Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Je pôrod blízko?

    , Autor: Michi2930

    Dobrý deň pán doktor. Dnes som absolvovala prvú poradňu v pôrodnici, kde budem rodiť. Som 35+5tt, nález po usg podľa veľkosti bábätka 37+3tt.
    Hrdlo centrované, dĺžky 1,5 CM, vonk.bránka pre prst, vnút.uzavretá, DS distendovaný hlavičkou plodu.
    Denne mávam občasné tonizácie.
    Magnézium beriem už cca od 24 tt, 3krát denne, plus som užívala utrogestan a carsaxu.
    Magnézium mám postupne do týždňa vysadiť.
    Moja otázka teda znie, či môžem očakávať pôrod skôr ako mám termín v polke marca, alebo byť kľudná, že to dovtedy dám. Prvý pôrod som mala predčasný, tak preto takéto obavy. Budem veľmi vďačná za Vašu odpoveď.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nález na pôrodných, ani týždeň tehotenstva nenasvedčuje tomu, že by ste mali rodiť, pôrodnica je nevyspytateľná, preto Vám nikto dopredu nepovie, kedy budete rodiť. Na druhorodičku máte primeraný nález. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už nejedná o predčasný pôrod. Carsaxu už máte mať vysadenú a prípadne nahradenú nízkomolekularnym heparínom. Tvrdnutie bruška, najmä vo večerných hodinách, je už v tomto týždni pomerne časté. Odsledujte si to. Magnézium znižujete postupne po jednej tabletke. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.