Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fraxiparine v tehotenstve

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, mam otazku, som v 8tt a uz dva tyzdne si aplikujem injecie Fraxiparine, vzdy pred vpichnutim injekcii si miesto vydezinfikujem dezinfekčným tampónom určeným presne na toto – obs.Isopropyl alkohol. Ale az dnes ma napadlo, nemala by som pouzivat dezinfekciu bez obsahu alkoholu? Môze sa vpichnutim dostat nejaky alkohol do krvi? Alebo mozem byt kludna. dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Alkohol obsiahnutý v dezinfekčnom prostriedku nemá na tehotenstvo žiadny negatívny vplyv. Pokračujte v pravidelnej aplikácii nizkomolekulárneho heparínu podľa odporúčaní.

Podobné otázky

  • Fraxiparine 0,3ml

    , Autor: Flori

    Dobrý deň! 1.jula som bola na kyrete. 4.septembra som si robila tehotenský test ktorý bol pozitívny. Včera som bola na vyšetrení u gynekológa kde na sone bolo vidieť gestacny vak mal veľkosť 11mm. Gynekológ mi predpísal fraxiparine 0,3ml. Vraj kvôli tomu aby sa gestacnemu vaku dodala výživa. Naco je fraxiparine v tehotenstve dobrý? Keď sa vlastne používa na riedenie krvi? Gynekológ mi nevedel ešte ani povedať týždeň tehu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektorí obvodní gynekológovia predpisujú preventívne nízkomolekulárny heparín, aby nedošlo pri tvorbe cievnych prepojení medzi choriónom (budúcou placentou) a stenou maternice k tvorbe krvných zrazenín a aby bol zárodok dobre vyživovaný. Používa sa hlavne u pacientiek s trombofílnym stavom. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa informujte u Vášho obvodného gynekológa.