Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menší plod

    , Autor: andariaj_

    Dobrý deň, pán doktor.
    Chcela by som sa spýtať. Je v poriadku keď je bábätko presne o týždeň menšie ako má byť? Mám byť v 7+1tt a podľa sona má bábätko 4mm čo sedí na 6+1tt, srdiečko ale bije, tak ako má. Cykly bývali viac menej pravidelné 31dňové ale viem, že ovulácia bola o dva dni neskôr ako mala byť.
    Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, embryo nie je menšie, pravdepodobne ste mali posunutú ovuláciu. Ak boli výsledky vyšetrení a USG v poriadku, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Porod

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať mám podstúpiť oxyd záťaž test placenty . Malý váži 2100g avšak Dočítala som sa že to môže vyvolať porod , kedze som už otvorená na špičku prsta. Je dosť mozne žeby som už rodila kvôli testu? Som 36+1 nemal by problémy ak sa narodí s tak nízkou poradňou hmotnosťou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oxytocínový záťažový test (OZT) spočíva v postupnom podávaní iba 1 jednotky oxytocínu postupne zosilňujúcou rýchlosťou. OZT Vám pôrod nevyvolá, nemusíte sa obávať. Ste v 37. týždni tehotenstva, takže ste za pomyselnou hranicou predčasného pôrodu. Nižšia pôrodná hmotnosť plodu môže mať rôzne príčiny. Až po vylúčení všetkých príčin sa dá skonštatovať, že je všetko v poriadku a jedná sa iba o kompozitne - veľkostne menší plod. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výsledky

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , dnes som bola na porsdnu u gyn 36+1 kde ma vypísala na hospitalizáciu :
    Hypotrofio feti,vakuolizacia placenty , A/B v norme -ad hospital -inf.th.+ oxid záťaž test . Malý ma vraj 2100g a zodpovedá 34tt. Ako prebiehajú tie výživy na hmotnosť? Pomáhajú? Čo ak by sa narodil s takou váhou je to veľmi zle ? Prežil by ? Inak bolo aj na morfo všetko v norme . Je mozne že malo jem? Čo teraz?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po ukončenom 36. týždni tehotenstva je už plod považovaný za zrelý a donosený a nejednalo by sa o predčasný pôrod. Zaostávanie v raste 2 týždne je hraničné na skonštatovanie vnútromaternicového zaostávania plodu v raste. To sa dá skonštatovať pri zaostávaní 3 - 4 týždne a viac. Môže sa jednať iba o kompozitne menší plod. Ste však už v týždni tehotenstva, kedy Vás do starostlivosti prevezme zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde sú od ukončeného 36. týždňa tehotenstva aj realizované predpôrodné tehotenské poradne. Ja sa Vám takto, iba na základe opisu, neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti. Stav nesúvisí s množstvom skonzumovanej stravy, iba ak by ste držali hladovku. Odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde skontrolujú nález, ako aj USG a na základe toho vyšetrujúci lekári určia ďalší postup.

  • menší plod

    , Autor: Mišikazik

    dobrý deň, pan doktor v utorok (16.5.) som bola na usg v ten deň som mala byť presne 8+0. Naposledy predtým som bola na usg keď som bola 6+2 kedy doktor videl aj akciu srdiečka. No na kontrole toho 16.2. mi doktor oznámil, že mi nemôže potvrdiť akciu srdiečka a že to stále vyzerá na 6.týždeň. Ukazol mi aj prietoky ale netušim čo to znamená, či je to dobré alebo zlé. Poslal ma počas vŠetrenia aj na malú potrebu pretože mu niečo vraj tienilo a nevidel dobre. Objednal ma opäť na budúci piatok s tým, že ak tam nič nebude dohodneme si ďalši postup (predpokladam že myslela čistenie). Moja otázka znie či je vôbec nejaká šanca, že plod len nebolo dobre vidieť…nerozumiem tomu, prečo ma objednal až na budúci piatok a prečo ma rovno neposlal na čistenie. Dokonca mi kázal aj naďalej užívať utrogestan. Bola som v takom šoku že mi nenapadli ani žiadne otázky a až teraz sa zamýšlam nad tým celým čo mi vlastne povedal. Vopred vďaka zabodpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola v 6+2 týždni tehotenstva vidieť akcia srdca a následne už v 8+0 nie a navyše embryo zodpovedalo veľkosťou stále 6+2, jedná sa o Missed Ab, teda zamlčaný potrat a bude potrebné dutinu maternice vyšetriť. Predpokladám, že sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, preto Vám dal obvodný gynekológ kontrolu USG, aj keď si na základe opisu myslím, že diagnóza je viac menej jasná. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Menší plod

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer mám otázku ,som v 33 týždni tehotenstva a váha plodu je 1680 gr je celkovo menšie,všetky vyšetrenia do teraz boli v poriadku poslali ma do nemocnice kôli liečbe a na sledovanie,prietoky a ctg sú v norme,je možné že liečba zaberie a dieťa naberie na váhe? Rodia sa také deti zdravé? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odhadovaná váha je pomerne v norme, ak ste navyše nižšieho vzrastu a partner nie je tiež vysoký, dieťa nebude veľké. Nevidím dôvod, prečo by dieťa nemalo byť zdravé. Nepoznám však žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Oni sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, keďže majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, USG nálezy a poznajú všetky informácie.

  • Mensi plod na usg

    , Autor: slniecko992

    Dobry den chcem sa opytat ci je problem ak lekar na ultrazvuku zistil ze plod je mensi o 2 tyzdne. Poslednu ms som mala 27.6 . Srdiecko bilo ale nenarastlo do tyzdna v ktorom by som mala byt tak mi povedal lekar.
    Mam sa pripravit ze potratim ? :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, datácia tehotenstva podľa menštruácie nemusí byť presná, napríklad ak ste mali nepravidelný menštruačný cyklus alebo posunutú ovuláciu. Ak bolo USG vyšetrenie v poriadku, aj keď datácia tehotenstva v porovnaní s datáciou podľa poslednej menštruácie je o dva týždne menšia, neznamená to žiadnu patológiu a tehotenstvo môže byť v poriadku.