Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • TROMBOCYTY

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať pretože som v 35TT a mam hodnotu trombocytov 540….doktorka mi zatiaľ ešte žiadnu liečbu nedala…hematologička mi stale robi len odbery a liečba žiadna…dosť sa bojim lebo už som pred terminom tak či sa to stiha….nemoze sa mi nieco stať pri pôrode ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin trombocytózy môže byť viacero. Záleží tiež od toho, či sú patologické aj iné hodnoty, najmä koagulačných faktorov. Čo sa týka liečby, je to otázka na hematológa. Nebezpečnejšia by bola skôr trombocytopénia, teda pokles krvných doštičiek, kedy by nemuselo dôjsť k adekvátnemu zrážaniu krvi. Nepoznám však žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní hematológa.

Podobné otázky

  • Trombocyty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, boli mi robené nove odbery na trombocyty ktore mam cely zivot minimalne zvysene (norma 160-420) moja hodnota zo vcera je 422. Hematologa mam v pondelok a som 5+6tt je potrebne danie lieku na riedenie alebo jw hodnota este v norme ako mi hovorila všeobecná? Nakolko som po potrate mame strach.

    Plus este jedna otazka led som nevedela o tehotenstve som pila 1-2 kavy denne a 1-2 cierne čaje s mliekom dost po sebe, led som sa dozvedela o tehotenstve vysadila som kofeín neohrozí to tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, trombocyty máte tesne za hornou hranicou normy. Dôležité sú však hodnoty fibrinogénu, koagulačných parametrov, ktoré by mohli hovoriť o trombofílnom stave a nutnosti aplikácie nizkomolekulárneho heparínu, či liekov na riedenie krvi. Iba samotná hodnota teombocytov, ako aj pitie kávy, či čaju s mliekom nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Absolvujte hematologické vyšetrenie podľa plánu.

  • Zvýšené teombocyty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dostala som odpoved na zvýšené trombocyty, lieky som nato nebrala nakolko boli zvysene len minimalne. V maji 2022 som mala odbery 369 hodnota (norma 140-420). 2020 april UPT vsetko ok, august 2022 potrat sponatnyy (neviem ci bol spôsobený. Odber mam dohodnuty 12.10 akurat aom 5w + 0d tehotenstva. Letime domkv z dovolenky, myslite ze sa treba obávať alebo to vydrzi do tej stredy? Je nejako moznost ako pomahat zriedeniu krvi ked letime lietadlom ? (Zvýšený prijem tekutín, pohyb?) velmi sa obávame aby sa ten potrat nezopakoval. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Prileťte z dovolenky podľa plánu a absolvujte vyšetrenie podľa objednania. Ak ste mali koagulačné parametre v poriadku, nie ste riziková pacientka a nemali ste žiadne prejavy trombózy, nevidim dôvod na obavy.

  • Trombocyty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno pán Doktor, som v 13tt a hodnotu trombocytov mám 439, pani doktorka mi nedala nič, je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotu máte v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.

  • Aniball

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Cvičím s Aniballom, som 39týždeň a mám nacvičených 34cm, je to dostatok nacvičený pre hlavičku dievčatka ? Aký obvod môže mať hlavička pri narodení?
    Ešte by som chcela vedieť, či je v poriadku, že od 36tt moj doktor nemeria našu malú a ani ju neváži. Len kontroluje ozvy.
    a ešte prosím Vás, mám znížené trombocity, na hodnote 130, viete mi povedať, čím by som si ich ešte dokázala zvýšiť pred pôrodom ? Čo treba užívať okrem kyseliny listovej ?

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoved.

    S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte nacvičené veľmi slušné číslo, myslím si, že sa to odzrkadlí pri pôrode. Vo všeobecnosti, ak máte nacvičené nad 30 cm, je to veľmi slušný výsledok. Trombocyty viete zvýšiť užívaním ferropreparátov, teda preparátov železa. Voľnopredajným preparátom je Globifer Forte.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som Vam pisala ohladne pecenovych testov. Dakujem za odpoved. Mam vsak dalsiu otazku.
    Cize napisem este raz hodnoty mojich testov
    AST 0,59 ALT 0,75 GGT 0,22 ALP 2,24 .
    Albuminy 27, Fibrinogen 5
    Trombocyty,bilirubin,hemoglobin a ostatne vsetko v poriadku.
    V pondelok som sa zobudila s tym ze mi bolo nevolno. Mala som riedku stolicu 1krat. V utorok mi brali pecenove testy nakolko ma pichalo a bolelo v strede hned pod rebrami. Vo stvrtok ma taktiez rano prehnalo ale tiez len 1krat. Tieto pecenove testy ktore som Vam pisala mam robene v stredu. V stredu mi internista predpisal omeprazol hned na druhy den ma bolest pod rebrami presla. Este dodam ze v pondelok som jedla makove sulance. Zhodnotili ze asi to bol podrazdenx pankreas a zlcnik. Chut do jedla mam. Jem skor dietnejsie veci tento tyzden. Vcera som si dala hylak kvapky a smectu a detsky cierny caj. V podstate ma brucho teraz neboli, nemam ziadne svrbenie tela ani zltu pokozku, bielkoviny v moci podla papierikov nemam. Na tlak uzivam dopegyt nakolko som mala hranicny. A uzivam 3x2 magnerot. No dnes rano po prebudeni som isla na wc a stolica sice nebola uplne riedka no bola zelenej farby. Viete mi povedat vas nazor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa u Vás o gynekologický problém, s najväčšou pravdepodobnosťou máte podráždený žlčník alebo pankreas.