Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,826 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo

    , Autor: sandra172

    dobry den, prosim vas strasne sa bojim. mali sme s priatelom pred 2 tyzdnami pohlavny styk, bez kondomu. nespravil sa do mna a bol vo mne asi minutu lebo sam sa tiez bal, no je mozne aby ze by som bola tehotna? menstruacia mi meska 3 dni, stresujem uz od vtedy co sme mali pohlavny styk, priznaky ako nevolnost a podobne nemam ale aj tak sa bojim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Za daných okolností je pravdepodobnosť pomerne malá, no nie nulová. Odsledujte si to. Tri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mycomax 150 v 1. trimestri

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor. Z dôvodu silnej mykózy,na ktorú už nič nezaberalo, som užila 1tbl Mycomax 150. Krásne zabrala, prešlo svrbenie, výtok aj nafukovanie. No na druhý deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 4.TT. Mohla som nejak ohroziť bábo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové užitie preparátu nebude mať vplyv na tehotenstvo. Spomínaný preparát sa počas tehotenstva nemá používať iba preventívne, pretože nie sú realizované štúdie na tehotných. Absolvujte poradne a plánované vyšetrenia podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo ?

    , Autor: 282821

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať prosím či je možné tehotenstvo v tomto prípade.
    Prvý deň poslednej menštruácie bol 26.1.2024
    Dneska mi mala prísť Ms ale neprišla, klasický test bol negat ale včera som si robila 2 clearblue (predčasné) digitálne testy ktoré boli pozit
    Ale Dnes hodnota hcg v krvi bola len 53. Nie je to málo prosím ?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak Vám už bol realizovaný aj odber krvi na beta HCG a bol pozitívny, ste tehotná. Samozrejme, je to skoro realizovaný odber. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné odsledovať dynamiku rastu beta HCG, ako aj USG nález. Nevylučujem, že sa nejedná o normálne tehotenstvo, keďže však bolo zbytočne extrémne skoro zachytené, je potrebné to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Prehanadlo

    , Autor: mirka2305

    Dobrý večer prosím vás môže sa stať niečo dieťaťu keď si dám raz za týždeň prehanadlo (dulcolax)(36tt)vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preháňadlá by sa počas tehotenstva mali užívať iba po dôkladnom zvážení a po konzultácii s lekárom. Užitie raz týždenne by nemalo mať žiadny vplyv na tehotenstvo, treba však zvážiť prínos a riziko užívania.

  • EKG holter

    , Autor: nisa

    Dobry deň,

    Je použitie EKG holter na 24 hodín bezpečne v 8 týždni tehotenstva? Nemôže to nejako uškodiť?

    Taktiež vykonanie ultrazvuku mojich orgánov obličky pečeň žlčník? Sú možné nejaké komplikácie tehotenstva spôsobené týmto ultrazvukom?

    Veľmi pekne dakujem za odpoveď.
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, použitie EKG holtera je počas tehotenstva možné, rovnako tak nie je problém ani USG vyšetrenie brušných orgánov. Nebude to mať vplyv na tehotenstvo, nemusíte sa obávať.