Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mešká menštruácia

    , Autor: Peťa55555

    Dobrý deň,
    Mám pravidelnú menštruáciu. 4 rok sa pokúšame o dieťa a tri dni mi mešká menštruácia. Prvý deň menštruacie mi bolo zle na vracanie. Vyhladávam pikantne jedla čo aj ľúbim. Pobolieva ma v brušku a pichá, tak isto bedrá a kríže. No a tehotenský test mam negatívný. Kedy je najvhodnejšie si robiť tehu test aby bola zachytená vyššia hladina HCG hormónu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, stačí však aj o dva týždne, ak nebudete mať žiadne ťažkosti.

Podobné otázky

  • Nízke HCG

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň, prosím Vás o informáciu, po predchádzajúcom MA v 11tt (plod sa prestal vyvíjať v 6tt, hoci už bilo srdce) som po 8 mes. opäť tehotná, avšak moja hodnota HCG bola v 31 dc (posledná MS 28.10.2023, mávam 28-29 dňové cykly) len 16, následne robený odber v 33 dc a stúpla len na 24. Mala som PPS s gonasi kid a užívam každý večer vagin.1 tabletu progestanelle. Ďalší odber mi urobia s odstupom 10 dní. Mám sa obávať, že mi hrozí opäť potrat? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Je zbytočné realizovať odbery krvi, ako aj tehotenské testy, ak ešte nemešká menštruácia nemešká. Jedná sa o extrémne skorý záchyt tehotenstva. Na USG nebude aj tak nič vidieť. Je skoro sa vyjadrovať k prognóze. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola o 10 - 14 dní. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Som tehotna?

    , Autor: _kodiak12A

    Dobry den, mam hrozny strach z otehotnenia, nakolko mi meska menstruacia uz 20 dni. Posledny pohlavny styk som mala v juni, s barierovou antikoncepciou. Menstruaciu som cez jul a august dostala. Som objednana ku gynekologicke, no bohuzial az o 6 dni. Zatial som pouzila testy a vysli mi 3x negativne, no pocula som, ze v neskorsich stadiach tehotenstva je mnozstvo hormonu take velke, ze to uz test nemusi zachytit.

  • Sliznica

    , Autor: lieno

    Dobrý deň, 4 deň mi mešká menštruácia, test som si robila po 2 dnoch meškania, bol negativny, necitim , že by som mala dostať. A mam vysoku sliznicu maternice. Môže to znamenať tehotenstvo či blížiacu sa menštruáciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť falošne negatívny, ako aj falošne pozitívny. Pojem vysoká sliznica je široký. Ak je na USG popisované sekrečne zmenené endometrium, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie aj jednoznačne potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo.

  • Špinenie

    , Autor: Rafik

    Dobrý deň,dva týždne mi mešká menštruácia,včera som si robila test Clearblue vyšiel pozitívny 2-3 týždne. Po malej potrebe som na toaletnom papiere mala slabo ružový výtok dvakrát . Môže to byť niečo vážne ?K doktorovi sa chystám o dva dni. Žiadne ťažkosti okrem únavy a miernej bolesti prs nemám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o implantačné špinenie, ktoré je pomerne časté. Ak nie je prítomné silnejšie krvácanie čerstvou krvou a nemáte žiadne ťažkosti, stačí navštíviť Vášho obvodného gynekológa podľa plánu.

  • Prvý týždeň tehotenstva

    , Autor: Mima111211

    Som v prvom týždni tehotenstva nebýva mi nevoľno ako pri prvom dieťati len mám časté bolesti v podbrušku týždeň a jeden deň mi mešká menštruácia a mám aj bolesti v prsníkoch je to v tehotenstve normálne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, odkiaľ viete, že ste v prvom týždni tehotenstva, keďže sa v tomto týždni tehotenstvo potvrdiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.