Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyrázky

    , Autor: kata31

    Dobry vecer pani doktorka.Nasa malá má 9 mes,zubky este nemá.V pondelok zacala mat teplotu,hned sme isli k lekarke,no ona nám povedala ze jej nic nie je,asi tie zubky.A ze to moze trvat 2-3 dni.Dala som jej Paralen cipok a na druhy den,aby som jej tlmila bolest Brufen sirup..V stredu dostala este raz Brufen sirup a teraz má vyrázky.To od sirupu???Strasne sa o nej bojim.Ráno urcite pojdeme k lekarke.Teploty uz nemá ale je nekludná velmi.Dakujem.Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak klesli teploty a vyrážky sú také, že začali za uškom, postupujú na tváričku, telíčko / neskôr budú aj na dolných končatinách / nesvrbia, sú to také ružovočervené fličiky, nevystupujú nad úroveň kože, jedná sa o šiestu chorobu. Nebojte sa, nie je to nič vážne. Samozrejme môže to byť aj alergický prejav, ten však vyzerá trocha inak, ale ak nepodáte znova lieky od teploty, tiež sa neobávajte! Zajtra sa určite poraďte s lekárom.

Podobné otázky

  • Okamžitý vysyp po mlieku

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň pani doktorka,

    mame doma 4,5 mesačnú dcérku, od narodenia na umelom mlieku. Od začiatku mávala tráviace problémy (koliky, riedka stolica). V 18t som začala s ochutnavanim zeleniny (cca 3-5 čajových lyžičiek a vždy len jeden druh), po tekvici sa jej vyhodili červene fľašky na lickach (aj po opakovanom podaní). Na další deň som si vsimla že reagovala aj na batat (drobne vyrážky pod okom), a od včera poobedia pozorujem, že vždy po UM sa okamžite vyhodí (červene fľaky od liciek, cez bradu až po hrudník). Tieto fľaky zmiznú cca po 20-25 minútach, pri ďalšom jedení sú opäť (niekedy aj vo vlakovej časti hlavy). K našej obvodnej sa viem dostať až v pondelok (neordinuje), dnes sa jej dovolať neviem (skúšam ale nezdvihaju). Moja otázka je: mám jej naďalej podávať UM aj keď takto reaguje? Alebo mám do návštevy pediatricku zmeniť typ na HA? Pije “obyčajne” UM. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokračovala by som doterajším mliekom. Ak je to alergia na bielkvonu kravského mlieka, tak HA mlieko nič nerieši. Nateraz by som nepodávala príkrmy.

  • Vyrážky

    , Autor: Feďuš

    Dobrý deň. Vyhadzalo sa mi dcera má 1tyzden a 4 dni. Vyhadzala sa len na brušku nikde inde. V piatok a štvrtok som zjedla makovnik a jahody. Môže to byť alergická reakcia?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohla by byť ale detičky v tomto veku reagujú na vonkajšie prostredie opakovane výsypom vyrážok. Zväčša to nie je prejav žiadnej choroby ani alergie, jednoducho reakcia kože na vonkajšie prostredie. netreba dávať lieky, ničím natierať: menej je v tomto prípade viac.

