Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plesen

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry den,som na zaciatku tehotenstva(6. tyzden). Nasla som na stene plesen,samozrejme v panike som ju hned zacala odstranovat.Jedine co som rychlo nasla po ruke boli vlhcene vreckovky.Plesen som samozrejme chytala aj rukami,aj sa mi dostala za nechty nechtiac. Az potom som si uvedomila,ze je to asi nebezpecne a teraz sa obavam ci to nejak nemohlo ublizit babatku v brusku…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plodu to neublížilo, skôr Vám to mohlo spôsobiť dýchacie ťažkosti. Do budúcna odporúčam vyhnúť sa podobnému odstraňovaniu plesní. Je vhodnejšie použiť preparát s rozprašovačom na odstránenie plesní. V tehotenstve je však vhodné používaniu podobných preparátov a odstraňovaniu plesní vyhnúť.

Podobné otázky

  • Pityriasis Rosea

    , Autor: moni.ka12345

    Dobrý deň pán doktor, som aktuálne v 33. týždni tehotenstva a dnes som si objavila červenú škvrnu na bruchu - zo skúseností z minulosti, kedy sa mi na koži už takéto niečo vyhodilo, som si na 90% istá, že ide o pityriasis rosea (pleseň) - aktuálne o veľkosti zhruba 1 cm. Znepokojilo ma to a neviem sa dopátrať, či je to v tehotenstve nebezpečné a ani či na to existuje nejaký vhodný krém počas tehotenstva, hlavne keď je to na bruchu. Poradňu u mojej pani gyn. mám až budúci týždeň. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pityriasis rosea je obzvlášť nebezpečná v skorom štádiu tehotenstva, kedy môže dôjsť k potratu, či poruchám vývoja plodu. V neskorom tehotenstve nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre plod a celkovo pre tehotenstvo. Toto je však otázka pre dermatológa, ktorý na základe lokálneho nálezu stanoví, či potvrdí diagnózu a určí ďalší postup, prípadne nasadí potrebnú liečbu. Lokálne antimykotiká však nemajú na tehotenstvo negatívny vplyv.

  • Savo proti plesniam v tehotenstve

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň, stala sa mi menšia nehoda v domácnosti. Som v 7. mesiaci tehotenstva a pri upratovaní bytu sme museli použiť Savo proti plesniam (na pleseň vo vstupnej hale a pri vani). Keď som ho už išla odložiť, zistila som, že uzáver je slabo zatiahnutý a na ruku bez rukavíc (priamo na pokožku) mi potieklo z čističu. Nešlo o veľké množstvo, len to, čo sa stihlo uvoľniť cez neutesnený uzáver. Ihneď som dala ruku pod vodu a následne ešte 2x umyla ruky mydlom. Inak som si dávala pozor, priestor sme poctivo vetrali, v danej miestnosti som používala celý deň respirátor. Chcem sa opýtať, či to môže spôsobiť v tehotenstve nejaké problémy. Koža na ruke je v poriadku, žiadna rana, začervenanie, svrbenie, ani nič podobné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že to nebude mať na tehotenstvo žiadny vplyv. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • Vaginálna mykóza

    , Autor: M_8990

    Dobrý deň, pán doktor,
    na poslednej tehotenskej poradni som povedala gynekológovi, že ma trápi vagin. pálenie. Vyšetril ma pomocou zrkadla a usúdil, že sa jedná o kombinovanú infekciu, na ktorú mi nasadil Macmiror complex 500mg a krém Jenamazol na vonkajšie použitie. Pálenie ustupovalo ale asi v strede liečby som pocítila veľké zhoršenie, ale v liečbe som pokračovala až do konca. Keďže sa mi to vôbec nezlepšilo, musela som ísť znova k doktorovi. Na vyšetrenie nepoužil zrkadlá, ale niečo podrobnejšie (nevidela som presne, čo konkrétne) a podľa toho usúdil, že mám pleseň. Odobral mi stery. Zvláštne pre mňa je, že povedal, že to mám od partnera. Je pravda, že sme mali s manželom asi pred tromi týždňami nechránený pohlavný styk v čase, keď som sa cítila dole relatívne dobre - to bolo ešte pred prvou liečbou Macmirorom + Jenamazolom, potom sme už žiadny pohlavný styk nemali. Manžel sa po danom styku vyhádzal na žaludi. Myslíte, že tvrdenie doktora, že to mám od manžela, je správne? Ak by bol manžel len prenášač, nebol by bezpríznakový? Manžel používal vyše týždňa Canesten krém. Vyzerá, že už je to v poriadku. Myslíte, že je u ňho potrebný nejaký kontrolný ster? Myslím, si, že manžel dostal mykózu odo mňa (nie ja od neho), keď som ju ešte nemala veľmi silnú a teda príznaky, ako pálenie, boli u mňa slabé.

    Všade čítam, že mykóza je v tehotenstve častá v dôsledku hormonálnych zmien. Momentálne mám v rámci druhej liečby užívať Canesten kombi a počkáme na výsledky kultivácie.

    Prosím ešte o názor, či je možné, aby sa muž po styku vyhádzal len v dôsledku zlej hygieny, teda ak chýba umytie pred a po styku a nemusí sa jednať o infekciu, keď to po pár dňoch prejde samo.

    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvasinková infekcia je v tehotenstve, a v letných mesiacoch pomerne častá, prenášať si ju môžete navzájom. Ak liečba Canestenom u partnera zabrala a nemá žiadne prejavy, nie je potrebné u neho robiť kultivačné vyšetrenie, ak bolo kultivačné vyšetrenie robené u Vás. Je potrebné vyčkať výsledky kultivácie. Čo sa týka hygieny, imunitný systém si s bežnou infekciou miernej intenzity poradí aj sám. Je samozrejme vhodnejšie dodržiavať hygienický režim pred aj po pohlavnom styku, dá sa tým vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam. Odporúčam počas liečby, ako aj do obdržania výsledkov dodržiavať pohlavnú abstinenciu.

  • plesne

    , Autor: jajuska13

    Dobry den, dcerku stale dojcim, ma 7 mesiacov. asi dva tyzdne som registrovala na nohe medzi prstami nejaky ekzem, pouzivala som jeden uterak. dnes som bola na koznom, a ze je to rozsiahla plesen, mam pouzivat zvlast uterak na nohy. dufam, ze doteraz som nemohla nic preniest na prsniky napriklad. dr mi predpisala micetal roztok aj krem, tam je vsak pisane, ze dojciace zeny maju byt obozretne a konzultovat pouzivanie s lekarom, lebo nie su klinicke studie, ci liecivo flutrimazolum prenika do materskeho mlieka. teraz sa bojim a mam dilemu, ci nemozem ublizit dcerke, alebo ci mam s liecbou pockat, na druhej strane sa bojim aby som si to nerozniesla po celom tele. mozem teda ten pripravok uzivat? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    táto inforácia je písaná na každom prípravku, pretože ako som už mnohokrát spomínala klinické štúdie na tehotných a dojčiach ženách sú neetické preto sa nerobia. Užívanie nie je nebezpečné, a kedže ide len o lokánu terapiu tak je benefit z preliečenia vyšší ako relatívne riziko pre vaše dieťa.