Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antibiotiká

    , Autor: Katarína778

    Dobrý deň, som v 36 týždni tehotenstva a zistili mi ureoplazmu. Môj lekár mi predpísal lieky Klerimed 500 mg. Chcem sa opýtať či užívanie týchto antibiotík môže nejakom poškodiť plod Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, makrolidové antibiotiká sa počas tehotenstva môžu užívať, navyše ste už v poslednom mesiaci tehotenstva, plod je už vyvinutý. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Choroba

    , Autor: 1111

    Dobry den, pan doktor, vcera som bola u lekara, kedze ma velmi boli hrdlo, predpisal mi antibiotika Ospamox 750, ktore mam brat 7 dni...dnes som si vsak vyskusala urobit tehotensky test, lebo mi meska menstruacia, kedze sa s partnerom snazime o dieta a vysla mi druha ciarka sice slabsia ale videlna, poslednu menstruaciu som mala 25.3. cize by to mohol byt zaciatok 5tt...preto sa chcem opytat ci su tieto antibiotika bezpecne a mozem ich dalej uzivat...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpísané antibiotiká môžete užívať, sú bezpečné aj v tehotenstve. Odporúčam užívať aj probiotiká a do pošvy si aplikovať vaginálne pribiotiká.

  • Bolesti hrdla a zvýšený zápal v 22tt

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či mi viete poradiť, od pondelka mám bolesti hrdla, bez teploty doktorka mi aj zistila zápal v tele 65, ale antibiotiká ešte nedávala.. odporučila mi calciovy sirup a Dorithricin no a práve na ten som čítala rozlisne názory či sa odporúča v tehotenstve.. neviete náhodou či je vhodný? bojím sa aby čokoľvek neublížilo dieťaťu, či ten zápal, či nevhodné lieky.. zdá sa mi že aj malý sa viac hýbe, neviem či je to v poriadku že len rastie alebo to môže byť že cíti nepokoj a tiež môže vnímať chorobu... som v 22tt.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Dorithricin je lokálne antibiotikum, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Pri hodnote CRP 65 mg/l je na zvážení nasadenie antibiotík, podľa stavu a nálezu. Zvýšte príjem vitamínov, najmä C a D, dodržujte doststočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Codein v tehotenstve

    , Autor: MataŤapa

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či sa môže užívať CODEIN v tehotensve. Som v 27tt a mám strašne drazdivy kašeľ v noci, mám aj antibiotiká 5den a mám pocit ako keby mi nezaberali. Už som z toho unavená a ubolena. Už má boli aj bruško na ľavej strane ako kašlem. Prosím o radu DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Kodeín prechádza placentárnou bariérou. Negatívny vplyv kodeínu sa nepodarilo jednoznačne dokázať, ale jeho riziko sa považuje za nízke. Pri použití u ľudí bolo zistené spojenie medzi poškodeniami respiračného traktu a užívaním kodeínu v prvom trimestri tehotenstva. Kodeín môže spôsobiť útlm dýchania a abstinenčné príznaky u novorodencov, ktorých matky užívali kodeín počas tretieho trimestra. Ako preventívne opatrenie je potrebné sa vyvarovať užívaniu kodeínu počas tretieho trimestra gravidity a počas pôrodu. Vo všeobecnosti sa kodeín môže počas gravidity pri správnej indikácii krátkodobo užívať, pričom treba zvážiť riziko a účinnosť liečby. Pri pár dňovom užívaní by sa však nemalo nič stať. Na podporu vykašliavania, ako aj proti samotnému kašľu, sú v lekárni dostupné viaceré voľnopredajné preparáty. Určite Vám tam budú vedieť poradiť. Odporúčam tiež užívať probiotiká, najlepšie medzi dávkami antibiotík. Vhodná je tiež aplikácia vaginálnych probiotík, najlepšie večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Liečba- enterococus

    , Autor: Slavomíra123

    Dobrý deň pan doktor, som v 35.t. tehotenstva, a keď som bola po výsledok z vyteru po poslednej poradni, tak mi vyšiel enterococus, vraj som ho mala v žalúdku a ukazal sa aj v pošve. Dostala som lieky Macmiror 500, a napadlo mi, či som si toho bacila nemohla uz preliecit antibiotikami. Lebo v deň, keď som bola na vyter, tak som začala brat antibiotiká (Amoksiklav) predpísané vseobecnou lekárkou na kašeľ. Moja gynekologička o tom nevie, nemohla som sa jej na to opýtať. Na vytere bola iná p. doktorka. Tak sa chcem uistiť, či nebudem brat zbytočne ďalšie lieky. Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od citlivosti vykultivovanej baktérie - enterococa - na antibiotiká. Osobne si myslím, že užívanie Amoksiklavu postačuje a do pošvy už nie je potrebné aplikovať si Macmiror, ale skôr vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry, najlepšie večer pred spaním na noc.