Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ruzovy vytok

    , Autor: micka10

    Dobry den,chcem sa poradit a zaroven snad upokojit. Som v 18 tt preliecena cerstvo Dalacin a nasledne clotrimazol. Pri druhej tablete clotrimazolu som nasledujuci den rano mala akoby krvavu vlasovnicu vo vytoku a po 3tej tablete to iste ale jednorazovo rano. Druhy den po dobrati mi zacalo ruzove spinenie ktore je viac-menej len po wc na papieri. Vysetril ma gyn ze vypada byt vsetko v poriadku az na nizsie polozenu placentu. Prosim mam strach cim to ruzove spinenie je sposobene. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ružového výtoku môže byť viacero. Jednou z možných príčin je aj podráždenie sliznice pošvy aplikáciou vaginálnych preparátov. Ak boli všetky nálezy a výsledky vyšetrení v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.

Podobné otázky

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Špinenie

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 12+5tt pred 4dňami som začala špiniť hnedou krvou,vyhľadala som pohotovosť kde nenašli žiadnu príčinu,vraj to môže byť z placenty ktorá sa pripája na cievnu stenu maternice.Včera som bola aj na poradni kde mi môj lekár opäť urobil usg kde bolo opäť všetko v poriadku,vzal aj ster z krčka,aby sa zistilo odkiaľ krvácam,ale posledný ster pred polrokom bol úplne v poriadku.beriem duphaston 3x1 a od včera aj dicynone 3x1 na 10dni,chcem sa spýtať kedy by malo asi prestať špinenie?Dnes je to 5dni čo mám hnedý alebo ružový výtok.Dalšiu poradňu mám až o mesiac.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme tomu implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Je lepšie, ak sa krv nehromadí v maternici, ale odtečie von. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mohla som silnejsie spinit kvoli poklesu progesteronu

    , Autor: Mely1111

    Dobry den, ja by som sa chcela poradit, lebo uz zo stresu mi boli hlava. Od minuleho tyzdna (5+3tt) som spinila, najprv velmi slabo ruzovu, potom hnede. 3 sni iba, potom to prestalo. Po tychto som isla k dr 6+0tt, a mala som tam 2mm embryjko zatial bez akcii srdca. Dal mi utrogestan zatial cez usta 3x1. Zobrala som predvcerom cca okolo 11tej a okolo 4 zas. Bolo mi zle (bolest zaludka) , tak som si uz nedala ani na vecer, ani na dalsi den.... Ani zo spodu. Nijak. Hovorim si, ved uz nespinim. ????????‍♀️ Vcera cca okolo 11tej som si vlozila klasicke probio cipky probiotika, kedze citila som take jemne palenie, lezala asi hodinu, ked som vstala, tak klasika, citila som, ako tecie, ale, bol to ruzovy vytok. A hojne. Cely den zo mna tieklo ruzove a palilo ma zvnutra tam dole. Strasne som sa zlakla, tak hned som uzila aj progesteron, a zacalo sa to normalizovat. Uz vecer to bolo hnede, a ku koncu dna uz iba minimum. Dnes opat iba sem tam vidim po utreti svetlohnedy hlien. Podla Vas, co to mohlo byt? Kvoli progesteronu, ze som potom nedala nic? Cipku? Potrat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy môže dôjsť k ružovému výtoku, či zašpineniu aj po aplikácii vaginálnych čapíkov, globuliek, či tabliet. Skôr si však myslím, že sa jedná o tzv. implantačné špinenie. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa najčastejšie o ružové alebo hnedé špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hroziaci potrat

    , Autor: Gery123

    Dobry den, chcela by som sa vas opytat na nazor. Prvy krat som potratila v 6tt, potrat spôsobil len orgazmus, aj ked som brala duphaston. Som druhykrat tehotna, duphaston opat beriem, sexu aj orgazmu sa vyhybame, ale mam orgazmus v sne, co nedokazem ovplyvnit. V noci sa nato zobudim a nasledne nasleduje bolest brucha asi na 1min. Od tehotenstva sa mi to stalo 4x, z toho dnes rano uz aj ruzovy vytok. Samozrejme pôjdem ku gynekologvi a spomeniem mu to, ale ak znova kvôli tomu potratim, existuje podla vas riesenie ako ďalej? Ked znova otehotniem, opat sa zopakuju tie noci pocas ktorych zial orgazmus mam asi kvoli snom (hormony) a znova potratim a takto to bude dookola? Uprimne na sex absolutne nemyslim, ale nedokazem to proste ovplyvnit. Ďakujem za nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvôli orgazmu ste určite nepotratila. Príčin potratu v 6. týždni tehotenstva môže byť veľa. Čo sa týka spomínaného ružového výtoku, ten sa do 16. týždňa tehotenstva môže vyskytovať a aj sa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Môže sa prejavovať aj slabé špinenie, či krvácanie. Užívať môžete Ascorutin 3x1 tbl denne. Duphaston môžete užívať tiež. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.