Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plánovanie tehotenstva

    , Autor: niki49

    Dobrý deň. Prekonala som zápal močových ciest, pri ktorom som užívala antibiotiká Nolicin. Chcela by som sa spýtať, či je potrebné po tejto liečbe nejaký čas počkať, alebo je možné plánovať tehotenstvo aj ihneď po dobraní liekov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako preventívne opatrenie je vhodnejšie s plánovaním tehotenstva počkať na ďalší cyklus po doužívaní antibiotík.

Podobné otázky

  • Planovanie a prechladnutie/chripka

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    citim ze som prechladena alebo trosku chora neviem presne co mi je ale nemam teploty len trosku upchaty nos a potim sa lebo beriem paralen. Blizia sa mi plodne dni a velmi chceme skusit otehotniet. Plodne dni by som mala mat o 7-8dni cca takze verim ze sa z toho vylizem este cajmi a paralenom ale aj keby som mala este nejake priznaky tak mozem skusit alebo hrozi nieco zarodku nebodaj nejake postihnutie kedze mam v sebe virus alebo som proste prechladnuta? Beriem Femibion na planovanie tehotenstva a aj C vitamin kazdy den.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa necítite nejako choro, môžete sa snažiť. Ak sa však na to cítiť nebudete a budete mať ešte prejavy nachladenia, vhodnejšie bude počkať so snažením sa na ďalší mesiac.

  • Planovane 3.tehu

    , Autor: Efca22

    Dobry den prajem, rada by som sa spytala, ci je problem pri obezite a po dvoch cisarskych s hrubkou jazvy 4mm,dalsie - tretie tehotenstvo. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé ďalšie tehotenstvo po dvoch predchádzajúcich cisárskych rezoch je rizikové. Samozrejme, obezita je ďalším rizikovým faktorom. Plánovanie tehotenstva je na zvážení, prípadne, či najskôr neupraviť hmotnosť.

  • Protilátky

    , Autor: Losos

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Váš názor.
    Jedná sa o :
    *2 potraty do 10 týždňa( posledný júl 2019-histologia vzdy ok)
    *aktuálne prebiehajúce tehotenstvo - 7 týždeň.
    Odvetedy navštevujem hematológiu-
    *pozitívny Lupus antikoagulans,
    *chronicka lahka trombocytopenia,
    *pozitívny PAT s vazbou na IgG na erytrocytoch
    *v eluáte potvrdené auto anti - C a anti - e protilátky ( vysetrene v roku 2019 na 1 krizik) aktualne potvrdene na 3 kriziky.

    Okrem hematologie chodim na reumatologiu, kde je pravdepodobne, ze konecnou diagnozou bude systemovy lupus.

    Zaujima ma Vas nazor na to, aka je prognoza jednak donosenia dietata a tiez toho, ci je vobec mozne, ze by bolo zdrave a nebolo postihnute niektorou z foriem hemolytickeho ochorenia novorodenca.

    Lieky: Anopyrin 50mg,Fraxi 0.3,vit. D, železo, kyselina listová.

    Hematologicka a gynekolog mi povedali, ze uvidime. Ja vsak nechcem riskovat porod postihnuteho dietata, pripadne dietata, ktore opat umrie. Z tohto dovodu ma zaujima Vas nazor, pripadne skusenost, nakolko to aktualne nemam s kym konzultovat.
    Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
    Kristina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčina opakujúcich sa potratov bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofilnym stavom. Plánovanie tehotenstva u pacientok s lupusom býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ktorú pacientka v danom čase užíva, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť. Ak však u Vás ešte nebolo jednoznačne potvrdené ochorenie, treba vyčkať na výsledky. Našťastie väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev je však pravda, že lupus môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkám s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, anti-fosfolipidový syndróm (riziko tvorby krvných zrazenín) alebo určité protilátky v krvi (tzv. anti-Ro alebo anti-La protilátky).