Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prechádzajú živiny z výživových doplnkov do mlieka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Dojčím 5-mesačného synčeka a užívam výživové doplnky s obsahom luteínu, zeaxantínu, vitamínov skupiny B a železa, C-čko. Môžem očakávať, že cez moje mlieko sa k synčekovi dostanú tieto živiny? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, väčšina vitamínov prechádza do materského mlieka. S výživovými doplnkami to však tiež netreba preháňať. Pretože napríklad, hladina vitamínu C v materskom mlieku je relatívne stála a neovplyvňovaná zvýšeným príjmom vitamínu C matkou. Keďže pre vitamín C v materskom mlieku existuje regulačný mechanizmus, tak sa jeho obsah v materskom mlieku mení relatívne veľmi málo. Navyše, vitamín C za bežných okolností vydrží v tele mnoho dní, ak matka začne užívať vitamín C, tak bude skracovať doba, ktorú vitamín C zostane v tele. Preto nemá zmysel brať vitamín C, ak na to nie je konkrétny dôvod, a nemá zmysel dojčenému dieťaťu dávať vitamín C, pokiaľ nemá klinické príznaky nedostatku vitamínu C.