Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,617 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sono

    , Autor: Alexandra1007

    Dobrý deň pán doktor. Som v 29+1 tt a bol mi diagnostikovaný aj gestacny DM
    Chcela by som sa opýtať na výsledky zo sona boli nasledovné
    BDP 75 mm
    HC 275 mm
    AC 248 mm
    FL 56 mm
    Poloha PPH/I
    Záver 29+0, hmotnosť cca 1373g
    Sú podľa vás výsledky v norme ? Bolo mi predpísané aj železo dnes...A čo znamená tá poloha plodu? Je otočené správne alebo sa ešte otočí?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, parametre sú v norme. Plod je otočený pozdĺžne hlavičkou, teda je otočený “správne”. Poloha plodu sa však ešte môže zmeniť, so stúpajúcim týždňom tehotenstva pravdepodobnosť otočenia plodu v maternici klesá. Ak máte potvrdenú tehotenskú cukrovku na diéte, dodržujte odporúčané opatrenia a pokračujte v užívaní železopreparátu.

Podobné otázky

  • Sonografia prsnikov

    , Autor: Zdencika

    Dobry den p.doktor prosim o radu - minuly rok som mala mikrocystu na prsniku - kontrola o 9 mes. 4.3.2022 (t.j.tento rok -vsetko bolo ok, sonograficka mi dala termin az o rok v marci 2023) v tomto case som bola v 10 tyzdni tehotenstva. Dnes som bola v tehot.poradni 33 tyzden tehot.bola mi robena aj prevencia t.j.ster z krcka maternice + palp.vysetrenie prsnikov - OK a lekarka mi dala termin na sono na zajtra. Ked som jej vravela ze som bola v marci ona len ze: chodte kvoli dojceniu potom sa dlho nedostanete. Pride mi to "zbytocne" ozarovanie aj ked minimLne + samozrejme 25 eur. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva, ako aj v období laktácie nemá zmysel realizovať preventívne vyšetrenie prsníkov. Ak ste mali realizované USG prsníkov v marci tohto roku a s negatívnym výsledkom, nárok na preventívne USG vyšetrenie prsníkov máte najskôr o rok.

  • Morfologické sono 20tt

    , Autor: Zdenda7

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať. Vo štvrtok som bola v rámci 20tt na vyšetrení u svojho lekára, zastupovala ho kolegyňa. Robila mi morfologické sono, všetky výsledky z jej vyjadrení boli v poriadku. Akurát pri srdci nevidela štvordutinku, cievy áno. Povedala, aby som sa radšej zastavila ešte za svojím lekárom, on však robí až 19.8.
    Chcem sa teda opýtať, čo to môže znamenať, či pani doktorka len na sone nevidela riadne srdce(hovorila ze je trosku v tieni) alebo môže byť srdce nevyvivinuté, hoci miery, váha a ostatné výsledky sú dobré, a teda čo by to znamenalo pre dieťa.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špecializované morfologické (genetické) USG vyšetrenie vykonávajú iba lekári s atestáciou z maternofetálnej medicíny, nie každý radový obvodný gynekológ. Iba ma základe opisu sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať vyšetrujúcich lekárov. Ak sa im niečo nebude pozdávať, odošlú Vás na vyššie pracovisko k lekárom s atestáciou z maternofetálnej medicíny, ktorí vykonávajú špecializované USG vyšetrenia.

  • Krčok info

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, práve som si všimla v správe z poradne že mám uvedené cervix skrátené 2,5 sakrálne, uzatvorený, plod nalieha hlavičkou. To je niečo zlé? Aj pred mesiacom mi to isté napísal ale pritom mne povedal keď meral sonom dĺžku krčka 4,3 tak nechápem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží týždňa tehotenstva, v ktorom sa nachádzate. Palpačný nález na krčku, kedy sa hodnotí dĺžka krčka zvonku cez pošvu je vždy iný, ako vyšetrenie DCK (dĺžky kanála krčka maternice) pomocou USG, kedy sa meria krčok v celej dĺžke až po vnútornú bránku, ktorá je pri uzatvorenom krčku nehmatateľná. Nález na krčku je v poriadku. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku a vyšetrujúci lekár Vám k tomu nič nepovedal, nemusíte sa obávať. Najvhodnejšie je sa však pri nejasnostiach pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvácanie po KET

    , Autor: Kokoska

    Dobrý deň,14 deň po KET som mala pozitívny test z krvi na HCG hodnota 1525.na druhý deň mi začalo krvácanie(boli tam aj také krvne zrazeninou)tak som hneď volala do centra asist.repr.kde mi zvýšili dávky estrofem na 4x2+ascorutin 3x1 a klidovy režim.do večera krvácanie prestalo.na sono kvôli akcii srdiečka idem až o 2tyzdne ako zistím či som nepotratila?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prakticky to Vy sama nezistíte, ak nebolo krvácanie silnejšie, prípadne silné krvácanie nepretrváva. Mohlo sa jednať iba o implantačné špinenie. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Anopyrin v tehotenstve

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť presnejšie akurát mi beží 32.tt a užívam anopyrin 150mg/denne pred spaním lebo mám zvýšené riziko preklampsie. Na 3.sono mi lekár povedal, aby som užívala do konca 34.tt a môj gynekológ, že do 36.tt a teraz neviem presne kým sa riadiť. A tiež sa chcem spýtať, ak užívam aj magnerot 500mg 3x denne to môžem užívať naďalej do pôrodu alebo tiež sa odporúča vysadiť skôr pred pôrodom? Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem, s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Anopyrin v profylaktickej dávke sa odporúča užívať do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. MagneROT nemá zmysel užívať dlhšie, ako do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Samozrejme, v prípade kŕčok v lýtkach môžete magnézium v malých dávkach užívať až do konca tehotenstva.