Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    A ešte prepáčte ja som sa pýtala na ten ultrazvuk či môže ublížiť a ďakujem za odpoveď no ale mám podotazku ako som písala robil sa ultrazvuk v pondelok minulý tento a potom dnes som 6+5. Trošku ma pichá teraz na tej strane kde bolo pozerane bábätko môže to byť z toho že to trošku podrazdilo? Doteraz to nebolelo ale teraz tam mám také pichanie akoby úplne dole tam ani nie je plod o čosi nižšie. ja len či sa mám obávať infekcie alebo to môže byť ozaj len podráždené z ultrazvuku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané pobolievanie je pravdepodovne spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice. Je to pomerne časté. Určite to nesúvisí s USG vyšetrením. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Vg1234

    Dobry den chcem sa tu po informovať otom ze mi meškala menstruacia tak som si spravila test (clear blue digitálny ) bol pozitívny mala som tam 1-2 to znamená 3-4 týždne tehotenstva prvý test som si robila 31.5 volala som gynekologické a ona ma obiednala hneď o dva dni išla som a spravila mi vnútorný ultrazvuk nevidela tam nic okrem slznici vraj je väčšia ako bola minule. Tak mi spravila HCG krvné testy nie boly na 10 ze vraj negatívne.. tak som si spravila zase tehotenský test obicajni a mala som jednu silnú a jednu slabšiu… dnes som si zase spravila tehotenský test (clear blue digitálny ) zase pozitívny (1-2) neviem mozno chibny test… je možnosť ze to tehotenstvo tam je ? Bojím sa ze to dopadne zle

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj nemá zmysel. Iba sa zneistíte a znepokojíte. Na USG nebude aj tak nič vidieť, aj keď si test urobíte skôr. BetaHCG 10 je pozitívna hodnota. Môže sa však jednať aj o mikropotrat. Možností je viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je potrebné odsledovať dynamiku betaHCG, ako aj USG nález. Ak nemáte žiadne ťažkosti, najmä bolesti, či silné krvácanie, odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Meranie v 30+4tt

    , Autor: DankaDanka

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať na jednu vec. Absolvovala som treti ultrazvuk v 30+4tt a znepokojilo ma jedno meranie a konkrétne CEREB 3.39 cm, podľa čoho mi povedal, že malý má 33.9cm, avšak podľa tabuliek by mal mať už okolo 40cm (ma 1600g). Ostatné merania boli v norme +- pár dní. Je niečo , čo som ja zle pochopila prosím Vás? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CEREB je parameter dĺžky mozočka plodu. Nepoznám presný softvér, ani bližšie okolnosti, preto sa neviem bližšie vyjadriť. Dĺžka plodu sa však v tomto týždni nedá pomerať. Definitívnu dĺžku novorodenca Vám povedia po jeho narodení. Ak boli výsledky všetkých biometrických parametrov v norme, môžete byť kľudná. Zbytočne sa netrápte.

  • Ešte podootazka

    , Autor: Florencia 5

    A nevadí že som tých usg mala 30-40 doposiaľ ? Že ich bolo tak veľa? Nemôže to spôsobit smrť bábätka alebo poškodenie jeho mozgu alebo autizmus? Prepáčte naozaj posledná otázka ale už sa moc nechcem dať sonovat no chcem vedieť že keď ich bolo tak veľa či je to ozaj v poriadku? A aj keď ma doktor starší ultrazvuk nevadí? Naozaj posledná otázka na toto
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ani častejšie USG vyšetrenia nespôsobia smrť plodu. Aj spomínaný Doppler mód by musel byť pustený dlho a často. Nemusíte mať obavy.

  • Časté sono ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa posledný krát spýtať od začiatku tehotenstva do 18tt som bola na ultrazvuku asi 30 krát kvôli špineniu krvácaniu potom kvôli zmene gynekológa všetko bolo krátke ultrazvuky do 10 minút. Včera som bola na ultrazvuku na pohotovosti kvôli tomu že som dostala loptou do brucha kopanec avšak dnes som zase išla na pohotovosť kvôli kŕčom ráno. Všetko je v poriadku akurát brucho je citlivé chcem sa spýtať či sa mám obávať škodlivosti usg? Alebo môžem byť v kľude viem že by sa to nemalo preháňať ale žiaľ takto to je tak ja len či je dôvod na obavy alebo môžem byť v kľude ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som už niekoľkokrát písal, bežné ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve sa považuje za bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler mód, ak by sa používal vo veľmi častých fázach, najmä v I. trimestri.
    Na druhej strane je však potrebné povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky význam. Je logické, že ak žena často navštívi tehotenskú pohotovosť, lekár prakticky nemá inú možnosť, ako objektívnejšie vyšetriť a posúdiť stav, ako realizovať USG vyšetrenie. Podľa mňa sa však nemusíte obávať, ak boli všetky výsledky vyšetrení a USG nálezy v poriadku.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Ešte sa potrebujem uistiť v jednej veci som 15+5tt a od začiatku tehotenstva som bola na sone okolo 17 krát najskôr kvôli špineniu a krvácaniu potom štandardné vyšetrenie potom som menila gynekológa a niekoľko krát som bola na sone u rôznych gynekológov doktorov lebo som sa nevedela rozhodnúť kvôli zmene bydliska a potom zase pohotovosť kvôli špineniu. Nikdy ma nesonovali viac ako 10 min. Niektoré boli dokonca Max minútu ale potrebujem vedieť či môže sono zabiť bábätko že mu napríklad prestane biť srdiečko čítala som rôzne štúdie teraz mám ísť v utorok zase na poradňu no potrebujem vedieť či aj pri takomto množstve ultrazvukov iba klasické sono nie zvukové či je dôvod na obavy alebo sa nemusím báť? Ide o to že vždy po sone ma bolelo podbrusko. Niekedy boli prístroje novšie niekedy ešte z čias socializmu ale aj tak sa chcem informovať či niečo hrozí ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď ste absolvovali pomerne početné USG vyšetrenia, a to ešte nie ste ani v polovičke tehotenstva, na tehotenstvo to vplyv nemalo. Nemusíte sa obávať.