Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnedý výtok

    , Autor: betka_17

    Dobrý deň, chcem sa spýtať,písala som vám už o radu ohľadom krčka, kde mi pred týždňom na morfo ultrazvuku povedal lekár že krcok má 25mm,dal mi tabletky progestenalle vkladacie 2-0-3, brala som ich 2 dni a vysadila pre silné pálenie na radu môjho gynekológa a nasadila naspäť duphaston, ktorý beriem od začiatku tehotenstva 3x1. Včera večer som bola na pohotovosti pre slabší hnedý výtok, po 15 minútach to prešlo všetko bolo ok a krcok je nakoniec dlhý 43mm, uzavretý , bez funnelingu, dnes večer mám zase slabši tmavo hnedý výtok, dokonca po utreti aj jedna menšia hnedá zrazeninka, lekár na pohotovosti mi spomínal ešte placentu praeviu o ktorej som doteraz nevedela. Môže byť spinenie spôsobené z nej, alebo z tej náhlej zmeny hormonálnych tabletiek ? Doteraz som žiadne ťažkosti so spinenim nemala. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak je navyše chorión uložený nízko, pravdepodobnosť zašpinenia je o to väčšia. Dĺžka krčka 43 mm je úplne v norme. Ak Vám tabletky nevyhovovali a spôsobovali nežiadúce účinky, bolo správne rozhodnutie ich vysadiť. Odsledujte si to. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Doplnenie

    , Autor: Používateľ

    Dobrý deň len som zabudla doplniť otázku. To som ja "Ale02" že či to meskanie menštruacie a hnedy vytok môže súvisieť aj s tým, že som užila tabletku "Po" pred mesiacom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová antikoncepcia často spôsobuje znepravidelnenie menstruačného cyklu. Príčin špinenia však môže byť viacero. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematóm a hnedý výtok

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň chcem sa spýtať pár otázok. Som v 12t+5d tehotenstva. Keď som bola na konci 10 týždňa bola som hospitalizovaná v nemocnici kvôli krvácaniu. Dávali mi lieky a injekcie. V ten deň ráno sme mali pohlavný styk a krvácanie začalo poobede. Utekala som na pohotovosť. Po prepustení mi povedali že mám hematóm a menšiu zrazeninu. Povedali tiež že s bábätkom je všetko v poriadku. Bola som u svojho gynekológa a ten mi predpísal Progesteronelle 200mg dvakrát denne zapiť alebo vaginálne. Užívam ich pravidelne, sex sme vynechali. Posledné tri až 4 dni som začala špiniť a začal mi hnedý výtok. Ale žiadne krv ani zrazeniny. Čítala som že sa tým hnedým výtokom ten hematóm vstrebáva a vylučuje. Mala by som ísť k doktorovi? Nie je nič vážne to špinenie? Ďakujem zaq odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedou (starou) krvou, prípadne slabé krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Rovnako tak, ak už je prítomný hematóm nad vnútornou bránkou, jeho vstrebavánie a postupné vylučovanie sa môže prejaviť hnedým špinením. Ak sa nejedná o silné krvácanie, nie je nevyhnutné navštíviť pohotovosť. Odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hneda krv

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    v pondelok tohto tyzdna som silno krvacala a ostala som na marodke. Krvacanie ale uz slabsie sa opakovalo 2dni na to bola som na pohotovosti. Mam progestanalle 200mg aj magnezium aj ascorutin. Stale mi ale pocas kazdeho jedneho dna ide hnedy vytok a niekdy dost vela. Takto sa cisti maternica? Ako dlho to budem este mat? Alebo sa pomaly zvacsuje maternica a kym vyjde krv tak uz je hneda ? Niekdy s vytokom vyjdu aj take tmavo hnede zrazeninky.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci ste to nenapísali, dedukujem, že ste tehotná. Špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie hnedou krvou, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hnedá krv je stará krv, ktorá sa dostáva z maternice do pošvy a následne vyteká z pošvy. Máte nasadenú všetku potrebnú liečbu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hnedy vytok

    , Autor: Quiterrie

    Dobry den , potrebujem sa iba poradit ci je potrebne navstivit doktora, som cca v 6.-7.tt , minuly tyzden som bola na vysetreni, kde mi bola potvrdena mala tehotnost, kedy este bolo vidno iba plodovy obal . Robili mi aj cytologiu a ked som sa vratila domov mala som ruzovo hnedy vytok, ktory sa zmenil na hnedy . Vtedy som to pripisovala vysetreniu . Odvtedy to vsak stale mam v roznej intenzite , niekedy uplne malinko , velmi blede ale napriklad po sexe a den po nom je to vyraznejsie, aj viackrat za den. Jasnocervenu krv nemam. Moj doktor je momentalne na dovolenke a objednana som az o 11dni , tak sa chcem spytat ci je nutne vyhladat lekara skor, alebo mam pockat do terminu . Nerada by som nieco podcenila zamedbala ale takisto nechcem panikarit. Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Spomínané špinenie po realizácii onkocytologického vyšetrenia je tiež pomerne časté. Hnedá krv je stará krv, ktorá sa vyplavuje z maternice a vplyvom gravitácie stečie do pošvy až na vložku, či nohavičky. Pri nahlodávaní steny ciev dochádza k ich praskaniu a tým k zakrvácaniu. Je však vždy lepšie, keď sa krv dostane z maternice von, ako by sa mala hromadiť vo forme hematómu medzi stenou maternice a embryom. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Ak sa nejedná o krvácanie, či špinenie jasno červenou krvou, bude postačovať aj plánované vyšetrenie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Zuziiik

    Dobrý večer. Chcem sa opýtať, je to druhý deň sedemdňovej pauzy. Brala som anitkoncepciu prvý mesiac. Preto sa chcem opýtať, či sa krvácanie po vysadení alebo teda menštruácia dostaví? Alebo či je možné tehotenstvo aj napriek pravidelnému užívaniu v rovnaký čas každý deň. Či mám panikáriť alebo nie je treba. Mávam hnedý výtok a jeden deň počas užívania som mala aj slabé krvácanie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a tehotenstvo je veľmi málo pravdepodobné. Krvácanie z vysadenia alebo zo spádu hormónov sa najčastejšie dostavuje na 3. a ž 4. deň pauzy. Nemusí sa však dostaviť vôbec, prípadne sa môže začať aj na konci sedemdňovej pauzy a pretrvávať aj v priebehu užívania tabliet. Najmä v začiatkoch užívania sa môže špinenie, či slabé krvácanie vyskytovať aj prakticky počas celého cyklu. Panikáriť však určite nemusíte. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.