Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strava - batoľa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka
    Chcela by som radu ohľadom stravy mojej jednoročnej dcéry. Chcem sa spýtať, čo všetko může jednoročné dieťa. Moja doktorka mi povedala, že může všetko čo jeme my s tým, že pre ňu sa bude menej soliť. Ale mne sa to nezdá... napríklad kapusta, guláš, bravčové maso, vyprážané jedlá... to sa mi nezdá, že by také malé dieťa mohlo.
    Druhý problém, ktorý máme spočíva v tom, že malá mi nechce moc jesť.
    Ráno jej dávam mliečko a chlebík s kuracou šunkou, syrom a vajíčkom /zeleninu čerstvú zatiaľ odmieta/. Na olovrant mi nezjde prakticky nič, lebo tam spáva a potom jej dávam polievočku /nie vždy ju zje/. Ale po hodinke jej dávam hlavné jedlo /zvyčajne to býva rizoto s kuracím masom, ryba so zemiakmi, kuracie maso s pyré alebo ryžou, tarhoňou, špenát. Prakticky dávame hlavne kuracie maso, rybu. Občas jej dám kupovanú výživu Hami s maskom a k tomu jej uvarím buď zemiaky alebo ryžu. Obed tiež občas len pomrví, niekedy zje pekne - inokedy po pár lyžičkách odmieta. Potom zvyčajne chodíme von a potom papá už len buď jogurt, alebo niečo z obeda, alebo zas len pomrví a nič. Kaše som skúšala různe a odmieta. Medzitým ešte mliečko a večer už len trošku mliečka. Ovocie papá málinko, nakoľko mi to tiež veľmi nechce /každý deň jej ho pokrájam dám do misky a ona ak má chuť si ujedá/. Občas jej odkrojím kúsok eidamu a ona si ho pekne hryzká. Najviac jej chutí šunka, ale neviem či to může každý deň.
    Pitný režim je tiež problém za celý deň mi vypije cca 200 ml vody a mliečka zhruba 300-500 ml. Váži zhruba 8800 g. Nie je to na jednoročné dieťa málo? Sladkosti jej nedávame /iba Hami Safari sušienky/ a ani žiadne sladké nápoje. Iba čajík a ten nesladíme ani ho neprichucujeme /striedame ovocný, bilinkový a vodičku/. Do jedál používame minimum soli a korenia, cukor do jedál nedávame skoro vůbec.
    Neviem kde robím chybu, keď malá papá aj pije tak málo, od malička tak menej jedla... a to jej aj zostalo, ale obávam sa, lebo veď už potrebuje viac jesť. Som z toho zúfalá.
    Inak je veľmi šikovná, živá, stále behá, smeje sa, je zvedavá... Celú noc ešte neprespí, budieva sa občas menej občas viacej.
    Mliečko jej dávame Nutrilon Comfort 2 , nakoľko obyčajný Nutrilon jej nechutí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že nemáte byť prečo zúfalá. Len by som troch aupravila poradie. Dieťa v tomto veku má papť 5x denne, do jedla sa nemá nútiť, ak je zdravé,, priberá, primerane močí, má stolicu, dobre sa vyvíja nie je dôvod ho nútiť. Ráno mlieko/ formulu / potom chlebík, dopoludnia ovocie, na obed jeden alebo dva chody jedla, ako mu to vyhovue, odpoludnia mlieko alebo jogurt, večer akšu alebo niečo od obeda, potom ôže znova mlieko. Nikdy dieťa do jedla nenúťte a nech nepapá medzi jedlami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: