Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ostruzina malinova

    , Autor: cruz

    Dobrý deň, odporúčate pred pôrodom piť čaj z ostružiny malinovej?
    Ak áno, od ktorého týždňa tehotenstva, prípadne v akom množstve?
    Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v ľudovom liečiteľstve slúži ostružina malinová ako bylina, ktorá pripravuje telo na pôrod, posilňuje maternicu, znižuje bolestivosť kontrakcií, pomáha aj pri bolestivej menštruácii. Za tieto účinky sú pravdepodobne zodpovedné flavonoidy, zatiaľ sa to však nepodarilo potvrdiť. Klinické štúdie, zaoberajúce sa vzťahom medzi pôrodom a užívaním listu ostružiny malinovej, nie sú však jednoznačné ani postačujúce. Napriek tomu, že sa uskutočnilo niekoľko štúdii na zvieratách a zopár na tehotných ženách, stále vieme veľmi málo o konkrétnych účinkoch listu malinovníka na pôrod. Problémom výskumov je, že zahŕňajú malé počty žien, diskutabilné je aj samotné dávkovanie ostružiny v rôznych formách, v niektorých prípadoch chýba kontrolná placebo skupina alebo sú prevádzané len na zvieratách. Z doterajších výsledkov však vyplýva, že je vhodné dôkladnejšie overiť účinnosť, ale aj bezpečnost listu maliníka pre matku aj dieťa.
    Neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky na matky ani novorodencov. Nepotvrdili sa žiadne klinicky významné rozdiely, čo sa týka straty krvi matky pri pôrode, Apgar skóre dieťaťa, krvného tlaku matky, dĺžky tehotenstva, pravdepodobnosti lekárskeho zákroku či potreby epidurálky. Neboli zistené štatisticky významné rozdiel v dĺžke pôrodu. V skupine žien užívajúcich list malinovníka sa zaznamenalo malé skrátenie prvej a druhej doby pôrodnej, avšak bez klinickej významosti. Užívanie sa nemá začať skôr ako 6 až 8 týždňov pred termínom pôrodu. Čo sa týka dávkovania, je rozdielne pre konzumáciu čaju, tabliet, či tinktúry. Štandardné odporúčanie pitia čaju je 2 až 3 krát denne cca 1,5g listov, čo je asi jedna lyžica, zaliata 250ml vriacej vody. Nejedná sa však o liek, iba od výživový doplnok. Viac Vám poradia v lekárni.