Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízka hladina uE3

    , Autor: Andrejka1

    Dobrý deň pán doktor, momentálne som v 18+6 tt, výsledok odberu krvy mi vyšiel s nízkou hodnotou uE3 pri prvom odbere 0,24 a opakovaný odber 0,14. Môžete mi prosím vysvetlit čo to znamená? Je tam nejaká možnosť doplniť tento hormón aj vo forme liekov alebo si to telo vytvára iba samostatne?Moja lekárka ma poslala na genetickú konzultáciu, odber plodovej vody podstúpit nechcem. Dakujem za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu sa Vám nedá komplexne a objektívne odpovedať. uE3 je nekonjugovaný estriol a počas tehotenstva je produkovaný placentou. Je jedným z markerov prenatálnej diagnostiky, spolu s hCG a AFP. Hodnoty uE3 pod 0,5 MoM nasvedčujú možnej poruche chromozómov 13, 18 alebo 21, preto Vám bola správne odporúčaná amniocentéza a genetické vyšetrenie. Keďže nepoznám žiadne ostatné výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení a objektívne vie zhodnotiť a určiť ďalší postup.