Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antibiotiká

    , Autor: mamka lianky

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či v tehu 36tt mòžem užívať antibiotiká Augmentin, mám problém so zubom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete užívať spomínané antibiotiká. Nebudú mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Nemusite sa obávať.

Podobné otázky

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, Gynekolog mi na diaľku predpísal macmiror vaginálne čipky kvôli tomu, že mám svrbenie a biely, niekedy žltý výtok. Naskytlo sa mi to po antibiotikách Zinnat. Aktuálne som v 20. Týždni tehotenstva a chcem sa spýtať či macmiror je bezpečný, lebo v letáku sa píše, že by sa v tehotenstve dávať nemal. A teda pravdepodobne mám kvasinkovu infekciu a či na to aj pomáha alebo si podľa vás mám radšej kúpiť cannesten vaginálny cipok.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v II. trimestri je jeho používanie bezpečené. Pravdepodobne sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu z porušenia vaginálnej mikroflóry vplyvom užívaných antibiotík. Aplikujte si Macmiror vaginálne globule po dobu 7 dní a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti hrdla a zvýšený zápal v 22tt

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či mi viete poradiť, od pondelka mám bolesti hrdla, bez teploty doktorka mi aj zistila zápal v tele 65, ale antibiotiká ešte nedávala.. odporučila mi calciovy sirup a Dorithricin no a práve na ten som čítala rozlisne názory či sa odporúča v tehotenstve.. neviete náhodou či je vhodný? bojím sa aby čokoľvek neublížilo dieťaťu, či ten zápal, či nevhodné lieky.. zdá sa mi že aj malý sa viac hýbe, neviem či je to v poriadku že len rastie alebo to môže byť že cíti nepokoj a tiež môže vnímať chorobu... som v 22tt.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Dorithricin je lokálne antibiotikum, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Pri hodnote CRP 65 mg/l je na zvážení nasadenie antibiotík, podľa stavu a nálezu. Zvýšte príjem vitamínov, najmä C a D, dodržujte doststočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Probiotika počas antb v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor. Dnes mi vyšiel pozitívny výsledok na streptokoka v hrdle. Som v 17 tt tehotenstva. Bol mi predpísaný Zinnat 500. Chcem sa spýtať či probiotika Probio-Fix INUM TRIM 3 sú postačujúce pri týchto antibiotikách. Alebo si mám kúpiť radšej nejaké iné ? Do pošvy si môžem dávať probiotika tiež napr. GYNIMUM?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané perorálne aj vaginálne probiotiká sú vhodné. Perorálne probiotiká užívajte medzi dávkami antibiotík a vaginálne si aplikujte najlepšie večer pred spaním. Probiotiká používajte počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj týždeň po ich doužívaní.

  • CRP 38 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, som v 17 tt tehotenstva a dnes som bola h doktorky kde mi CRP vyšlo na 38. Mám strašne bolesti hrdla a nič mi nepomáha. Chorobu mám už 4 deň. Doktorka mi spravila vytery ale výsledky budú až poobede v stredu a podľa toho mi bude vedieť predpísať antibiotiká. Prosím chcem sa spýtať, či hodnota CRP už nie je veľmi vysoká pre plod a či si radšej nemám už teraz vypytat antibiotiká, aby som neohrozila plod alebo mám počkať do stredy.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota CRP signalizuje zápal, takže nasadenie antibiotík je v tomto prípade na mieste. Nie je to však extrémne vysoká hodnota, pre ktorú by ste mali byť napríklad hospitalizovaná. Pár dní prebiehajúci zápal by nemal mať zásadné negatívny vplyv na tehotenstvo. Podľa opisu to vyzerá skôr na infekt horných dýchacích ciest. Ak boli výsledky všetkých tehotenských vyšetrení v poriadku a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na prílišné obavy. Dodržujte zvýšený pitný režim, aspoň 2 litre tekutín, či čaju denne, na bolesť hrdla je v lekárni k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Zvýšte si tiež dávku vitamínu C. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára, v prípade tehotenských ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.