  • Červene vyražky, fľaky

    , Autor: Kovalik

    Dobry den, moj syn ma 4 mesiace uz od 1 mesiaca ma problem s červenymi lickami, najprv sme si mysleli ze je to nieco ako potnicky z horucavy, potom to nachvilu uplne vymyzlo tak sa to zase ukazalo, je to zvlasne raz to ma uplne cele cervene, cele lica obcas aj krk a obcas toho ma uplne malo, reaguje velmi zle na teplo to sme odsledovali. Ked mu je teplo, horuco hned sa to rychlo zhorsi, snazime sa doma nemat horuco a preventivne skusam a robim vsetko aby sme sa toho zbavili ale nejde to, som uz z toho zufala. Moze to byt v takom nadmernom mnozstve iba z tepla naozaj? Natierala som mu to Holtovm kremom, kupala v Hypermangane lenze ten mu to akurat susi aj cele telo zahyby ma vysusene z toho, teraz natieram Panthenolom, ale stale raz lepsie raz horsie. Bojim sa ze to bude nejaky ekzem... ale nesvrbi ho to, je spokojne babatko. Najradsej by som vam pridala aj foto.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží aj na strave. Ak je kojený, nemal by to byť problém zo stravy.
    U najmenších detí mi veľmi dobre na tieoto vyrážky zaberá navariť veľmi silný čierny čaj a dieťatko na postihnutých miestach umyť vlažným čiernym čajom aj dvakrát denne. Ničím zatiaľ nenatierať.

  • Alergicka reakcia na tele

    , Autor: 27jankaca

    Dobry den pani doktorka chcela by som sa opytat co by mohol mat moj syn.Ma dva mesiace a asi pred dvoma tyzdnami sa mi obsypal po lickach popod bradu drobnymi cervenymi bodkami ktore mal drsne.papal nutrilon 1.pediatricka povedala ze to mozu byt potnicky.na chrbatiku hlavne v okoli zahlavia a na ramenach mal zase cervene fliacky tak nam predpisala nutrilon HA a fenistyl kvapky vraj to moze byt alergia.ani po par dnoch sa to nezlepsilo na radu sestry som mu to zacala natierat biodermou atoderm a tvaricka je uz skoro ok chrbatik ma bledsi ale sem tam sa najde cerveny fliacik a takisto aj take kricovite cervene bodky bojim sa az to nema atopicky ekzem alergia na bielkovinu z kravskeho mlieka sa mi zda divna kedze ho pije uz asi druhy tyzden a nevidim rozdiel.dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No neviem prečo nie je kojený. V zásade ani nevidím důvod na HA mlieko, ale dieta som nevidela je, takže treba spravit, čo povedala pani doktorka.
    Vyrážky a ich lokalizácia ako ich popisujete sú pravdepodobne detská atopická dermatitida, ekzém. Bioderma atoderm je dobrá volba. Keďže som dieta nevidela neviem viac poradit, samozrejme dajú sa predpísat aj iné mastičky, podla nálezu a lokalizácie. Hlavne kúúat len v čistej vode, nie dlhšie ako 5 minút a do troch minút po vybratí z vody ho natriet.

  • svrbiaca pokožka

    , Autor: kaatarinaa

    Dobrý den pani doktorka, mam 18 mesačného syna, a v podstate cca od pol roka u neho pozorujem taký problém, že si intenzívne škriabe hlavičku, ale vždy tak že cca dva dni ma takýto problem, potom to prestane na 2-3 týždne, zas sa škriabe. V hlavičke absolutne nič nemá, hygienu mame pravidelnu, neparfumovane šampony, problémy s alergiami na jedlo som zatial nepozorovala, bol 10 mesaicov kojený, teraz Nutrilon. Avšak teraz cca pred dvomi týždnami sa mu spravili na zátylku drobné vyrážky, ktoré neboli nejak výrazné ale po škrabaní sa mu zvýraznili, teda skor mu tam vznikli také ružové mapky. Natieram dva týždne Dermalexom, pupačiky su vysušené, ostala mu taká drsná kožička, ale stále si to skrabká, a zase silno skriabe aj hlavu. DAm na noc aj Fenistil, ale nejak nezabera. v hlave však nemá absolútne nič. Co to može byť a čo mi odporučíte? vyšetrenie krvi, kožné, alergologické..? s praškom na pranie nebol problem, nikdy nemal ani len nejaku problémovu pokožku, až na toto škrabanie. dakujem za radu, Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť aj zlozvyk. Skúsila by som babe šampon, je aj proti detskej seborhoey. Ak bude svrbenie pretrvávať, poriadila by som sa s lekárom. Je otázne, či by to mal riešiť dermatológ alebo alergológ.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: