Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Chrcanie a opuchnute ocka

    , Autor: andrea2722

    Dobry den pani doktorka. Moja mala dcerka ma 4 mesiace. Od narodenia chrci a soplikuje. Mali sme mat ockovanie, ktore sa kvoli tomuto odlozilo. Robili jej vyter a zistili jej streptokoka. Uz 7 dni berieme pamycon ale nic sa nezmenilo. Neustale chrci a soplik jej nejde nejak odsat iba bilinka. Dotoho nam este uz druhy den opuchli ocka. Ked pridem z vonky tak ma cervene ocko opuchnute a flaky na tej strane okolo ocka. Bola som s nou na pohotovosti lebo som sa zlakal ci to nie je alergia(ktora sa neda zistit u tak malickeho babatka) tam mi dali fenistil. Na druhy den rano bola malicka uplne v poriadku, tak som sla s nou vonka. Ako sme sa vratili opuchlo jej ale druhe ocko a slzi jej. Je cisto kojena. Prosim vas moze to byt alergia? Nakolko je manzel alergig na pel, travu, prach a roztoce. Po 7 dnoch nam nezabral ani pamycon, bojim sa abz sa tak male dietatko nedopovalo tabletkami a sirupmi. Je fenistil skodlivý. O tyzden mame ist na vyter a ak sa to zevraj nezlopsi tak nas poslu aj na ORL. Mam tearz z malou byt len dnu a radsej s nou nechodit ani vonka? Dakuejm za odpoved. Moc ma to trapi, ked ju vidim a nemozem pomoct.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia v tomto veku je skôr vzácnosťou, ale môže byť. Fenistil škodlivý nieje.
    Vonku chodiť musíte. Keď prídete z vonka, je dobré odstrániť možné pele, ktoré ulpeli na sliznici v nos, spojivkách, vláskoch ale aj oblečení. Prezlečte ju, vyčistite noštek sterimarom baby alebo libenarom, očká OKU FLASHom a ak bývate na nižšom poschodí bolo by vhodné vetrať tak, že na okne je vlhká záclona.
    Chrčanie nie je choroba, nerobím ani výtery, lebo nič nepovedia Chrčí preto, že soplík, ktorý sa jej tvorí / ako ochrana pred znečistením prostredia aj peľom/ vyschne, rpúdiaci vzduch ho rozkmitá a potom vyludzuje zvuk, ktorý sa v dýchacích cestách zosilňuje, je to toeda skôr fyzikálny jav a nie príznak ochorenia. Vzhľadom na možnosť alergie, by som vyšetrenie ORL veľmi odporučila.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: