Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plod je o 2 tyzdne mensi

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, myslite si ze mam este najaku sancu ze bude vsetko v poriadku ak som bola na prvom vysetreni v tehotentve a podla MS som mala byt 8+1 ale ultrazvuk ukazal iba 6+1?
    Moja pani Dr. okomentovala ze vidi pekny pravidelny gestacny vak a v nom embryo ktore namerala vo velkosti cca iba 4mm, srdiecko este nepotvrdila. Prietok krvi tam videla.
    Cyklus mavam viac menej pravidelny 28-31 dnovy. Avsak prave pocas tohto mesiaca kde doslo k oplodneniu sme boli na dovolenke v zahranici, cize mohla sa ovulacia posunut z dôvodu cestovania, zmena stravy, prostredia a nejaky ten stres okolo toho.
    Vôbec nespinim, priznaky tehotenstva stale mam, dokonca za posledne dva tyzdne este silnejsie, vytok mam biely,mliecny co som sa docitala ze je v tehotenstve povazovany za zdravy.
    Za kolko dni od tohto prveho ultrazvuk odporucate dalsi?
    V marci som uz prekonala jeden MA a nasledny kyret, neviem ci to ma vplyv na tuto tehotnost.

    Dakujem za vasu odpoved.
    Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že ovulácia bola posunutá a z tohto dôvodu nesedí datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie. Kontrolné USG vyšetrenie sa v prípade, že sa jedná o žiadané tehotenstvo a pacientka nemá žiadne ťažkosti, odporúča realizovať po 7 - 10 dňoch od posledného. Už by malo byť jasne vidieť akciu srdca. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Nebije srdiečko a plod je o 2 tyzdne mensi

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    v 9tt+1 mi bolo robene prve sono v tehotenstve. Dr. zial zistil ze plod zodpoveda 7 tt je mensi ako by mal byt. Nevidel ani akciu srdiecka ani prietoky krvi.
    Odporucil mi kyretaz cim skôr.
    Myslite ze je este je sanca ze predsa by sa mohla ukazat akcia srdiečka?

    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak v 7. týždni nie je prítomná akcia srdca, jedná sa o Missed Abortion, teda zamlčaný potrat a je potrebná revízia dutiny maternice. Ak sa jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte ťažkosti, môže sa zrealizovať kontrolné USG s odstupom niekoľkých dní, neočakávajte však zázrak.