Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo a let

    , Autor: Lora10

    Dobrý deň,

    som v 12 týždni a plánujeme dovolenku lietadlom. Let cca 3 hodiny, tehotenstvo je po umelom oplodnení, doteraz bez problémov. Je bezpečné letieť, hrozí nejaké riziko?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všeobecne by malo platiť, že ak nemáte žiadne zdravotné komplikácie, lietať môžete bezpečne až do konca 36. týždňa v prípade jednopočetného tehotenstva. Ohľadom lietania na začiatku tehotenstva panujú rôzne mýty a polopravdy. Avšak teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpíte výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne Vám ani v lietadle nebude veľmi dobre. Počítať musíte so zmenami tlakov v priebehu letu, a tiež vás môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, ale aj iné infekčné ochorenia. Každopádne by ste vždy mali konzultovať s Vašim obvodným gynekológom, či je vo Vašom stave vhodné cestovať lietadlom. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak sa ale cítite dobre a nemáte žiadne zdravotné komplikácie, môžete aj v prvom trimestri letieť na dovolenku. Vhodnejšie však bude, keď ešte pár týždňov počkáte a dovolenku si naplno užijete až v druhom trimestri.