočku a potom sa normálne ďalej hra ...prdiky ma tak normálne myslím...čo sa týka stravy zje skoro všetko je kojena....zje chlebík,ryžu,cestoviny,zeleninu surovú aj varenú,kase,pudingy,výživy,.....
    vypije čaje ale najviac jej chutí čistá voda preto by ma zaujímalo či tie čaje vlastne dávať alebo stačí čistá voda...a vlastne ako často by malo takéto bábo kakat ...myslíte že pokiaľ neplače že ju boli bruško netreba robit nič? Dakujem za odpoveď, prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku pri zmiešanej strave by dieťatko mala kakať každý de&ń alebo ob deň.
    V tomto veku chlieb ešte deťom nedávam, obsahuje soľ.
    Nepodávame ani čaje. Naozaj od smädu má dostať čistú prevarenú vodu.
    Má mať denne ovocie.
    Treba držať určitú diétu proti zápche: nepodávať varenú ryžu a aj varenú mrkvu len zriedkavo, maximálne raz týždenne. Mlieko ke&´d je kojená do kaše aj puding len z umelého mlieka, formuly.
    Treba podávať probiotika. Tento vek ešte nie je vekom na učenie na nočník.
    Ak bude stolica s nižšou frekvenciou ako som vyššie napísala, je dôvod na vyšetrenie.

  • Zapcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem vas poprosit o radu. Mam 17 mesacnu dcerku ktora ma dlhodobo problem so zapchou. Ked bola kojena mala stolicu tak raz za 10 dni. Ale to sa mlieko stravilo bezzvysku tak to som neriesila. Ako som zaradila prikrmy zlepsilo sa to na raz za 7 dni. Odvtedy sa u nej striedaju obdobia ze ma stolicu raz za 3 dni potom aj raz za 7 dni a jedno obdobie bolo ked mala stolicu kazdy druhy den. Zial neviem vysledovat co u naj navodi zlepsenie. Ked som to davnejsie konzultovala s pani doktorkou povedala mi ze mam zaradit do stravy viac vlakniny. Momentalne je to tak ze ked ma stolicu az po tyzdni tak sa trapi lebo je to tvrde niekedy aj s kvapkou svetlej krvi. Ked kaka po troch dnoch tak je to lahsie a nieje tam krv. Davam potraviny bohate na vlakninu ale nevidim efekt. Celozrnne pecivo, ovocie,zeleninu, slivky ,ovsene vlocky ,strukoviny. Davam jej probiotika snazim sa jej davat zdravu stravu a je este kojena. Ma ABKM. Inak je zdrava len raz mala antibiotika unasyn . A velmi malo papa pevnu stravu stale pyta materske mlieko. Tekutin ma asi dost lebo mava tak 7 mokrych plienok za den. Prosim poradte mi ci mam este pozadovat nejake vysetrenia alebo je to sposobene tym ze preferuje mlieko a malo papa normalnu stravu. Do jedla ju nenutim iba ju ponukam so vsetkym a ona zo vsetkeho spapa iba trosku. Jeme vsetko okrem kravskeho mlieka a potravin ktore zapekaju. Sladkosti jej nedavam iba ked doma uvarim sladke jedlo . Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Cekoznné pečivo. CHLEBA BY SOM NEDÁVALA, DETI MAJÚ OBMEDZENÉ MNOŽSTVO VLÁKNINY KONZUMOVAŤ, AJ KEĎ MAJÚ TAKÝTO PROBLÉM. Je spálne, že deržíte protizápchovú diétu. Vo vašom prípade, ke'dže zápcha podľa všetkého nesúvisí ani so stravou ani s psychikou / ako to býva u väčších detí/ odpoúčam vyšetrenie u chirurga, ideálne proktológa, teda pecialistu na oblasť vyprázdňovania. Je potrebné vylúčiť ochorenie čreva spôsobujäce tieto problémy. Taktiež je dôležité, aby dieťa nemalo prevažne materské mlieko ale konzumovala v dostatočnom množstve pestrú stravu.

  • zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrí deň...môj synček je po chorobe kúpila som mu probiotiká nutrolin B takže už mu chutí jesť ale kedže počas choroby nechcel nič jesť tak aj stolica nebola pravidelná a mal zápchu mal aj trošku strach kakať...snažím sa ho vždy prehovárať ale bez glicerínových čipiek mu to akosi nejde aké ešte probiotiká by ste mi odporučila? počula som že vraj na úpravu stolice je dobré probio baby fix...alebo akú možnosť radíte?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je chlapče starý. od toho sa liečba odvíja. Treba sa pozrieť, či nemá na ritke trhlinku, potom by bolo potrebné stolicu celkom zriediť, lebo ho to pri kakaní bolí. Treba podávať dostatok tekutín, v strave vylúčiť všetky látky spôsobujúce zápchu:mak, kakao, čokoládu, tvrdé syry, varenú ryžu varenú mrkvu, banány.
    Čo sa týka probiotík odporúčam swis lactobacilky.

  • Bolesti bruska a zapcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,chcela by som sa s vami poradit. Moj syn ma 2 mesiace,zistili mu ze ma poskodenu crevnu mikrofloru. Uziva Infants dophilus sice este len druhy den a sam simplex. Uz asi tyzden ma stale problemy sa vykakat,neustale tlaci a puci sa a vobec nespi. Ked sa mu podari zaspat,tak len na chvilu a stale sa strhava. Vykakat sa mu podari len ked mu pomozem s rektalnou rurkou a aj to az tak po 6 hodinach a dnes sa mu v stolici vyskytol krvavy hlien a mal ju zltej farby a hrozne tvrdu...je kojeny ale aj dokrmovany nutrilonom. Pribera pekne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prejavy ktoré popisujete, teda pučenie, tlačenie sú normálne prejavy dietatka v tomtto veku, neznamenajú ochorenie ani prblémy so stolicou. Dieta treba nechat, nech sa pučí a tlačí a mrnká a ochká. Všetky si to vyrieši a bude pokojné. Rektálnou rúrkou len oddalujete jeho postupné naučenie sa na začatie kakania a lahšie vyriešenie týchto problémov. Vhodné je podávat probiotika, taktiež občas sab simplex. je potrebné sa sústredit na to, aby ste mali dost mlieka a ak sa dá podla možnosti postupne prejst na plné kojenie. Viem, že sa to dá! Takýto malý kojenec nemusí mat stolicu aj niekolko dní a ak nezvracia, nemá intenzívne bolesti bruška, má vetry a priberá, tak nie je důvod na obavy. Iný prlbém je krv v stolici, to treba kozultovat s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: