Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,500 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cystorektokela

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň,
    po vaginálnom pôrode mi zostala cystorektokela 1. Stupňa. Robí mi to veľké problémy hlavne pri chôdzi, pretože cítim akokeby nejakú guľu v pošve. Urogynekologicka mi povedala, ze si mám na to zvyknúť a informovať sa do budúcnosti čo môžem a čo nemôžem robiť a prispôsobiť tomu životný štýl. Ale ja sa s tým zmieriť nechcem. Je možnosť nejako to riešiť, prípadne operácia, ktorá by to spravila? Je možné ešte do budúcna otehotnieť bez toho aby to spôsobilo problém a dieťa mohlo byť donosene?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je tažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, dá sa realizovať korekcia, či plastická úprava stien pošvy, či pošvového vchodu, ak však ešte plánujete tehotenstvo, neriešil by som to pred tehotenstvom. Cystorektokéla nemá vplyv na prípadný problém s donosením plodu. Ak nie je prítomný pokles maternice, iba mierny pokles stien pošvy, v tehotenstve by to nemalo robiť problém. Ako som však už hovoril, keďže som nevidel nález a nepoznám ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.