Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvukové vyšetrenie

    , Autor: Nataly1

    Chcela by som sa opýtať. Vo februári som zistila, že som tehotná. Na potvrdenie tehotenstva som bola 2.3 v 6tt. Následne má moja gynekologička objednala o 4týždne, 30.3. Podľa kalendára som bola 10tt, podľa sona 11tt+1. Znovu ma objednala na 6.4 na odber krvi a znova ultrazvuk. Chcela by som sa opýtať na Váš názor. Je v poriadku, že ma objednala znovu o týždeň alebo sa jej niečo nezdalo? Čítala som že od 11-13tt sa robia screeningové vyšetrenia a to z krvi a ultrazvukom. Myslite, že ide len o toto vyšetrenie?
    Posledné vyšetrenie (30.3) bolo v poriadku, bábätko sa hýbalo a srdiečko bilo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo všetko v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať obvodného gynekológa, ktorý vie, z akého dôvodu Vás objednala s týždňovým odstupom. Špeciálne skríningové vyšetrenia (PTS - prvotrimestrálny skríning) nerealizuje každý gynekológ, ale gynekológ s atestáciou a certifikátom FMF.

Podobné otázky

  • Casty ultrazvuk

    , Autor: Lucia7933

    obry den pan Dr,je bezpecne robit sono 2x po sebe, teda dva dni po sebe? (Prvy den som bola na potvrdeni,druht den necakane pohotovost) a dalsi tyzden zas bola kontrola..cize uz 3x a som len v 9ttNijako to neohrozuje plod v 8-9tt? Ak mi pani dr,aj 1x pustila nahlas ako bije srdiecko plodu v 7+3 je to bezpecne? Neni na to este skoro? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bežné ultrazvukové vyšetrenie je bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler, ak by sa využíval prehnane často vo veľmi včasných fázach tehotnosti. Na druhej strane však treba povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky prínos a jeho výsledok ovplyvní ďalšie rozhodovanie.

  • Odchýlka v meraní na sone

    , Autor: annie1234

    Dobrý večer pán doktor,
    dňa 7.7.2023 mi bolo robené ultrazvukové vyšetrenie na potvrdenie tehotnosti, plod zodpovedal týždňu 8+0. Dnes ( na inom sone a u iného lekára ) plod zodpovedal 10+0, lekár najprv na sone povedal že je veľkosť 10+1 no do správy zapísal veľkosť 10+0.
    Podľa toho prvého sona by mal by zodpovedať 10+2. Je takáto jedno-dvojdňová odchýlka v poriadku ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Aj keby Vám šesť lekárov za sebou vykonalo USG vyšetrenie, nikto by nenemeral absolútne rovnakú hodnotu. Milimetrová odchýlka je ovplyvnená aj kvalitou a rozlíšiteľnosťou USG prístroja, ktorú má každý ultrazvuk inú. Rovnako tak záleží aj od skúsenosti vyšetrujúceho lekára. Nemusíte sa obávať.

  • Ultrazvukové vyšetrenie

    , Autor: NBi

    Dobrý deň,
    prosím vás bola som na 3D ultrazvuku v 21 týždni a tvár dieťaťa je trošku divná - nos a pery. Bude sa tvár dieťaťa ešte vyvíjať? Či sa niečo zmení. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu mi nie je jasné, či sú prítomné zmeny alebo vrodená vývojová chyba nosa a pier. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý Vám vie najlepšie objasniť USG nález. Z tohto genetického (morfologického) USG vyšetrenia by ste mali mať aj nález, kde by mali byť jasne napísané výsledky vyšetrenia.

  • Krčok

    , Autor: Nunka17

    Dobrý večer, prosím Vás dá sa iba podľa sona brucha určiť či sa krcok neskracuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nedá. Ultrazvukové vyšetrenie krčka maternice sa realizuje vaginálnou sondou.

  • Dvojcievny pupočnik

    , Autor: RomankaR

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo je príčinou dvojcievneho pupočníka, je táto chyba viditelná na usg, aké sú riešenia a či je chyba vo mne, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dvojcievny pupočník je vrodená vývojová chyba, či anomália pupočníka. Normálne cievne zloženie pupočníka tvoria dve artérie (tepna) a jedna véna (žila). Pri vrodenej anomálii pupočníka sa však môže vyvinúť len jedna artéria. Áno, je to vidieť na USG. Príčina, prečo došlo k vyvinutiu len jednej artérie, sa zistiť nedá. Vy to ovplyvniť neviete. Pri dvojcievnom pupočníku je vyšší výskyt vrodených chýb srdca, preto sa pri zistení tejto anomálie odporúča realizovať podrobné ultrazvukové vyšetrenie zamerané na srdiečko plodu. Treba však povedať, že drvivá väčšina detí s dvojcievnym pupočníkom sa rodí úplne zdravá.