Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Serkláž

    , Autor: betka_17

    Dobrý deň, mám ešte jednu otázku. Som v 21 tt, písala som ohľadom nízko položeného bábätká, ktoré hlavičkou tlačí na krcok. Krcok sa nemení, ma rovnakú dĺžku, na vyšetrenie dĺžky krčka som bola v Šaci, kde namerali dĺžku 41mm a potom pri mojej gynekologicke, kde mi vyšla dĺžka 31mm, v obidvoch prípadoch bez funnelingu. Predchádzajúce tehotenstvo bolo ukončené v 18 tt, vyvolanim pôrodu, kvôli nedostatku plodovej vody. A tehotenstvo predtým mi bolo v 21 tt robená serklaz pre otváranie krčka, nakoniec som dieťatko donosila, dokonca som týždeň prenášala. Mám strach z toho krčka aj teraz, nerobí sa niečo ako preventívna serklaz ? Aby sa nezačal znova skracovať a otvárať ako predtým ? Alebo to stačí len sledovať ? A do akého týždňa je možné vykonať serklaz ? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, existuje aj preventívna cerclage. Podľa opisu však u Vás nie je na ňu dôvod. Cerclage sa za normálnych okolností vykonáva do 24. týždňa tehotenstva. Ak ste mali výsledky cervikometrie v poriadku, nie je prítomný funneling, ani infekcia v pošve, nemusíte sa obávať. Nepoznám však všetky informácie, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti predchádzajúcich tehotenstiev a výsledkoch vyšetrení v nich robených, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je potrebné pravidelné sledovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa jemu nebude niečo pozdávať, opäť Vás odošle na vyššie pracovisko a môžete prísť na našu kliniku.

Podobné otázky

  • Serklaz

    , Autor: betka_17

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, dnes som bola na morfologickom ultrazvuku aktuálne som v 13+2, pán doktor mi kontroloval aj krcok... Vravel že sa skracuje. Ma 2,5 cm, v akom štádiu by som mala byť odporúčaná na serklaz? V minulom tehotenstve som ju mala od 24 tt, lenže vtedy bol už aj otvorený... Teraz je zatiaľ len skrátený

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 14. týždni je ešte skoro hovoriť o skracovaní sa krčka maternice. Aj keď podľa opisu už spĺňate kritériá na profylaktickú cerclage, navyše máte aj anamnestickú záťaž, keďže ste v minulom tehotenstve mali insuficienciu krčka maternice a realizovanú cerclage. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nálezy. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je pravidelné sledovanie, realizácia kultivačného vyšetrenia z pošvy. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa spýtať či je možné keď dvaja rôzny lekári robia cervikometriu na dvoch odlišných sonách. Či môže byt rozdiel v meraní? Minulý týždeň mi doktorka namerala krčok 3,9 cm plus funneling v tvare V. Poslala ma na rizikovú ambulanciu+ nasadila liečbu magnezium, kludovy režim a progestenalle 2 tabletky denne do posvy. Dnes po 6 dňoch liečby mi iná doktorka na inom sone namerala krčok 3.1 cm bez funnelingu. Nejde mi do hlavy že by sa mi skrátil až o toľko v priebehu 6 dní. Nakoľko v 11 týždni mi doktorka robila cervikometriu tá bola 5 cm, a bez opatrení a ležania a liekov sa mi skrátil na 3.9 cm za 11 týždňov. Čo mi namerala prvá a tá istá lekárka. A že by sa mi skrátil o skoro 1 cm za 6 dní a nevidela ani funneling sa mi nezdá. O týždeň mám kontrolu a až sa mi zase skrátil krčok tak sa bude zvažovať serkláž nakoľko som ešte len 22+1 TG.

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri meraní DCK a realizácie cervikometrie je veľmi dôležité rozlišovať, čo je krčok maternice a čo už rozvíjajúci sa dolný segment maternice, čo niekedy môže byť aj falošne merané ako krčok maternice. Samozrejme, vplyv na hodnotenie nálezu má aj kvalita USG prístroja. Nález DCK 31 mm bez funnelingu v 23. týždni tehotenstva nie je indikáciou na cerclage. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Serklaž

    , Autor: Baja 21

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je bolestivé púšťanie stehu po serklaži ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je to bolestivé. Realizuje sa pri gynekologickom vyšetrení v zrkadlách.

  • Serklaž

    , Autor: Baja 21

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na skúsenosť s krčkom po serklaži. Som v 26 tt, v 23 tt mi robili serklaž. Teraz po včerajšej kontrole mám krčok 2,2 cm. Doktorka vravela že to je zatiaľ dobre. Chcem sa spýtať ako dlho je možné s takýmto krčkom ostať zatvorená a dotiahnuť to čo najďalej. Je možnosť že by to vydržalo až do termínu 30.09. ? Mám strach z predčasného pôrodu. Prvý syn sa mi narodil v 30 tt.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je tu aj možnosť, že vydržíte až do termínu pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Urobilo sa asi maximum. Nervozita Vám nepomôže. Skúste byť kľudná, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní.

  • Otváranie

    , Autor: Klaris22

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať . Som v 27 týždni a doktorka mi povedala že som sa začala otvárať . Ale že už na sitie nejdem lebo som vo vysokom týždni . Toto je moje druhé tehotenstvo , pri prvom som bola v 25 týždni na serklaz. Povedala mi že hrdlo mám 2, 2 cm . Chcela by som sa opýtať či je to v poriadku alebo hrozí predčasne narodenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky je riziko predčasného pôrodu u každej tehotnej. 22 mm krčok je iná údaj o celkovej dĺžke krčka maternice. Dôležité je, či je prítomný funneling, tzn. vnútorné otváranie krčka maternice, prípadne v akom rozsahu a aká je funkčná dĺžka krčka. Nález sa už vrátiť naspäť nedá, nemusí však ďalej dochádzať k progresii nálezu. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení. Postupujte podľa jeho odporúčaní.