Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ide naozaj o tehotenskú cukrovku?

    , Autor: Deja23

    Dobrý večer,
    v 27 tt + 6 dní mi na diabetologii robili test na tehotenskú cukrovku (bez predošlých odberov u gynekológa, tie som naposledy absolvovala v 12. týždni, kedy som mala výsledok glukózy 4,0).

    Výsledok z testu vyšiel nasledovne:
    S-glukóza nalačno 3,47 mmol/l
    S-glukóza po 2 hodinách 8,27 mmol/l
    U-O GTT - Acetón nalačno Negatívny
    U-O GTT - Glukóza nalačno 0,93 mmol/l
    U-O GTT - Acetón po 2 hodinách stopy
    U-O GTT - Glukóza po 2 hodinách 29,0000 mmol/l

    Chcela by som podotknúť, že krv mi sestrička vzala po hodine a štyridsiatich minútach (čo bolo bráne po 2 hodinách), a rovnako vzhľadom k tomu, že sa mi skracoval krčok beriem Utrogestan.

    Diabetológ mi teda oznámil, že mi vyšla tehotenská cukrovka, podľa parametra glukózy 8,27mmol/l. Nariadil mi prísnu diétu, tzn. absolútne nič sladké, žiadne ovocie (a to mám problém so zápchou), zeleninu ako je mrkva, hrašok a podobne rovnako nie, lebo obsahujú cukor, sladené nápoje už v žiadnom prípade, biele pečivo takisto nie a mliečne výrobky obmedzene. Rovnako mám mať dostatok pohybu, čo sa vylučuje s odporúčaním gynekológa, ktorý mi nariadil pokoj na lôžkkeďže som sa v 20 týždni začala otvárať a skracoval sa mi krčok. Vzhľadom na problémy so zápchou mi predpísal Duphalac. Hodnotu cukru si mám merať glukomerom. Najskôr som skúsila jesť tak ako doteraz, to znamená dala som si aj ovocie, aj niečo sladké a po 2 hodinách mi vyšiel výsledok na glukomere 5,7 s tým, že som nevykonávala žiadnu fyzickú aktivitu, keďže mám nariadený pokoj na lôžku. Niekoľko dní po sebe som skúšala rôzne jedlá, aj čisto sladké, pričom zakaždým mi po 2 hodinách cukor nevystúpil nad 6,3. Dokonca som si cukor merala aj v kratšich intervaloch, napr. po pol hodine alebo hodine a cukor mi nevystúpil nad spomínanú hodnotu. A samozrejme s tým, že viac menej len oddychujem, prípadne sa trochu poprechádzať po byte, ako mi to nariadil môj gynekológ. Nerozumiem tomu, nemohli byť moje hodnoty skreslené kvôli skoršiemu odberu krvi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že rozdiel 20 minút by ukázal až tak skreslený výsledok. K záverom diabetológa, ani k jeho vyšetreniam, sa Vám vyjadriť neviem. Čo sa týka zápchy, skúsiť môžete užívať vlákninu, napríklad Psyllium. Pri nejasnostiach týkajúcich sa hodnôt glykémie kontaktujte Vášho ošetrujúceho diabetológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.